ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa de litigii de la Bondoc & Asociații a intrat consolidată în 2021, cu avocați și proiecte noi, după o creștere a activității anul trecut. Portofoliul de clienți s-a diversificat, mandatele acoperind mai multe zone de activitate

08 Februarie 2021   |   Ștefania Enache

Firma de avocatură a fost solicitată să se implice în numeroase dosare noi, inclusiv în domenii puternic reglementate, cu problematici legate, de exemplu, de achiziții publice, fiscalitate, energie, legislația medicamentelor (inclusiv noi contestații clawback sau dosare legate de evaluarea unor tehnologii medicale) regimul serviciilor medicale, inclusiv malpraxis-ului medical, o serie de riscuri din perspectiva dreptului penal, proiecte legate de aplicarea GDPR, etc.

Viorel Dinu, avocat asociat, coordonator al practicii de litigii din cadrul Bondoc & Asociatii si Ioana Katona, Managing Counsel

 
 
Practica de litigii din cadrul firmei Bondoc & Asociații nu s-a oprit niciun moment anul trecut, după declanșarea pandemiei.Stoparea, pentru două-trei luni, a activității intanțelor, pe fondul stării de urgență, dar și din cauza protestului magistraților, nu i-a afectat prea mult pe avocați. Documentele care au trebuit pregătite în acea perioadă și colaborările cu alte departamente au permis limitarea impactului perioade inițiale respective. „Echipa noastră de litigii a intrat consolidată în 2021 cu noi avocați, definitivi și stagiari, cu o serie de litigii complexe aflate la început și cu intenția fermă de continuare a dezvoltării și extinderii, în pofida crizei sanitare în care încă ne aflăm”, declară Viorel Dinu, avocat asociat, coordonator al practicii de litigii din cadrul Bondoc & Asociații.


Munca unui litigator este una complexă, într-o continuă interacțiune cu sistemul judecătoresc. Pe lângă o riguroasă documentare a speței, litigatorul trebuie să-și susțină cauza în fața instanței, pentru el fiind important să-i fie recepționat mesajul. Cea mai adaptată modalitate în acest sens este aceea de a sta față în față cu completul de judecată. Declanșarea crizei sanitare a întrerupt brusc lanțul firesc al derulării activității din litigii și a impus noi modalități de acțiune pentru avocații litigatori.

„Strict pe perioada stării de urgență a existat o limitare cu privire la lucrările și activitățile avocațiale specifice litigiilor, dar, în largă măsură, s-a recuperat totul prin lucrul în luna iulie 2020, atunci când nu a mai fost vacanță judecătorească. De asemenea, am recuperat mult și prin restul activității derulate până la finalul anului, care a fost intensă”, explică Viorel Dinu.

Avocatul amintește faptul că, pentru echipa pe care o coordonează, activitatea de judecată s-a desfășurat relativ normal. „Bineînțeles, totul s-a derulat cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Datorită faptului că munca noastră nu s-a oprit niciun moment, au fost pregătite cauzele în curs. În plus, au continuat și proiectele de consultanță în care am acordat sprijin altor departamente. Aș nominaliza aici rapoarte de due diligence, sprijin specific pentru proiecte de finanțare, evaluări ale unor potențiale situații litigioase complexe, analiza impactului oandemiei din punctul de vedere al unor potențiale litigii pentru o serie de clienți, răspunsuri la solicitări punctuale. Din aceste motive, chiar nu putem vorbi despre proiecte puse „în așteptare” din cauza crizei medicale”, punctează expertul Bondoc & Asociații.

Viorel Dinu consideră că procedura de judecată și lucrul de zi cu zi al litigatorilor nu s-a schimbat fundamental. „Cu toate acestea, există mai multe privințe în care au avut loc modificări, cum ar fi limitarea lucrului la compartimentele auxiliare ale instanțelor (arhive, registraturi), unde se lucrează mult mai mult prin corespondență, dezvoltarea utilizării dosarului electronic, stabilirea intervalelor orare ale judecării dosarelor, aceasta din urma fiind o schimbare binevenită, pe care credem că mulți colegi o doresc permanentizată. În fine, o experiență deosebită a constituit-o o ședință de judecată desfășurată online în perioada stării de urgență, dar se pare că asemenea demersuri au rămas mai mult la nivel experimental, cu posibilități de extindere pe viitor. Au fost, deci, multe schimbări într-un interval scurt de timp, așa încât butada că „nimic nu va mai fi ca înainte" se aplică, într-o oarecare măsură, și avocaților litiganți, deși poate mai puțin ca în alte domenii, juridice sau extra-juridice”, detaliază Partenerul Bondoc & Asociații.
Prioritățile anului 2020

Într-o perioadă atât de delicată, în care toată lumea a fost afectată de pandemie, prioritatea specială a Bondoc & Asociații a fost protejarea echipei. În relația cu clienții, prioritatea a fost aceea de conservare și dezvoltare a poziției de piață și a bazei de clienți. Au fost, astfel,continuate, fără excepție, strategiile de dezvoltare și extindere anterioare.

