
Cum văd anul 2025 profesioniștii considerați Leading Lawyers de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Florian Nițu, Managing Partner PNSA, poziționat de Legal500 în categoria ‘Hall of Fame’ în practica de M&A: ”Cu excepția unor cataclisme geostrategice pe care nu le putem vedea și pe care noi, din România, nici nu le putem preveni, avem motive bune să fim optimiști. Resurse, Infrastructură, Energie, Tech și Food sunt cele cinci domenii în care vom vedea cu precădere investiții și tranzacții noi, în mod accelerat, dar coerent totuși, formând o nouă paradigmă de dezvoltare”
02 Martie 2025
G.S. & M. T.Avocații cu o practică recunoscută de ghidurile juridice internaționale au fost solicitați să spună cum ar caracteriza piața tranzacțiilor și care ar fi tendințele actuale, dar și care vor fi factorii care ar urma să aibă impact asupra evaluărilor, negocierilor și activității de M&A, în general.
![]() |
Pulsul pieței de M&A s-a simțit anul trecut semnificativ mai intens, atât ca volum, cât și ca nivel de complexitate, a declarat, într-un interviu acordat BizLawyer, Florian Nițu, Managing Partner Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA) și coordonator al practicii de M&A. ”2024 a fost un an de confirmare a așteptărilor de creștere pe baze stabile, marcat deopotrivă de finalizarea cu succes a proiectelor începute în perioada 2022-2023, dar și extinderea sau demararea unora noi”, a precizat Florian Nițu. În opinia sa, ”Consolidare si Diversificare” ar fi cuvintele definitorii pentru anul trecut. ”Mai puțin speculativ și oportunist, mai strategic, complex, bazat pe fundamentale”, spune interlocutorul BizLawyer.
Potrivit firmelor de consultanță din Big4, numărul tranzacțiilor a crescut anul trecut, dar valoarea estimată a acestora a scăzut. Coordonatorul PNSA spune că este încurajator faptul că a crescut numărul tranzacțiilor. ”Să nu uităm totuși că valoarea mai mare în 2023 se datorează în principal celor două-trei mega-dealuri (Profi / Mega Image, Enel / PPC, Orange/Telekom). În 2024 nu am mai avut așa nivel per tranzactie, dar au fost mai multe tranzacții medii și mici, ceea ce este în sine un indicator bun; dinamica tranzacțională e importantă pentru sistemul economic în ansamblu”, a adăugat Florian Nițu.
Ce se va întâmpa însă anul acesta? Care sunt așteptările mediului de afaceri și încotro va merge piața de M&A? Analiștii Mergermarket susțin că economia europeană slăbită va stimula activitatea de M&A în următoarele luni, companiile europene urmând să recurgă la fuziuni și achiziții pentru a se dezvolta în EMEA și în afara acesteia, în timp ce cumpărătorii din străinătate - atât corporații, cât și sponsori financiari - continuă să caute chilipiruri.
În acest context, publicația noastră a adresat un set de întrebări avocaților considerați de ghidurile juridice internaționale drept Leading Lawyers în practica de M&A, referitoare la activitatea din 2024 și proiecțiile acestora pentru anul în curs. BizLawyer a încercat să afle care este pulsul pieței de M&A, ce tip de investitori au fost și rămân interesați de proiecte în Romania și de ce tranzacțiile devin mai puțin transparente.
Avocații cu o practică recunoscută de ghidurile juridice internaționale au fost solicitați să spună cum ar caracteriza piața tranzacțiilor și care ar fi tendințele actuale, dar și care vor fi factorii care ar urma să aibă impact asupra evaluărilor, negocierilor și activității de M&A, în general. Am vrut să știm de ce mai pică uneori deal-urile, cu referiri la durata medie a unei tranzacții. De asemenea, am fost interesați să aflăm care vor fi sectoarele cele mai interesante pentru investitori, domenii care vor genera cele mai multe tranzacții în 2025.
Nu am ocolit nici motivele de îngrijorare ale perioadei în privința activității din această arie de practică și am ”scanat” împreună cu interlocutorii noștri marile provocări ale anului viitor, cu accent pe ceea ce va avea un rol important în tranzacțiile viitoare.
