ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa de litigii de la Bondoc & Asociații a intrat consolidată în 2021, cu avocați și proiecte noi, după o creștere a activității anul trecut. Portofoliul de clienți s-a diversificat, mandatele acoperind mai multe zone de activitate

08 Februarie 2021   |   Ștefania Enache

Firma de avocatură a fost solicitată să se implice în numeroase dosare noi, inclusiv în domenii puternic reglementate, cu problematici legate, de exemplu, de achiziții publice, fiscalitate, energie, legislația medicamentelor (inclusiv noi contestații clawback sau dosare legate de evaluarea unor tehnologii medicale) regimul serviciilor medicale, inclusiv malpraxis-ului medical, o serie de riscuri din perspectiva dreptului penal, proiecte legate de aplicarea GDPR, etc.

Viorel Dinu, avocat asociat, coordonator al practicii de litigii din cadrul Bondoc & Asociatii si Ioana Katona, Managing Counsel

 
 
Practica de litigii din cadrul firmei Bondoc & Asociații nu s-a oprit niciun moment anul trecut, după declanșarea pandemiei.Stoparea, pentru două-trei luni, a activității intanțelor, pe fondul stării de urgență, dar și din cauza protestului magistraților, nu i-a afectat prea mult pe avocați. Documentele care au trebuit pregătite în acea perioadă și colaborările cu alte departamente au permis limitarea impactului perioade inițiale respective. „Echipa noastră de litigii a intrat consolidată în 2021 cu noi avocați, definitivi și stagiari, cu o serie de litigii complexe aflate la început și cu intenția fermă de continuare a dezvoltării și extinderii, în pofida crizei sanitare în care încă ne aflăm”, declară Viorel Dinu, avocat asociat, coordonator al practicii de litigii din cadrul Bondoc & Asociații.


Munca unui litigator este una complexă, într-o continuă interacțiune cu sistemul judecătoresc. Pe lângă o riguroasă documentare a speței, litigatorul trebuie să-și susțină cauza în fața instanței, pentru el fiind important să-i fie recepționat mesajul. Cea mai adaptată modalitate în acest sens este aceea de a sta față în față cu completul de judecată. Declanșarea crizei sanitare a întrerupt brusc lanțul firesc al derulării activității din litigii și a impus noi modalități de acțiune pentru avocații litigatori.

„Strict pe perioada stării de urgență a existat o limitare cu privire la lucrările și activitățile avocațiale specifice litigiilor, dar, în largă măsură, s-a recuperat totul prin lucrul în luna iulie 2020, atunci când nu a mai fost vacanță judecătorească. De asemenea, am recuperat mult și prin restul activității derulate până la finalul anului, care a fost intensă”, explică Viorel Dinu.

Avocatul amintește faptul că, pentru echipa pe care o coordonează, activitatea de judecată s-a desfășurat relativ normal. „Bineînțeles, totul s-a derulat cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Datorită faptului că munca noastră nu s-a oprit niciun moment, au fost pregătite cauzele în curs. În plus, au continuat și proiectele de consultanță în care am acordat sprijin altor departamente. Aș nominaliza aici rapoarte de due diligence, sprijin specific pentru proiecte de finanțare, evaluări ale unor potențiale situații litigioase complexe, analiza impactului oandemiei din punctul de vedere al unor potențiale litigii pentru o serie de clienți, răspunsuri la solicitări punctuale. Din aceste motive, chiar nu putem vorbi despre proiecte puse „în așteptare” din cauza crizei medicale”, punctează expertul Bondoc & Asociații.

