ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bohâlțeanu & Asociații, după primii 5 ani | Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Suntem acolo unde ne-am propus să fim. Valorile cu care am plecat la drum reprezintă în continuare cele mai valoroase „asset-uri” ale firmei. Analizăm opțiunile pentru trecerea la nivelul următor

15 Iulie 2019   |   G.S.

Mai multe despre principalele „lectii” invatate in acesti cinci ani, valorile pe care avocații le respectă în carieră, cel mai fericit moment de împlinire profesională, palierele evoluției, dar și firmele internaționale cu care colaborează Bohâlțeanu & Asociații, în interviul acordat de Ionuț Bohâlțeanu publicației noastre.

Ionut Bohâlteanu, Managing Partner Bohâlteanu & Asociatii

 
 
Casa de avocatură Bohâlțeanu & Asociații (BSMP), fondată în mai 2014 de un grup de avocați desprinși de la Mușat & Asociații, a asistat peste 150 de clienți în cei cinci ani de activitate și a reușit să își consolideze o echipă performantă, în care și-au găsit locul și profesioniști ai noii generații, oameni valoroși, pe care contează pe termen lung.

În această perioadă, avocații au fost implicați într-o gamă variată de proiecte importante, pentru mulți clienți de talie mare precum Enel, Unicredit AG, Erste Bank AG (finanțări cross-border), Carrefour, Uniqa, Novo Nordisk, Bursa de Valori București, Colgate Palmolive sau Ministerul Energiei. De asemenea, au primit mandate din partea unor instituții financiare importante din România, precum Banca Transilvania, BRD sau ING, sau ale unor instituții financiare europene.Firma a fost împlicată în mai multe tranzacții de M&A, proiecte de real estate dintre cele mai diverse, litigii în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar lista poate continua.


Bohâlțeanu & Asociații a evoluat astfel, în timp, și a devenit azi o societate „mid-size” cu proiecte de complexitate și mărime comparabile cu firmele mari. Firma a beneficiat de avântul economiei, numărul de avocați si veniturile crescând constant în cei cinci ani.

Stabilitatea casei de avocați coordonată de Ionuț Bohâlțeanu și evoluția proiectelor și a portofoliului de clienți i-au permis acesteia să crească onorariul mediu orar cu peste 30%.

”Este momentul să trecem la nivelul următor. Anvergura proiectelor în care suntem implicați și notorietatea clienților existenți în portofoliu ne obligă să ne gândim la pașii următori, astfel încât, peste alți 5 ani (sau poate mai puțini), să fim în poziția de a dubla numărul de avocați și de a tripla veniturile firmei”, a declarat Ionuț Bohâlțeanu într-un interviu acordat BizLawyer.

În acest moment, liderii firmei analizază care ar fi opțiunea cea mai bună pentru trecerea la nivelul următor.

Mai multe despre principalele „lecții” invățate în acești cinci ani, valorile pe care avocații le respectă în carieră, cel mai fericit moment de împlinire profesională, palierele evoluției, dar și firmele internaționale cu care colaborează Bohâlțeanu & Asociații, în interviul acordat de Ionuț Bohâlțeanu publicației noastre.


BizLawyer: Domnule Bohâlțeanu, în urmă cu cinci ani ați lansat pe piața avocaturii o firmă nouă, care se poziționa, chiar de la început, ca societate full service, cu ambiții de apartenență la prima ligă a consultanței juridice și recunoaștere în directoarele internaționale. Unde sunteți acum?

Ionuț Bohâlțeanu: Ca să încep cu un răspuns direct, cred că suntem unde ne-am propus să fim acum 5 ani. Deși a fost o perioadă grea, putem să ne mândrim că în cei 5 ani de la înființare am asistat peste 150 de clienți, având actualmente peste 50 de clienți care fac parte din portofoliul stabil al BSMP. În plus, ne mândrim că ne-am consolidat o echipă, iar cel mai important aspect este faptul că valorile cu care am plecat la drum – profesionalismul și caracterul membrilor echipei – reprezintă în continuare cele mai valoroase „asset-uri” ale firmei noastre.

