ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INTERVIU VIDEO - 20 de ani de avocatură practicată cu pasiune (ultima parte) | Alături de Cosmin Vasile, coordonator ZRVP, pe drumul de la avocat stagiar la managing partner într-o firmă de top. Azi, despre transformările pieței avocaturii, despre emoții generate de proiecte chiar și după două decenii de avocatură de top și un mic secret: ce i-ar cere peștișorului de aur un avocat cu o carieră de succes

20 Mai 2022   |   G.S. & L.A.

Cosmin Vasile, nu este un avocat ca oricare altul. Și nu vorbim despre știința de carte, puterea sa de argumentație superioară sau despre alte calități care l-au propulsat pe primele locuri în ghidurile juridice internaționale, ori în publicațiile globale ce monitorizează litigiile și arbitrajele din mai multe jurisdicții, printre care și România. Cosmin Vasile este avocatul ce a atins maturitatea profesională și nu se ferește să spună pe șleau, direct, ce trebuie punctat, sau să facă incizii adânci și să tragă concluzii pe care și le asumă. De aceea, orice discuție cu el este spumoasă și plină de înțelesuri.

INTERVIU - Cosmin Vasile, 20 de ani de avocatura practicata cu pasiune (ultima parte)

 
 
  • BizLawyer TV
România - ca țară, dar și ca economie - a înregistrat un salt spectaculos în ultimii 20 de ani, care s-a reflectat corespunzător și în piata serviciilor avocațiale.”Mi se pare miraculoasă, de vis, evoluția în bine a țării, care s-a reflectat și în evoluția pieței avocaturii. Mă tem că de acum înainte nu va mai fi la fel de spectaculoasă, dar speram să rămână un trend crescător, un plus și nu un minus”, a arătat Dr. Cosmin Vasile, coordonatorul firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) în ultima parte a interviului acordat BizLawyer la împlinirea a 20 de ani în profesia de avocat.

Pe de altă parte, după 25 de ani de existență, piața avocaturii de business are în continuare nevoie de dialog și rezultate pentru a ajunge la etapa de maturitate. ”Practic, am parcurs primii cei mai grei ani, ai nașterii, ai începutului. Cred însă că lipsesc încă rezultatele unui dialog și eforturi susținute astfel încât cererea să înțeleagă în mod corespunzător și să facă distincțiile necesare cu privire la ofertă”, a punctat Dr. Cosmin Vasile în ultima parte a interviului, publicată azi. ”Cu alte cuvinte, piața nu poate ajunge la o etapă de maturitate, cu toate mecanismele și fenomenele specifice, atâta timp cât beneficiarul – cererea de servicii juridice - nu cunoaște și nu înțelege în profunzime oferta de servicii juridice”, a nuanțat interlocutorul BizLawyer. Dar, spune avocatul, dupa 40 de ani de comunism, nu avea cum să fie altfel. Este o chestiune de evoluție firească.

În cea de-a treia parte a interviului, Dr. Cosmin Vasile recunoaște că are încă emoții generate de proiecte și azi, după 20 de ani de avocatură de top. ”Mă deranja și îngrijora starea de emoție, într-un fel controlabilă, dar foarte prezentă, puternică, pe care o am întotdeauna și exclusiv în momentul în care pledez în fața instanței. Nu am emoții la întâlniri cu clienții, să spunem, și nici în alte împrejurări, dar actul de a pleda, care este, dacă vreți, chintesența și punctul culminant al carierei, vieții profesionale a litigatorului, este precedat în continuare de această emoție”, a mărturisit coordonatorul ZRVP. Iar asta îl scotea din sărite, pentru că era o manifestare irațională.

Dar a citit, la un moment dat, un studiu despre rolul pe care îl are emoția și întregul complex de factori care stau la bazele acesteia în calitatea prestației artistice ale cuiva care se află pe scenă, în fața publicului. ”În esență, teoria este că acea emoție, cu tot ce presupune ea, nu numai că nu este negativă, dar este unul dintre elementele care trebuie să existe pentru a potența și a mobiliza corespunzător, la cel mai înalt nivel, prestația celui aflat în fața publicului. Și în momentul acela m-am liniștit”, a punctat Dr. Cosmin Vasile.

Trebuie spus că interlocutorul nostru, Cosmin Vasile, nu este un avocat ca oricare altul. Și nu vorbim despre știința de carte, puterea sa de argumentație superioară sau despre alte calități care l-au propulsat pe primele locuri în ghidurile juridice internaționale, ori în publicațiile globale ce monitorizează litigiile și arbitrajele din mai multe jurisdicții, printre care și România. Cosmin Vasile este avocatul ce a atins maturitatea profesională și nu se ferește să spună pe șleau, direct, ce trebuie punctat, sau să facă incizii adânci și să tragă concluzii pe care și le asumă. De aceea, orice discuție cu el este spumoasă și plină de înțelesuri.

Reamintim că interviul acordat de Dr. Cosmin Vasile are trei părți, fiecare dintre acestea focusându-se pe o etapă a carierei sale și fiind presărată cu sfaturi pentru avocații care vor să devină litigatori de elită. În primul episod, avocatul a rememorat primii pași în profesie și a împărtășit publicului BizLawyer amintiri legate de „momentul zero” ce i s-au păstrat vii în memorie.


În cea de-a doua parte a interviului, difuzată săptămâna trecută, interlocutorul nostru a vorbit despre lecțiile învățate în 20 de ani de avocatură, întâlnirea cu mentorul, norocul de a începe o carieră sub îndrumarea maestrului Călin Zamfirescu și a analizat performanța în avocatură.


Ultimul episod, publicat azi, ne va oferi șansa de a privi avocatura – piață a serviciilor și profesie – de la vârf și a înțelege transformările ultimilor 20 de ani. Dr. Cosmin Vasile spune, de asemenea, cum urci și ce trebui să faci pentru a te menține în linia întâi pe o piață concurențială dură și oferă sfaturi discipolilor. În final răspunde și unei provocări, împărtășindu-ne un secret: ce i-ar cere peștișorului de aur dacă ar avea șansa să îl întâlnească. O bună ocazie de a afla care sunt dorințele unui avocat cu o carieră de succes.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 606 / 1696
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...