Viorel Dinu consideră că procedura de judecată și lucrul de zi cu zi al litigatorilor nu s-a schimbat fundamental. „Cu toate acestea, există mai multe privințe în care au avut loc modificări, cum ar fi limitarea lucrului la compartimentele auxiliare ale instanțelor (arhive, registraturi), unde se lucrează mult mai mult prin corespondență, dezvoltarea utilizării dosarului electronic, stabilirea intervalelor orare ale judecării dosarelor, aceasta din urma fiind o schimbare binevenită, pe care credem că mulți colegi o doresc permanentizată. În fine, o experiență deosebită a constituit-o o ședință de judecată desfășurată online în perioada stării de urgență, dar se pare că asemenea demersuri au rămas mai mult la nivel experimental, cu posibilități de extindere pe viitor. Au fost, deci, multe schimbări într-un interval scurt de timp, așa încât butada că „nimic nu va mai fi ca înainte" se aplică, într-o oarecare măsură, și avocaților litiganți, deși poate mai puțin ca în alte domenii, juridice sau extra-juridice”, detaliază Partenerul Bondoc & Asociații.
Prioritățile anului 2020

Într-o perioadă atât de delicată, în care toată lumea a fost afectată de pandemie, prioritatea specială a Bondoc & Asociații a fost protejarea echipei. În relația cu clienții, prioritatea a fost aceea de conservare și dezvoltare a poziției de piață și a bazei de clienți. Au fost, astfel,continuate, fără excepție, strategiile de dezvoltare și extindere anterioare.

„Aici lipsa de interacțiune directă a limitat oarecum noile abordări, întrucât mediul online nu poate suplini contactul uman direct, deosebit de importat atunci când se are în vedere o relație avocat-client, care se întemeiază pe încredere”, menționează Viorel Dinu.

Mandate complexe din numeroase zone de activitate

Criza medicală nu a împiedicat apariția unor mandate noi. Firma de avocatură a fost solicitată să se implice în numeroase dosare noi, inclusiv în domenii puternic reglementate, cu problematici legate, de exemplu, de achiziții publice, fiscalitate, energie, legislația medicamentelor (inclusiv noi contestații clawback sau dosare legate de evaluarea unor tehnologii medicale) regimul serviciilor medicale, inclusiv malpraxis-ului medical, o serie de riscuri din perspectiva dreptului penal, proiecte legate de aplicarea GDPR, etc. În plus, în contextul campaniilor electorale și al alegerilor derulate anul trecut, au apărut litigii complexe legate de dreptul la exprimare pe rețelele de socializare.

Acestea s-au adăugat dosarelor din zonele „mai” tradiționale, precum cele din domeniul societar, litigii complexe și cu particularități deosebite în materia dreptului muncii, dosare în domeniul insolvenței, etc.

„Unele dintre cele mai deosebite mandate privesc asistența și reprezentarea unei importante platforme de socializare online, în litigii cu utilizatorii acesteia în România, în legătură cu admisibilitatea postarilor făcute de utilizatori sau de terți și respectarea unor drepturi nepatrimoniale specifice, cu privire specială asupra dreptului la libera exprimare și a dreptului la imagine. Complexitatea acestor litigii derivă din necesitatea cunoașterii și coordonarii unei serii întregi de norme juridice, din domeniul comerțului electronic, al libertății de exprimare în contextul special al platformelor de socializare deținute de operatori privați, dominat de necesitatea combaterii așa-numitului „hate speech", al coordonării apărărilor formulate în aceste cauze cu poziția exprimată de client în alte jurisdicții, invocarea unor chestiuni procedurale specifice procesului civil internațional”, subliniază Viorel Dinu și Ioana Katona, Managing Counsel în cadrul Bondoc & Asociații.

„Am menținut profilul clienților noștri, companii importante românești sau societăți parte a unor grupuri  internaționale cu diverse activități în România. Portofoliul de clienți s-a mărit cu noi companii internaționale. De asemenea, s-a diversificat prin susținerea unor antreprenori români cu rezultate foarte bune și care s-au confruntat cu diverse dispute cu clienți, parteneri de afaceri sau autorități”, arată Ioana Katona.

Criza sanitară a influențat fiecare domeniu economic. Ioana Katona atrage atenția că au fost afectate și firme despre care exista credința comună că ar fi beneficiare ale crizei, situația acestora fiind, în realitate, mult mai complicată. „De aici și cerințele de urmărire mai atentă și insistentă a realizării unor drepturi, limitarea tranzacționărilor și competiția mai acerbă, de exemplu, în domeniul achizițiilor publice, dar și contestarea unor acte administrative emise în contextul combaterii crizei sanitare”, nuanțează avocatul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 

Colaborare strânsă cu celelalte departamente


Echipa de litigii a firmei Bondoc & Asociații lucrează constant cu celelalte departamente din cadrul firmei.
Experții din această arie de practică sunt coordonați de Viorel Nicolae Dinu, avocat asociat, direcțiile generale de acțiune și dezvoltare, precum și mandatele cele mai importante fiind supervizate împreună cu Lucian Bondoc, avocatul asociat coordonator al Bondoc & Asociații. Acestora li se alătură încă alți șapte avocați, cu diferite grade de senioritate, avocații managing counsel având propria coordonare a unor sub-echipe sau avocați pe dosare specifice.

