ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa Mușat & Asociații a câștigat un important litigiu cu CNAS pentru un client din industria farmaceutică în legătură cu aplicarea legislației privind calcularea taxei clawback

05 Iunie 2024   |   BizLawyer

Echipa Mușat & Asociații a câștigat un important litigiu cu CNAS pentru un client din industria farmaceutică în legătură cu aplicarea legislației privind calcularea taxei clawback

 
 
Mușat & Asociații a reprezentat o companie farmaceutică multinațională într-un litigiu complex cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate privind taxa clawback pentru medicamente, în condițiile incidenței concomitente a două reglementări speciale cu prevederi contradictorii, respectiv O.U.G. nr. 31/2020 și Legea nr. 53/2020.

Cauza a fost tranșată printr-o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în favoarea companiei reprezentate în instanță de către Mușat & Asociații.

Instanța a clarificat definitiv legislația aplicabilă în determinarea taxei clawback datorate pentru trimestrul I din anul 2020, în condițiile în care, sub influența situației pandemice, Parlamentul și Guvernul României au reglementat în mod diferit formula de calcul și regulile corespunzătoare trimestrului respectiv.   

Decizia este una de referință întrucât prin intermediul acesteia s-a reținut că schimbările legislative introduse prin Legea nr. 53/2020, cu doar câteva zile anterior datei limită a executării obligației de plată aferente trimestrului I 2020 (i.e., 25 mai 2020), erau de imediată aplicabilitate în contextul neepuizării raportului juridic fiscal. Astfel, noile reguli instituite prin Legea nr. 53/2020 trebuiau aplicate pentru revizuirea și reajustarea conduitei fiscale, chiar dacă la data apariției acestora CNAS emisese notificările clawback, acte administrative cu valență fiscală.

Instanța Supremă a statuat definitiv că, față de specificul materiei fiscale în care există posibilitatea intervenirii unor modificări legislative între data de debut a raportului juridic fiscal (perioada de raportare a obligației fiscale) și cea a definitivării sale (data scadenței obligației), CNAS trebuia să recunoască efectele imediate ale Legii nr. 53/2020, în contextul în care noul text de lege se referă la o situație juridică născută sub legea veche, dar care era nefinalizată la momentul intervenirii legii noi.

Echipa Mușat & Asociații, formată din avocați litiganți cu experiență și avocați specializați în drept farmaceutic – Paul Buta – Managing Partner, Dan Minoiu – Deputy Managing Partner, Angela Porumb – Partner, Mateea Codreanu – Partner, Ana Maria Burada – Senior Associate, Georgiana Negulescu și Iuliana Negură - Associates – a obținut anularea definitivă a notificărilor inițiale emise de CNAS pentru primul trimestru din 2020, valoarea taxei urmând a fi supusă ajustării prin diminuarea semnificativă a obligației de plată.

 “Soluția favorabilă obținută pentru clientul nostru din sectorul farmaceutic reprezintă rezultatul muncii unei echipe interdisciplinare și reconfirmă capacitatea Mușat & Asociații de a gestiona litigii complexe, în industrii suprareglementate, prin incidența unor norme ce adesea creează veritabile dificultăți în interpretare și aplicare, chiar și pentru autoritățile publice. Astfel de mandate subliniază avantajul unic pe care îl avem ca firmă de avocatură full-service, acela de a oferi consultanță și reprezentare în toate aspectele legale și fiscale, prin conlucrarea interdisciplinară în cadrul echipei de avocați specializați în cele mai nișate domenii”, a declarat Angela Porumb, Partner, coordonator al proiectului în instanță.

De altfel, expertiza vastă și rezultatele remarcabile ale Mușat & Asociații în domeniul dreptului medical și farmaceutic au fost cel mai recent recunoscute în cadrul galei LMG Life Sciences Awards EMEA, care a avut loc la Londra în luna mai 2024, unde Mușat & Asociații a fost desemnată Romania Firm of the Year. Aceste rezultate se datorează unei echipe puternice și diverse formate din avocați specializați în regulatory, corporate, dreptul concurenței, drept medical & farmaceutic, proprietate intelectuală, dreptul muncii și consultanță fiscală, dar și avocați litiganți cu mare experiență.

LMG Life Sciences este unul dintre cele mai prestigioase ghiduri juridice care centralizează cele mai importante firme de avocatură și avocați care activează în domeniul life sciences (biotehnologie, produse farmaceutice, dispozitive medicale, suplimente alimentare, alimente, cosmetice etc.). În fiecare an, LMG Life Sciences premiază firmele de avocatură și avocații care se află în spatele celor mai inovatoare și provocatoare proiecte juridice din EMEA, SUA și Canada, împreună cu companiile sale surori International Financial Law Review (IFLR), Benchmark Litigation, Managing IP, Expert Guides și ITR.

În 2022 și 2023, Mușat & Asociații a fost desemnată Eastern Europe Firm of the Year la gala LMG Life Sciences Awards EMEA.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 5 / 1741
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, juristul trecut prin firme de top în avocatura de business și format în unele dintre cele mai sofisticate și cu miză proiecte: “Profesionistul Dreptului are, aidoma unui dascăl, o vocație socială: el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Attorney (flexible position) Competition, EU & Foreign trade - Bucharest
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
Frații Micula câștigă apelul și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $ | Judecătorii americani spun că România a încercat să “reîmpacheteze” argumente anterioare și a eșuat argumentând că hotărârile CJUE în procedurile privind ajutoarele de stat au invalidat sentința. “Vom continua să urmărim executarea silită împotriva României în Statele Unite și în alte jurisdicții”, amenință avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...