ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații societății care operează brandul i.Lo by Legal Design continuă consolidarea poziției de jucători în piața achizițiilor publice | CAB admite sesizarea Curții Constituționale cu neconstituționalitatea interdicției probelor noi în calea de atac a plângerii

15 Iunie 2023   |   BizLawyer

În motivarea excepției s-a arătat că, deși Directiva 89/665 prevede necesitatea desfășurării unei proceduri a căilor de atac împotriva deciziilor autorităților contractante eficiente și rapide, această necesitate nu poate fi interpretată în sensul blocării accesului operatorilor economici la exercitarea eficientă a căilor de atac care, în prezent, deși sunt prevăzute de lege, sunt restrânse în mod nejustificat și cu încălcarea dreptului la apărare.

Amelia Teis, Partener Legal Design

 
 
Curtea de Apel București (CAB) a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 31 alin. (3) din Legea nr. 101/2016 privind remediile si căile de atac în materia achizițiilor publice.

Potrivit acestor dispoziții, în calea de atac a plângerilor formulate împotriva soluțiilor pronunțate de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) nu se pot depune probe noi față de cele care au fost depuse în cadrul contestației.

În opinia autorilor excepției, forma actuală a dispozițiilor art. 31 alin. (3) din Legea nr. 101/2016 încalcă dreptul la apărare consacrat de art. 24 din Constituția României.

Declararea neconstituționalității art. 31 alin. (3) din Legea nr. 101/2016 se impune si pentru încălcarea liberului acces la justiție, dreptul la un proces echitabil și principiul egalității în drepturi în fața justiției.

Practic, prin interdicția de a se depune orice probă nouă în susținerea plângerii formulate, indiferent de cele reținute de către CNSC, de susținerile părților adverse sau de situația de fapt și de drept dedusă judecății, partea nu mai beneficiază de o cale de atac efectivă.

În motivarea excepției s-a arătat că, deși Directiva 89/665 prevede necesitatea desfășurării unei proceduri a căilor de atac împotriva deciziilor autorităților contractante eficiente și rapide, această necesitate nu poate fi interpretată în sensul blocării accesului operatorilor economici la exercitarea eficientă a căilor de atac care, în prezent, deși sunt prevăzute de lege, sunt restrânse în mod nejustificat și cu încălcarea dreptului la apărare.

Legiuitorul a ales prioritizarea desfășurării unei proceduri cât mai rapide, care să fie încheiată cu încheierea și executarea contractului de achiziție publică într-un termen cât mai redus, conducând însă la lipsa asigurării cadrului necesar desfășurării unui proces cu garantarea drepturilor constituționale ale părților, atât prin raportare la dispozițiile constituționale, cât și prin raportare la dispozițiile din convențiile europene, a căror aplicabilitate este asigurată de Constituția României.

„Considerăm necesară existența unei reglementări care să confere caracter prioritar desfășurării adecvate, iar nu doar rapide, a procedurii privind căile de atac împotriva actelor autorităților contractante, fiind, în opinia noastră, imperativă respectarea garanțiilor privind dreptul la apărare si la un proces echitabil într-o cale de atac efectivă, iar nu iluzorie.” – Amelia Teis, Partener Legal Design.

Despre Legal Design:
Cu peste 20 de ani de experiență în domeniul juridic, Teis Cercel Mareș Popovici SCA, societatea de avocatură care operează brandul i.Lo by Legal Design, a creat o combinație unică între consultanța juridică de top și automatizarea proceselor din domeniul juridic prin intermediul tehnologiilor digitale inovative, adaptate nevoilor clienților.
Societatea de avocatură oferă nu doar servicii juridice tradiționale, cum ar fi soluționarea disputelor, achizițiile publice, dreptul muncii, comercial sau administrativ, dar mai ales soluții de automatizare a activității juridice.
Primul produs recent lansat în zona legal tech este i.Lo by Legal Design, un chatbot juridic care are și o componenta proprie AI și care răspunde în fracțiuni de secundă la peste 1000 de întrebări din domeniul dreptului muncii.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 281 / 1715
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...