Cât de greu este pentru o firmă de avocatură aflată la început de drum sa concureze cu firmele ”full service” care au echipe mari, acces la clienți sofisticați și oferă consultanță pe ariile de practică în care este specializată Bohâlțeanu & Asociații? Care au fost atuurile Bohâlțeanu & Asociații în fața acestor firme?

Putem spune ca este destul de dificil, clienții mari caută „brand-uri” formate, sunt oarecum refractari la „new-entries”, însă am reușit să surmontam acest dezavantaj prin faptul că am continuat să facem ceea ce Silvia (n.r. Silvia Sandu, Partener BSMP), Daniela (n.r. Daniela Milculescu, Partener BSMP) și cu mine știam mai bine: să facem avocatură de „business” care, sub aspect calitativ, să fie, potrivit „feedback-ului” primit de la clienți, la același nivel cu firmele mari.

Care au fost palierele evoluției firmei ?  Vă rugăm să punctați și principalele repere ale activității în perioadele aferente creșterii firmei.

În fiecare an, numărul de avocați si veniturile au crescut constant. În primii 3 ani chiar s-au dublat. Odată cu creșterea si stabilitatea firmei au venit și proiectele complexe. De asemenea, faptul că am reușit să „livram” și să nu înșelăm încrederea oamenilor care ne cunoșteau de ani de zile a constituit un mare avantaj care ne-a permis să ne dezvoltăm. În prezent, putem să afirmăm cu tărie că suntem o firmă „mid-size” cu proiecte de complexitate și mărime comparabile cu firmele mari. În plus, la acest moment, împreună cu asociații mei, analizăm care ar fi opțiunea cea mai bună pentru trecerea la nivelul următor.

Ne puteți spune care a fost cel mai delicat moment din viața firmei? Dar cel mai favorabil? Și care au fost efectele, în ambele cazuri...

Chiar făcând un exercițiu de memorie profund, nu pot să spun că am traversat vreun moment cu adevărat delicat. Datorită Silviei și Danielei – partenerele mele – pot să spun că am gestionat diferitele momente fără ca acestea să poată fi considerate ca fiind cu adevărat delicate. În ceea ce privește momentele favorabile, putem aprecia „trend-ul” de creștere economică din acești 5 ani, care ne-a permis să ne dezvoltăm pe multiple arii de practică simultan.

Principala lecție pe care am învățat-o este că cel mai important „asset” al unei firme sunt avocații care o formeazăFondatorii firmei Bohâlțeanu & Asociații | De la stânga la dreapta: Ionuț Bohalțeanu, Daniela Milculescu și Silvia Sandu, Parteneri BSMP

Ce ar fi principalele „lecții” învățate în acești cinci ani? Ce greșeli ați făcut, care au fost deciziile „de aur”?

Principala lecție pe care am învățat-o este că cel mai important „asset” al unei firme sunt avocații care o formează, deopotrivă partneri sau colaboratori. Cu cât mai stabilă este echipa, cu atât mai simplă este dezvoltarea.

Cum vă alegeți oamenii cu care lucrați? Ce abilități “vânați” la aceștia? Ce calități trebuie să aibă? Cum trebuie să fie? Cât de ușor găsiți oameni potriviți?

În ceea ce privește oamenii cu care lucrăm, colaboratorii noștri, trebuie în mod special să exercite această profesie cu pasiune și dedicație,  pentru a putea înfrânge dificultățile inerente profesiei (orele lungi la birou, necesitatea de a explora chestiuni inovative, nevoia clienților de răspunsuri succinte, rapide, dar extrem de cuprinzătoare). Pe această pasiune se poate apoi construi, iar lipsa ei pune în dificultate colaborarea cu firma noastră.

Cât timp le oferiți oamenilor noi din firmă pentru a arăta ce pot, pentru a performa? Cât de greu vă despărtiți de oamenii care au lucrat la Bohâlțeanu & Asociații?

În general, un interval de 3 luni este suficient pentru a trage concluzii vis-a-vis de potrivirea cu cultura firmei noastre. Practic, putem spune că, după acest interval, putem, cu un procent de eroare destul de mic, să conchidem dacă respectivul avocat va fi cu noi și peste 5 ani sau nu.