Continuăm această serie cu Florian Nițu, Managing Partner PNSA și co-coordonator al practicii de M&A, avocat evidențiat de Legal 500 în categoria Hall of Fame, adică a avocaților aflați la cel mai înalt nivel al profesiei, cunoscuți și respectați de colegi și clienți pentru implicarea lor îndelungată în proiecte de referință pe piața locală.
-----------------------------------------------------------
Citește și

→ Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%
-----------------------------------------------------------
Durata medie a unei tranzacții, între 6 și 9 luni
Potrivit companiilor de consultanță, tranzacțiile interne au scăzut marginal anul trecut, în timp ce tranzacțiile externe au crescut cu mai mult de 25% de la an la an, evidențiind România ca o destinație de top pentru M&A în regiunea Europei Centrale și de Est. Florian Nițu spune că a remarcat, într-adevăr, ”o apetență crescută a investitorilor străini, atât strategici, dar în principal fonduri de investiții ce caută să pună ”la treabă” capitalul accesat via EIF și instituții similare. În egală masura, crește interesul, chiar și prezența investitorilor români în regiune”, adaugă interlocutorul BizLawyer.
El are mai multe explicații pentru nivelul scăzut de transparență al pieței locale de M&A. Reamintim că anul trecut, potrivit firmelor de consultanță, pe piața locală a fuziunilor și achizițiilor a fost dezvăluită valoarea pentru aproape trei sferturi din tranzacțiile anunțate, unul dintre cele mai scăzute niveluri de transparență văzute pe piețele din CEE. Florian Nițu spune că ”este vorba, în primul rând, de profilul participanților la tranzacții și natura acestora. Ar fi deci motive culturale, de mentalități. Pe urmă, este vorba de sectoarele economice implicate, dar și de complexitatea tranzacțiilor, formula de construcție a prețului, condițiile de finanțare; toate la un loc pot conduce la mai multă strictețe în comunicarea publică. Și, în final, să nu neglijăm motivele strategice pentru confidențialitate - piața locală de M&A este încă volatilă, ceea ce înseamnă că o transparență prea mare cu privire la evaluări ar putea dezavantaja poziția cumpărătorilor (investitorilor) la investițiile viitoare”, precizează coordonatorul PNSA.
Florian Nițu spune că durata medie a unei tranzacții - de la momentul semnării unui document ne-obligatoriu (Memorandum, Letter of Intent, Term Sheet, etc.) și până la finalizare - este între 6 și 9 luni. ”Fără alți factori interni (precum obținerea finanțării pentru achiziție sau alte restructurări interne prealabile), durata este influențată în primul rând de obținerea aprobărilor de la autoritățile de reglementare – în principal Consiliul Concurenței, CEISD sau alte autorități de reglementare, din țară sau străinătate”, a explicat avocatul.
-----------------------------------------------------------
Citește și
-----------------------------------------------------------
Avem nevoie de stabilitate și consecvență instituțională
În opinia sa, 2025 este un an important, an de alegeri, dar și de clarificare e evolutiei globale ce va fi setată, dupa cum bine se poate vedea în această perioadă, de Statele Unite. ”Cu excepția unor cataclisme geostrategice, pe care nu le putem vedea, dar pe care noi, din România, nici nu le putem preveni, avem motive bune să fim optimiști. Tranzacțiile din 2024 au adus stabilitate și un fundament solid atât pentru dezvoltări, cât și pentru investiții noi. Resurse, Infrastructură, Energie, Tech și Food sunt cele cinci domenii în care vom vedea cu precădere investiții și tranzacții noi, în mod accelerat, dar coerent totuși, formând o nouă paradigmă de dezvoltare”, a adăugat Florian Nițu.
În legătură cu motivele de îngrijorare ale aceastei perioade, raportat la activitatea din sfera fuziunilor și achizițiilor, interlocutorul BizLawyer spune că, pentru proiectele publice avem nevoie de stabilitate și consecvență instituțională. ”Impactul acestor investiții în economie este foarte mare și de aceea sincopele trebuie evitate cu orice preț. În rest, suntem încrezători”, a transmis Florian Nițu, Managing Partner PNSA și coordonator al practicii de M&A.
-----------------------------------------------------------
Citește și
.jpg)
-----------------------------------------------------------
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 123 / 2038 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...