ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Procedurile de recunoaștere și cererile de clemență sunt tot mai des folosite de companiile investigate de Consiliul Concurenței | Tendințele pieței, analizate de avocații Țuca Zbârcea & Asociații. Echipă și proiecte

03 Decembrie 2019   |   Ștefania Enache

Mandatele care vizează acest domeniu sunt extrem de complexe, deoarece, de multe ori, practicile investigate sunt în zona gri, și necesită o analiză riguroasă a efectelor și, eventual, nu au precedent de sancționare în alte jurisdicții.

De la stanga la dreapta: Raluca Vasilache (Partener), Anca Jurcovan (Managing Associate) si Andreea Oprisan (Managing Associate) - Tuca Zbârcea & Asociatii

 
 
Anul 2019 a fost unul foarte animat în zona proiectelor care vizează Dreptul Concurenței. Avocații Țuca Zbârcea & Asociații (ȚZA) au fost implicați în cele mai importante investigații derulate sau finalizate de către Consiliul Concurenței. Experții au elaborat strategii de apărare și de pregătire a cazului de instanță sau de minimizare a expunerii societăților care au considerat potrivită procedura recunoașterii. În urma activității derulate, specialiștii au constatat că principala tendință care domină sectorul este cea de creștere numerică a procedurilor de recunoaștere,  tendință vizibilă de la un an la altul.

Chiar dacă fenomenul nu este la același nivel, s-au înmulțit foarte mult și cererile de clemență. „Este meritul autorității de a fi popularizat aceste modalități de abordare a investigațiilor, care scutește eforturi importante autorității, dar și companiilor în faza de instanță”, punctează Anca Jurcovan, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații.


Totuși, avocatul precizează că profesioniștii din domeniul juridic ar fi dorit să vadă mai multă deschidere pentru angajamente și soluții de închidere a investigațiilor fără sancțiuni, așa cum se întâmplă în alte state, precum Germania. „Asemenea proceduri accelerate salvează autorității resurse, și, în final, conduc în timp real la remedierea situației care a declanșat investigația (soluție benefică atât pentru consumatori, cât și pentru compania investigată și concurenții sau partenerii săi). În special în cazul unor modele de business noi sau încălcări cu privire la care trebuie dovedite efectele ori posibile abuzuri de poziție dominantă, o sancțiune la câțiva ani distanță nu-și mai atinge obiectivele, iar cooperarea întreprinderii / întreprinderilor investigate la un stadiu incipient al procedurii permite închiderea cazului, în timp real, cu beneficii pentru toate părțile implicate”, detaliază Anca Jurcovan.

Autoritatea de concurență din România este caracterizată ca fiind una puternică, o instituție cu un portofoliu important de cazuri și de sancțiuni. Din cauza acestei situații apare și prudența cu care companiile își testează, înainte de lansare, strategiile de piață prin filtrul legii concurenței. „Consiliul este și un interlocutor de încredere pentru mediul de afaceri, având întotdeauna ușa deschisă pentru înțelegerea mecanismului de funcționare a piețelor și avizarea cadrului de reglementare. Remarcăm, în ultimii ani, o înăsprire a sancțiunilor, tendința de a aplica procente mai mari din cifra de afaceri, în special pentru încălcări ale legii din zona de cartel, schimb de informații între concurenți”, spune Andreea Oprișan, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații.
Munca avocaților în proiectele care vizează Dreptul Concurenței

Într-un astfel de context, munca profesioniștilor Țuca Zbârcea & Asociații este foarte amplă. Pe parcursul acestui an, ei s-au implicat în elaborarea de strategii de apărare și de pregătire a cazurilor în instanță, dar au pus la punct și strategii de minimizare a expunerii societăților care au considerat potrivită procedura recunoașterii. „De asemenea, am acordat asistență day-to-day clienților tradiționali ai firmei, de multe ori avocații noștri fiind direct implicați de către reprezentanții clienților din zona de business în procesul lor decizional. Evident, și zona de conformare a reprezentat o constantă a activității noastre pe parcursul acestui an, prin training-uri și programe de conformare adaptate activității specifice a clientului. Din perspectiva tranzacțiilor notificate la Consiliul Concurenței, 2019 a fost un an foarte activ, echipa noastră obținând autorizarea în mai multe achiziții de anvergură. Nu în ultimul rând, începând din acest an suntem parte a rețelei internaționale Andersen și, urmare a acestei colaborări, a crescut și implicarea în proiecte transfrontaliere de achiziții”, declară Raluca Vasilache, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații și coordonatoarea departamentului de Dreptul concurenței.

„Nu avem o orientare anume, am dezvoltat o practică importantă în ambele direcții, profilaxie și orientarea modelelor de business către o zonă conformă, sigură, dar și dezvoltarea de strategii și apărări post-factum pentru minimizarea expunerii clienților”, adaugă Andreea Oprișan.