Care sunt principiile după care vă ghidați în viața de zi cu zi? Care sunt valorile pe care le respectați în carieră?

Principiile avocaturii sunt aceleași peste tot: profesionalism, inventivitate, comunicare continuă și sete de cunoaștere, însă cred, deopotrivă, că este extrem de important și modul în care reușim să punem în practică aceste principii.

Care sunt oamenii cu care ați interacționat și și-au pus amprenta asupra profilului dvs. profesional? Ce ați împrumutat de la ei?

Pot spune că mentorul meu profesional a fost Gheorghe Mușat, însă am avut de învățat de la o multitudine de avocați, fie ei colegi sau avocați cu care am interacționat în diverse proiecte.

Câte ore munciţi pe săptămână şi cum arată o zi tipică de lucru?

Orice avocat știe că nu există un număr de ore de muncă pe săptămâna, ci doar chestiuni de rezolvat de 24/24, 7/7, pe parcursul unei zile îmbinând întâlnirile cu clienți/potențiali clienți, verificarea lucrărilor avocațiale și o serie de chestiuni administrative.

Care a fost cel mai fericit moment de împlinire profesională?

-    Fiecare zi de 15 mai din an - aniversarea firmei noastre - este un moment de mare împlinire profesională.


Focus pe consolidarea firmei și construcția unui brand. E momentul să trecem la nivelul următor

Care au fost proiectele cheie ale firmei în acești ani?

Am fost implicați într-o gamă variată de proiecte importante pentru noi ca firmă, pentru o multitudine de clienți sonori precum Enel, Unicredit AG, Erste Bank AG (finanțări cross-border) Carrefour, Uniqa, Novo Nordisk, Bursa de Valori București, Ministerul Energiei, Colgate Palmolive, fiind implicați în proiecte extrem de interesante precum asistarea unor instituții financiare importante din România, precum Banca Transilvania, BRD sau ING, asistarea unor instituții financiare europene, tranzacții de M&A, proiecte de real estate dintre cele mai diverse, litigii în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, și lista poate continua.

Care sunt azi principalele arii de practică ale firme, ”locomotivele” Bohâlțeanu & Asociatii? Care au fost cele mai complicate proiecte în care aţi asistat clienții în aceste domenii de practică, în cei cinci ani? Care sunt clienții-fanion ai firmei?

În acest moment, lucrăm extrem de intens pe mai multe arii de practică, dintre care amintim M&A, piața de capital (un proiect fanion care este încă confidențial), banking & finance (colega mea Daniela gestionând o serie de proiecte pe zona IFN-urilor deosebit de inovative) sau data protection, unde Silvia s-a afirmat ca un specialist de prima mână, care nu odată a anticipat decizii ale instanțelor sau autorităților pe aceasta zonă. Referitor la clienți, așa cum menționam, ne mândrim cu stabilitatea clienților, entități precum Enel, Novo Nordisk sau S+B Gruppe fiind alături de noi încă de acum 5 ani, alături de ceilalți clienți indicați anterior, care continuă sa aibă încredere în noi.

Sunteți multumiți de evoluția firmei, prin prisma profiturilor generate în ultimii ani? Pe unde sunteți acum?

Așa cum spuneam, veniturile firmei au crescut constant pe parcursul celor 5 ani. În plus, stabilitatea firmei și evoluția proiectelor și a clienților gestionați ne-a permis să creștem onorariul orar mediu practicat de firma cu peste 30%.

Într-un interviu acordat BizLawyer în anul lansării firmei, spuneați că piatra de temelie în acest business este echipa. Accentul urma să fie pus pe echipă -  pentru ca aceasta să fie recunoscută şi să crească fără a face rabat de la calitate şi principiile de business, astfel încât să devină în mod natural prima alegere a clienţilor. Ați reușit să realizati ceea ce v-ați propus pe acest segment al resurselor umane?

În primul rând, vreau să le menționez pe partenerele mele, Silvia și Daniela, care dau sens conceptului de echipă și parteneriat avocațial. Însă, cu bucurie, pot să remarc formarea unei echipe prin alăturarea unei noi generații care este alături de noi de peste 3 ani de zile, oameni tineri, valoroși, cu dedicație,  care ne-au înțeles valorile, pe care ne bucurăm să îi avem alături și pe care, cu siguranță, contăm pe termen lung.

