ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

NNDKP obține anularea unei decizii de sancționare aplicate de Consiliul Concurenței unui retailer de pe piața comercializării produselor alimentare. Autoritatea de concurență, obligată la plata cheltuielilor de judecată

12 Aprilie 2022   |   R. T.

NNDKP a asistat și reprezentant un retailer căruia i s-a aplicat una dintre cele mai mari amenzi din cadrul investigației (de peste 24 milioane de lei).

 
 
Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) obține un succes major, în mod definitiv, în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), respectiv anularea unei amenzi în cuantum de peste 24 milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro) aplicate de Consiliului Concurenței pentru presupuse fapte de încheiere a unor înțelegeri anticoncurențiale având ca obiect restricționarea prețurilor în cadrul promoțiilor desfășurate în lanțurile de retail alimentar între anii 2005 - 2009.

Investigația Consiliului Concurenței, începută în 2009 ca urmare a informațiilor obținute în cadrul investigației sectoriale realizate de către autoritate pe piața comercializării produselor alimentare, s-a finalizat în 2015 cu amenzi în valoare totală de 154,03 milioane de lei (aproximativ 35 milioane euro). Aceasta a vizat 25 de companii active pe segmentul de piață privind comercializarea produselor alimentare, respectiv, 4 rețele de magazine și 21 de furnizori ai acestora.


NNDKP a asistat și reprezentant un retailer căruia i s-a aplicat una dintre cele mai mari amenzi din cadrul investigației (de peste 24 milioane de lei). Inițial, Curtea de Apel București a respins cererea societății de anulare a amenzii și a menținut decizia de sancționare.

NNDKP a formulat, în numele clientului său, recurs împotriva deciziei Curții de Apel București, iar ÎCCJ a admis recursul, a casat decizia Curții de Apel și, rejudecând, a admis în totalitate cererea de chemare în judecată a societății, anulând decizia Consiliului Concurenței. Prin urmare, amenda aplicată a fost anulată. De asemenea, Consiliul Concurenței a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată ocazionate societății. Decizia ÎCCJ este definitivă.

Echipa NNDKP care a asigurat asistența și reprezentarea în acest dosar complex a fost coordonată de Sorina Olaru, Partener în cadrul practicii de Soluționare a Disputelor, și Georgeta Dinu, Partener și Coordonator al practicii de Concurență, și i-a inclus pe Daniela Savin, Asociat Manager și Răzvan Banța, Asociat, membri ai practicii de Soluționare a Disputelor, și pe Anca Diaconu (Pascu), Partener în cadrul practicii de Concurență. Proiectul este un nou exemplu de colaborare între practicile NNDKP de litigii și consultanță, prin implicarea unei echipe multidisciplinare care a acumulat de-a lungul anilor o vastă experiență în litigii derivate din aspecte de dreptul concurenței.

„După un parcurs sinuos de șapte ani, care a implicat atât sesizarea Curții Constituționale, precum și o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene, litigiul a fost finalizat în mod definitiv și favorabil pentru rețeaua de magazine din domeniul alimentar. Decizia este cu atât mai valoroasă cu cât este una dintre primele decizii definitive de anulare a unei sancțiuni aplicate de Consiliul Concurenței în cadrul investigației anterior menționate. Suntem încântați pentru oportunitatea de a contribui la soluționarea cu succes a unei noi dispute prin care se creează un reper pentru jurisprudența românească. Mulțumim clientului nostru pentru această oportunitate! Felicitări, totodată, întregii echipe NNDKP implicate în proiect!”, a menționat Sorina Olaru.

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (”NNDKP”) este promotor al avocaturii de afaceri în România de peste 30 de ani, fiind recunoscută ca un pionier al pieței de profil locale.
NNDKP oferă servicii de avocatură și consultanță fiscală complete companiilor active în diverse sectoare ale industriei. De-a lungul celor peste trei decenii de activitate, avocații NNDKP au oferit asistență juridică și reprezentare în tranzacții și proiecte reper pentru evoluția comunității de afaceri din România, inclusiv în domenii inovatoare, considerate încă de nișă și care au implicat atât companii internaționale, cât și antreprenori locali.
Firma reprezintă România în unele dintre cele mai importante asociații profesionale la nivel internațional – Lex Mundi, World Services Group, International Attorneys Club – şi este membru fondator al SEE Legal. NNDKP este clasată în mod constant pe primele poziţii în toate ariile de practică de către Chambers & Partners, Legal500 şi IFLR1000.
NNDKP este de cinci ori câștigătoarea prestigiosului premiu „Firma de avocatură a anului în România” la gala premiilor Chambers Europe, care i-a fost acordat în anii 2021, 2017, 2013, 2012 și 2009. În anul 2022 NNDKP a fost inclusă din nou pe lista scurtă a firmelor de avocatură nominalizate pentru acest premiu în România.

Practica de Soluționare a Disputelor a NNDKP coordonată de Ana Diculescu-Șova este recunoscută independent drept o forță în domeniul litigiilor, arbitrajelor și a altor proceduri de soluționare a disputelor. Confirmarea statutului său vine și prin plasarea practicii pe primele poziții în clasamentele realizate de ghiduri internaționale de renume precum Chambers & Partners, începând cu anul 2007, și de Legal 500 începând cu anul 2002. Cu 9 Parteneri care coordonează o echipă de peste 40 de avocați litigatori prezenți în București și în birourile regionale ale firmei, NNDKP dispune de resursele necesare pentru a gestiona cazuri complexe, implicând mai multe părți sau care au o durată de mai mulți ani și a propune strategii concrete pentru a reduce potențiale riscuri viitoare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 78 / 6007
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA după primele cinci luni din 2022. CMS domină clasamentul general, iar o firmă cu 200 de avocați ocupă primul loc în Europa Estică
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Senior (Banking & Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Stagiar (Banking&Finance)
În ciuda condițiilor grele în care se derulează afacerile, preocuparea pentru respectarea regulilor privind protecția datelor personale nu și-a pierdut importanța, spun avocații CEE Attorneys | Krisztina Voicu, Partener: Am construit o echipă specializată în protecția datelor personale, formată din avocați care au deja experiență considerabilă în această arie. Unul din trei proiecte presupune abordare și consultanță și din perspectiva GDPR
Aria de Employment de la Mușat & Asociații a avut în ultimul an o încărcătură constantă de proiecte de anvergură, atât din perspectiva activității de consultanță, cât și în sfera litigiilor de muncă | De vorbă cu avocații firmei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2022 pe piața muncii. Creșterea numărului de cereri care vizează restructurarea afacerii, urmată de șomaj tehnic sau de concedieri, evidențiată în analiza tendințelor observate de specialiști anul acesta
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
Elementele de noutate în stabilirea sancțiunilor, aduse de ghidul Comitetului European pentru Protecția Datelor, explicate de avocații Filip & Company. Raluca Pușcaș (Partener): Amenda trebuie să își atingă obiectivul de a descuraja încălcările viitoare, să fie eficientă și proporțională | Bilanțul a patru ani de GDPR, cu accent pe evoluția practicii de Privacy & Data Protection și proiectele complexe în care este implicată echipa
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Employment)
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is loooking for an associate | Banking & Finance
Bondoc și Asociații anulează în instanță o decizie a Consiliului Național al Audiovizualului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...