ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Criza COVID-19 nu a descurajat investitorii, multe proiecte de M&A începute anterior făcând pași înainte, spun avocații Wolf Theiss. Echipa de Employment a dat o mână de ajutor în aceste proiecte și a ajutat clienții să navigheze lin printre schimbările legislative rapide și efectele pandemiei

20 August 2020   |   Ștefania Enache

Asemeni celorlalte firme de avocatură, și în cadrul Wolf Theiss majoritatea mandatelor au fost legate de efectele pandemiei COVID -19 asupra mediului de afaceri și HR: implementarea muncii de la domiciliu, reducerea programului de lucru, acordarea zilelor libere pentru părinți, șomaj tehnic sau chiar concedieri.

Adelina Iftime-Blăgean, Counsel, si Andreea Stan, Senior Associate - Wolf Theiss

 
 
Problemele legate de politicile de personal au precupat cel mai mult, în ultima perioadă, companiile.Această situație s-a reflectat și în activitatea firmelor de avocatură, practicienii axați pe Dreptul muncii înregistrând un volum de muncă crescut.Echipa Wolf Theiss a fost foarte ocupată în ultimele luni, acordând prioritar sprijin clienților în vederea gestionării efectelor pandemiei COVID-19, dar și pentru identificarea unor strategii sustenabile din perspectiva Dreptului muncii și HR.„Am continuat însă să lucrăm și pe proiectele în derulare ale colegilor noștri din echipa de M&A, respectiv am continuat să primim mandate clasice care nu aveau neapărat legătură cu această perioadă și specificul ei. Prin urmare, practica noastră a avut un nivel de încărcare constant, comparabil cu perioada anterioară, pe alocuri chiar superior (cel puțin în lunile martie-aprilie). Intern, ne-am preocupat de echilibrarea volumului de muncă între membrii echipei, cu luarea în calcul și a diverselor particularități derivate din lucrul de acasă pentru colegi”, a declarat pentru BizLawyer Adelina Iftime-Blăgean, Counsel Wolf Theiss.


Datorită faptului că munca avocaților este foarte flexibilă, aceștia fiind obișnuiți să lucreze de oriunde, perioada stării de urgență și cea a stării de alertă nu au constituit o problemă pentru desfășurarea activității experților Wolf Theiss. În plus, în cadrul echipei exista de mai mult timp obiceiul ca oricare membru să poată lucra de acasă, atunci când avea nevoie.

Wolf Theiss a investit foarte mult în sistemele IT de-a lungul ultimilor ani, prin urmare am avut la dispoziție chiar din prima zi toate instrumentele tehnice necesare pentru a ne desfășura activitatea în condiții foarte bune, în timp ce întâlnirile față în față au fost înlocuite de videoconferințe sau teleconferințe”, menționează Adelina Iftime-Blăgean.

Asemeni celorlalte firme de avocatură, și în cadrul Wolf Theiss majoritatea mandatelor au fost legate de efectele pandemiei COVID -19 asupra mediului de afaceri și HR: implementarea muncii de la domiciliu, reducerea programului de lucru, acordarea zilelor libere pentru părinți, șomaj tehnic sau chiar concedieri. De altfel, schimbările legislative rapide au făcut ca toată aceasta perioadă să fie destul de aglomerată. În plus, echipa de profesioniști s-a ocupat de mandatele demarate înainte de criza COVID-19 sau de noi proiecte apărute în ultimele luni.
Contact permanent cu clienții

Avocații s-au aflat într-un permanent contact cu clienții, iar primele recomandări adresate acestora au fost în sensul de a analiza și de a implementa, acolo unde este cazul, sisteme de flexibilizare a muncii și de a gestiona cu titlu prioritar din perspectiva sănătății și securității în munca efectele pandemiei. Imediat au apărut întrebări despre șomajul tehnic, concediile de carantină și efectele lor: reprezintă ele un drept sau o obligație a salariaților, dacă salariații pot munci dacă au fost diagnosticați cu COVID-19, dar sunt asimptomatici etc.