V-ați gândit în cei cinci ani la o fuziune cu o alta firmă - locală sau straină - sau la un „best friends”? Ați primit sau ați facut, în acești cinci ani, astfel de propuneri?

În această perioadă, focusul nostru a fost pe consolidarea firmei și construcția unui brand, astfel încât, deși avem relații de colaborare cu mai multe firme străine, nu putem spune că am dezvoltat exclusivități. Lucrăm cu firme multinaționale precum Baker & McKenzie, Dechert, și altele asemenea pe diferite arii de practică pe care Silvia, Daniela sau eu ne-am remarcat de-a lungul timpului.

Care sunt perspectivele de dezvoltare a activității Bohâlțeanu & Asociații? Pe unde vă vedeți după încă un ciclu de cinci ani? Care sunt planurile de viitor?

Așa cum spuneam, e momentul să trecem la nivelul următor. Cei 5 ani care au trecut, anvergura proiectelor în care suntem implicați și notorietatea clienților existenți în portofoliu ne obligă să ne gândim la pașii următori, astfel încât, peste 5 ani (sau poate mai puțini), să fim în poziția de a dubla numărul de avocați și de a tripla veniturile firmei.
Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 370 / 5396
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații RTPR, pionieri în crearea unui instrument prin care clienții au fost ținuți la curent cu modificările legislative. Alina Stăvaru, Partener și coordonator al echipei de Employment: Întrebările au explodat în domeniile legate de adaptarea organizațiilor la noile realități. Am creat o ancoră de stabilitate și claritate legislativă
Activitate foarte intensă în practica de Dreptul Muncii de la Bondoc & Asociații, cu mandate în proiecte complexe de transfer de activitate sau reorganizarea activității unor companii importante. Mihaela Bondoc, Partener: Așteptăm cu interes reglementările ce urmează să mai fie adoptate în perioada următoare
Cine sunt campionii pieței locale, evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2020 | Cei mai buni profesioniști în copyright, brevete și mărci industriale: ZRVP și Simion & Baciu au cele mai multe recomandări, Mușat & Asociații și NNDKP, pe podium
Trofin & Asociații a intrat în doilea arbitraj ICSID și are, alături de LDPP, cele mai multe mandate la Tribunalul arbitral din Washington. Ce firme locale asigură apărarea statului român în cele 8 dosare și ce onorarii primesc firmele angajate de stat
Finanțele restartează procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de 2.200 lei
Avocații Leroy și Asociații spun că se observă o revenire ușoară la „normal” | Dacă lunile trecute clienții cereau suport legal pentru desfășurarea activității în condiții de siguranță, acum sunt solicitări de tipul day-to-day business și se reiau proiectele amânate în ultimele luni
Încă o victorie pentru avocații ZRVP. Investitorii din parcurile industriale rămân scutiți de impozitul pe imobile, a confirmat Înalta Curte de Casație și Justiție
Specialiștii în insolvență de la Popescu & Asociații sunt implicați în proceduri judiciare în care masa credală cumulată depășește un miliard de euro. Octavian Popescu, Managing Partner: În toamnă se vor putea măsura cu adevărat efectele pandemiei. Mă aștept să crească semnificativ nivelul încărcăturii nu numai în România, dar și la nivel european
Musliu & Asociații a asistat Trust Motors în preluarea afacerilor Opel din România. Mandat complet pentru echipa coordonată de Diana Musliu, Managing Partner
INTERVIU | Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner Bohâlțeanu & Asociații, firma de avocați care asistă Bursa de Valori la înființarea Contrapărții Centrale: Semnarea acordului cu CC&G era un element vital în demararea procesului de autorizare. Proiectul va căpăta viteză în perioada următoare
Avocații PNSA obțin o soluție importantă pentru ARACO și mai multe companii de construcții, legată de ajustarea prețului în contracte de achiziție publică. O instrucțiune a președintelui ANAP, anulată
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP și Norton Rose Fulbright în arbitrajul ICC cu statul român și a câștigat peste 300 mil. lei. Pretenții mai mari, la orizont
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...