„Aici lipsa de interacțiune directă a limitat oarecum noile abordări, întrucât mediul online nu poate suplini contactul uman direct, deosebit de importat atunci când se are în vedere o relație avocat-client, care se întemeiază pe încredere”, menționează Viorel Dinu.

Mandate complexe din numeroase zone de activitate

Criza medicală nu a împiedicat apariția unor mandate noi. Firma de avocatură a fost solicitată să se implice în numeroase dosare noi, inclusiv în domenii puternic reglementate, cu problematici legate, de exemplu, de achiziții publice, fiscalitate, energie, legislația medicamentelor (inclusiv noi contestații clawback sau dosare legate de evaluarea unor tehnologii medicale) regimul serviciilor medicale, inclusiv malpraxis-ului medical, o serie de riscuri din perspectiva dreptului penal, proiecte legate de aplicarea GDPR, etc. În plus, în contextul campaniilor electorale și al alegerilor derulate anul trecut, au apărut litigii complexe legate de dreptul la exprimare pe rețelele de socializare.

Acestea s-au adăugat dosarelor din zonele „mai” tradiționale, precum cele din domeniul societar, litigii complexe și cu particularități deosebite în materia dreptului muncii, dosare în domeniul insolvenței, etc.

„Unele dintre cele mai deosebite mandate privesc asistența și reprezentarea unei importante platforme de socializare online, în litigii cu utilizatorii acesteia în România, în legătură cu admisibilitatea postarilor făcute de utilizatori sau de terți și respectarea unor drepturi nepatrimoniale specifice, cu privire specială asupra dreptului la libera exprimare și a dreptului la imagine. Complexitatea acestor litigii derivă din necesitatea cunoașterii și coordonarii unei serii întregi de norme juridice, din domeniul comerțului electronic, al libertății de exprimare în contextul special al platformelor de socializare deținute de operatori privați, dominat de necesitatea combaterii așa-numitului „hate speech", al coordonării apărărilor formulate în aceste cauze cu poziția exprimată de client în alte jurisdicții, invocarea unor chestiuni procedurale specifice procesului civil internațional”, subliniază Viorel Dinu și Ioana Katona, Managing Counsel în cadrul Bondoc & Asociații.

„Am menținut profilul clienților noștri, companii importante românești sau societăți parte a unor grupuri  internaționale cu diverse activități în România. Portofoliul de clienți s-a mărit cu noi companii internaționale. De asemenea, s-a diversificat prin susținerea unor antreprenori români cu rezultate foarte bune și care s-au confruntat cu diverse dispute cu clienți, parteneri de afaceri sau autorități”, arată Ioana Katona.

Criza sanitară a influențat fiecare domeniu economic. Ioana Katona atrage atenția că au fost afectate și firme despre care exista credința comună că ar fi beneficiare ale crizei, situația acestora fiind, în realitate, mult mai complicată. „De aici și cerințele de urmărire mai atentă și insistentă a realizării unor drepturi, limitarea tranzacționărilor și competiția mai acerbă, de exemplu, în domeniul achizițiilor publice, dar și contestarea unor acte administrative emise în contextul combaterii crizei sanitare”, nuanțează avocatul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 

Colaborare strânsă cu celelalte departamente


Echipa de litigii a firmei Bondoc & Asociații lucrează constant cu celelalte departamente din cadrul firmei.
Experții din această arie de practică sunt coordonați de Viorel Nicolae Dinu, avocat asociat, direcțiile generale de acțiune și dezvoltare, precum și mandatele cele mai importante fiind supervizate împreună cu Lucian Bondoc, avocatul asociat coordonator al Bondoc & Asociații. Acestora li se alătură încă alți șapte avocați, cu diferite grade de senioritate, avocații managing counsel având propria coordonare a unor sub-echipe sau avocați pe dosare specifice.

Numeroase dosare implică colegi și din alte departamente, în funcțiile de domeniile de drept incidente.

„Un aspect esențial al activității noastre privește tocmai inter-disciplinaritatea frecventă și interacțiunea cu colegii din celelalte departamente ale societății, cum ar fi departamentele de drept bancar și finanțări, dreptul muncii, energie, sănătate, protecția datelor personale, achiziții publice, imobiliar, insolvențe,IT&C,  drept societar, etc , sprijinul reciproc fiind consistent și efectiv, prin sesiunile de discuții pe care le avem, prezentarea unor aspecte de strictă specialitate, activitatea de cercetare juridică și chiar participarea la redactarea comună a unor elemente de strictă specialitate din cuprinsul lucrărilor avocațiale”, precizează Viorel Dinu.

Practica de Dispute Resolution de la Bondoc & Asociații este evidențiată de mulți ani de ghidul juridic internațional Legal 500. ”Firma oferă analize profunde, combinate cu îndrumări practice clare. O echipă foarte bună. Întotdeauna implicată, cu opinii pertinente”, au declarat clienții intervievați de Legal 500.  
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1091 / 1761
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...