„Majoritatea mandatelor au fost inerent legate de identificarea unor strategii potrivite astfel încât pandemia COVID -19 să fie gestionabilă din perspectiva personalului (implementarea muncii de la domiciliu, reducerea programului de lucru, acordarea zilelor libere pentru părinți, șomaj tehnic sau chiar concedieri). În timp ce echipa noastră a fost implicată la nivel de strategii și consultanță de implementare, clienții cu departamente puternice de HR și Legal au preluat în mare parte responsabilitatea implementării efective a strategiilor propuse. În această perioadă am colaborat destul de mult și cu echipele de business ale clienților pentru a înțelege cât mai bine previziunile lor financiare și investiționale, astfel încât să facem un plan comun și un buget corespunzător pentru gestionarea efectelor crizei de o manieră optimă”, punctează Andreea Stan, Senior Associate Wolf Theiss.

„Din fericire, criza COVID-19 nu a descurajat investitorii care manifestaseră deja interes pentru anumite business-uri din România, astfel că multe din proiectele de M&A începute înainte de criza COVID-19 și-au continuat cursul. În plus, câteva noi mandate de M&A s-au materializat chiar în timpul pandemiei. Prin urmare, și în această perioadă am fost implicați în gestionarea din punct de vedere al dreptului muncii a unor proiecte de vânzări de business,  schimbări de acționariat sau pregătirea unor clienți (ca vânzători) pentru inițierea unor astfel de proiecte. La acestea se adaugă proiectele legate de pandemie, unele dintre ele având un grad ridicat de dificultate (mai ales din perspectiva presiunii de timp asociate acestora)”, completează Adelina Iftime-Blăgean.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Restructurări și reorganizări ale activității

Referindu-se la cele mai întâlnite cereri venite din partea clienților, cele două avocate din cadrul Wolf Theiss au menționat faptul că, având în vedere efectele și restricțiile impuse din cauza COVID-19, mulți dintre ei își pun probleme cu privire la oportunitatea inițierii unor procese de restructurare pentru a rămâne în parametri de profitabilitate sau a reduce pierderile, sau, alternativ, amânarea acestor planuri până la asumarea unor angajamente ferme din partea Guvernului fie pentru flexibilizarea muncii (e.g. Kurzarbeit), fie pentru acordarea altor ajutoare de stat care să îi sprijine în păstrarea personalului.

„Am avut destul de multe solicitări legate de proiecte de restructurare. De altfel, considerăm că echipa noastră excelează în acest tip de proiecte, având în vedere experiența și expertiza noastră în proiecte top de M&A, drept societar și litigii. Avantajul nostru este că avem o înțelegere foarte bună a afacerilor clienților noștri, în special în anumite industrii, precum și o abordare practică, de business. De cele mai multe ori implicarea noastră este prioritară la nivel de strategie, identificarea de scenarii alternative, planificare în timp, avantaje și dezavantaje asupra business-ului din diverse perspective, sau analiza riscurilor. Scopul nostru este să fim de un ajutor real  managementului și departamentului HR în implementarea diverselor proiecte atât în faza de planificare cât și în cea de implementare. În această perioadă au primat proiecte în care mai degrabă am acționat în calitate de consultanți strategic”, susține  Andreea Stan.

Echipa de avocați s-a implicat și în reorganizări majore, printre clienții de care s-a ocupat existând o firmă care s-a adaptat la nevoile pieței născute din criza COVID-19 și a început să producă măști și combinezoane medicale.

„Alte mandate de reorganizare au vizat, după cum spuneam anterior, proiectele de M&A cu componentă semnificativă de dreptul muncii, inclusiv transferuri de activitate, sau restructurări ale structurii contractuale în baza căreia funcționează respectivele afaceri (schimbarea modelului de business). Avem desigur în derulare și procese de concedieri colective în care asistăm clienții în elaborarea strategiei, planificarea procesului, elaborarea criteriilor și procedurii de selecție a salariaților, redactarea documentelor necesare, abordarea procesului de consultări, dar și evaluarea implicațiilor comerciale și a riscurilor”, mai spune Adelina Iftime-Blăgean.