Numeroase dosare implică colegi și din alte departamente, în funcțiile de domeniile de drept incidente.

„Un aspect esențial al activității noastre privește tocmai inter-disciplinaritatea frecventă și interacțiunea cu colegii din celelalte departamente ale societății, cum ar fi departamentele de drept bancar și finanțări, dreptul muncii, energie, sănătate, protecția datelor personale, achiziții publice, imobiliar, insolvențe,IT&C,  drept societar, etc , sprijinul reciproc fiind consistent și efectiv, prin sesiunile de discuții pe care le avem, prezentarea unor aspecte de strictă specialitate, activitatea de cercetare juridică și chiar participarea la redactarea comună a unor elemente de strictă specialitate din cuprinsul lucrărilor avocațiale”, precizează Viorel Dinu.

Practica de Dispute Resolution de la Bondoc & Asociații este evidențiată de mulți ani de ghidul juridic internațional Legal 500. ”Firma oferă analize profunde, combinate cu îndrumări practice clare. O echipă foarte bună. Întotdeauna implicată, cu opinii pertinente”, au declarat clienții intervievați de Legal 500.  
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 25 / 5560
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Litigiu privind anularea actelor autorităților fiscale pentru stabilirea prețurile de transfer câștigat de avocații NNDKP
Kinstellar, alături de filiala locală a Ontario Power Generation în câștigarea unui contract de 3.156 mil. EUR pentru retehnologizarea centralei nucleare de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa
Echipa de M&A de la BSMP are pe masa de lucru cinci proiecte în diverse stadii, după cel mai bun an din istoria firmei, cu tranzacții semnificative în domenii precum oil & gas, farma sau aviation. Investitorii se uită acum la tranzacții semnificative, spre deosebire de criza din 2008, când focusul era pe business-uri în dificultate, spun partenerii care coordonează practica
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv (Litigii)
LegiTeam | Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează avocați de Concurență (3-5 ani)
LegiTeam | Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează avocați de Concurență și ̸ sau GDPR (1-3 ani)
Schoenherr o cooptează pe Adriana Stoian drept coordonatoare a practicii de consultanță fiscală
2021 va fi anul creșterii accelerate pentru Grupul E-INFRA, cu o țintă de avans de peste 40%, către o cifră de afaceri de cca. 200 mil. €. Adina Calfa, Group General Counsel: Ne așteptăm ca volumul de muncă din zona de tip regulatory, dar și din zona achiziții publice să crească semnificativ | Cu ce firme de avocați colaborează Grupul în proiectele sale
Tonucci & Partners a început anul în forță, prin cooptarea unui nou partener coordonator al practicii de Litigation & Compliance și asistarea unei tranzacții în domeniul asigurărilor, în curs de finalizare. Pasquale Silvestro, Partener: Evaluăm și alte colaborări, printre care una cu un cabinet specializat în dreptul muncii. Suntem încrezători și convinși că în 2021 va avea loc o reluare a proiectelor de M&A
Cum lucrează și ce mandate primesc avocații de concurență de la Guia Naghi & Parteners. Din vorba în vorbă cu Otilia Vîlcu, Partenerul coordonator al practicii, despre investigațiile Consiliului Concurenței, industrii vulnerabile, sistemul recunoașterilor, aspecte sensibile și recomadări sau domenii-cheie ce ar putea fi vizate în viitor
LegiTeam | CEE Attorneys recrutează un avocat senior (Dreptul Muncii)
Eversheds Sutherland Romania își extinde echipa de parteneri. Alți trei avocați urcă în prima linie, numărul partenerilor ajunge la 7
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...