Prin munca derulată, experții Wolf Theiss au încercat să rezolve toate proiectele pe cale amiabilă, astfel încât clienții să nu ajungă în situația de a avea un litigiu provocat de un proiect de restructurare. Andreea Stan este de părere că „astfel de situații trebuie să fie (și sunt) excepționale. Abordarea practicii noastre este de a rezolva amicabil orice conflict si de a respecta perfect legea și procedurile pentru a evita situațiile litigioase. De altfel, în foarte puținele situații în care dosarele noastre de restructurare au dat naștere unor litigii, de cele mai multe ori contestațiile nu au privit concedierea în sine, ci anumite aspecte patrimoniale (cum ar fi plata muncii suplimentare, zile de concediu acumulate, bonusuri de performanță).”

Modificări legislative


Domeniul muncii a cunoscut în aceste ultime luni o serie de modificări legislative. Adelina Iftime-Blăgean consider că modificările respective au avut îndeosebi o aplicabilitate limitată. „În afara concediului parental reglementat de legea 19/2020, care are aplicabilitate generală și pe termen lung (în ciuda prevederilor specific introduse pentru anul 2020, care nu erau neapărat necesare), restul măsurilor (de exemplu șomaj tehnic subvenționat, noile măsuri de suport aprobate prin OUG 92/2020) au aplicabilitate temporară, pe perioadă mai lungă sau mai scurtă, după caz. Angajatorii au fost de principiu bulversați de multitudinea acestor acte normative și mai ales de nevoia de a le compara și de a înțelege constant ce este nou, ce se modifică, ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a se califica pentru anumite măsuri, mai ales având în vedere și existența a multiple acte normative sau recomandări foarte similare emise de mai multe autorități și instituții simultan. Măsura șomajului tehnic subvenționat aprobată prin OUG 30/2020 (cu modificările aferente) a prevenit, dar mai degrabă – credem noi -  a amânat, implementarea măsurii concedierii pentru unele companii care au fost impactate de restricțiile impuse odată cu debutul pandemiei. În lipsa unor măsuri viabile de susținere a afacerilor direct afectate de pandemia COVID-19, senzația noastră este că tot mai mulți angajatori vor lua în calcul concedieri (cu un număr mai mic sau mare de salariați afectați, în funcție de industria în care operează).

Pe de altă parte, mulți dintre clienții noștri au avut solicitări cu privire la implementarea la un nivel superior a muncii de la distanță, atât pentru masa de salariați, cât și pentru situații specifice (de exemplu salariata revenind din concediu creștere copil și "blocată" în străinătate din cauza restricțiilor etc.)”, detaliază avocatul.

Andreea Stan consideră că principalele arii de preocupare (ale căror prevederi ar trebui urmărite îndeaproape de angajatori) rămân  flexibilitatea locului muncii (în multiplele sale forme, inclusiv forme suis generis agreate contractual de părți, diferite de munca la domiciliu și telemunca), diversele scheme de sprijin pentru șomaj tehnic și pentru angajarea anumitor categorii dezavantajate de salariați, precum și eventualele noi prevederi cu privire la Kurzarbeit.

O echipă experimentată

În toată această perioadă în care practica de Dreptul muncii a fost „vedetă”, numărul proiectelor care vizează acestă arie fiind unul foarte ridicat, Wolf Theiss a beneficiat de avantajul de a avea o echipă mare. Datorită acestui fapt a fost evitată situația în care un avocat risca să fie încărcat cu un număr prea mare de dosare.

Echipa Wolf Theiss de consultanță în Dreptul muncii se află sub coordonarea Ileanei Glodeanu (Partener).

Practica este compusă din patru avocați dedicați exclusiv aspectelor de Dreptul muncii, dintre care doi avocați seniori - Adelina Iftime-Blăgean (Counsel) și Andreea Stan (Senior Associate).

 În plus, firma mai are doi avocați dedicați exclusiv problemelor de Dreptul muncii, Costin Șalaru (Associate) și Ramona Enache (Junior Associate), în timp ce câțiva alți colegi din echipa extinsă sprijină echipa de Dreptul muncii cu timp parțial, în funcție de solicitări și urgențe.

Echipa de litigii de Dreptul muncii este coordonată de Ligia Popescu (Partener), avocații specializați în litigii de Ddreptul muncii fiind Andreea Zvâc (Counsel) și Andreea Anton (Associate).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 654 / 6037
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...