Mandatele care vizează acest domeniu sunt extrem de complexe, deoarece, de multe ori, practicile investigate sunt în zona gri, și necesită o analiză riguroasă a efectelor și, eventual, nu au precedent de sancționare în alte jurisdicții.

„În astfel de situații, o abordare orientată pe modificarea modelelor de business în timp real ar trebui să aibă prioritate față de alocarea resurselor autorității pentru aplicarea unor amenzi care să fie menținute apoi în instanță. Legea permite închiderea investigațiilor prin impunerea de obligații părților sau asumarea de angajamente, fără aplicarea automată de amenzi și credem că mediul de afaceri este suficient de matur să asimileze schimbarea practicii la primul avertisment al Consiliului”, arată Anca Jurcovan.

La rândul său, Andreea Oprișan amintește că, în activitatea lor,  avocații firmei utilizează, în cel mai practic și legitim mod, toate instrumentele legale pentru a asigura echilibrul între cooperarea pe care întreprinderea inspectată o datorează față de inspectori potrivit legii și drepturile de apărare garantate de lege.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Cum reacționează companiile în fața autorității de concurență

Pe o piață de business tot mai matură și reacția firmelor în fața autorității de concurență a suferit în timp modificări. Companiile cu experiență au deja reflexele de conformare formate și atunci când au dubii se adresează experților pentru a căuta soluții calibrate corect din punct de vedere juridic și totodată orientate spre piață. „Startup-urile cu care lucrăm au în vedere scheme contractuale și de business inovative și, în cadrul serviciilor complexe pe care le oferim, mecanismul de conformare este incorporat în designul contractual. Remarcăm, totuși, la nivelul companiilor mici și mijlocii, carențe în asimilarea normelor de concurență în toate aspectele unei activități economice. Chiar și în aceste condiții, trebuie să recunoaștem că nivelul de conștientizare a riscurilor a crescut considerabil și la acest nivel în ultimii ani”, nuanțează Raluca Vasilache.


            LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru Litigii și Arbitraj. Aplică acum!

Nicio companie care intră sub lupa Consiliului Concurenței nu se simte confortabil. „În primul rând, reprezintă un efort important de analiză a riscului, de verificare a mecanismelor de conformare existente și de recalibrare a politicii comerciale sau a conduitei în foruri colective. Strategia de apărare diferă, recomandarea noastră constantă fiind de a coopera cu autoritatea de concurență încă de la deschiderea investigației, pentru a elimina interpretări eronate asupra documentelor ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate și a oferi autorității o înțelegere asupra poziției companiei și realității pieței investigate. În final, investigația înseamnă, de cele mai multe ori, amendă, care, în destul de multe cazuri, este surprinzătoare pentru cei sancționați”, explică Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.

De altfel, Consiliul Concurenței se bazează foarte mult pe anchete sectoriale. Anca Jurcovan susține că toate aceste anchete sectoriale sunt informative pentru autoritățile de concurență și pot scoate în evidență eventuale disfuncționalități ale piețelor analizate. „Dacă detectăm zone de risc derivate din aceste anchete, care nu au fost filtrate prin programele continue de conformare implementate de clienții noștri, în mod evident, îi alertăm și urmăm cursul normal al procedurii de conformare”, subliniază avocatul.

În ceea ce privește decizia recunoașterii, trebuie menționat că revine clientului în urma unei analize serioase a documentelor pe care acesta le are la dispoziție. „Implicarea noastră este importantă pentru a transmite clientului o analiză adecvată a riscului și a expunerii, a cât de solid este probatoriul autorității, precum și a șanselor de câștig în instanță”, mai spune Anca Jurcovan.

Sunt destul de multe situațiile în care se ajunge în instanță. Raluca Vasilache subliniază, însă, că apărarea în instanță este unul dintre punctele forte ale practicii Țuca Zbârcea & Asociații, de care clienții sunt conștienți încă de la momentul mandatării inițiale în faza de investigație. „Avem un departament format din peste 40 de avocați specializați în reprezentarea clienților în fața instanțelor de judecată la toate nivelurile, astfel că, atunci când este cazul, oferim servicii integrate de asistență juridică și reprezentare în litigii de dreptul concurenței. De-a lungul timpului, am obținut victorii importante de anulare sau reducere a amenzilor aplicate de Consiliul Concurenței și sperăm ca și în cazurile aflate în prezent pe rolul instanțelor să fi implementat strategia câștigătoare. Am remarcat că instanțele au devenit mult mai receptive la a pătrunde esența economică a cazurilor și a sancționa motivarea eliptică sau deficitară a autorității”, arată coordonatoarea departamentului de Dreptul concurenței.

Experimentatul avocat consideră că firmele ar trebui să fie, în general, conștiente de normele legii concurenței în toate aspectele activității lor. „Programele de conformare, actualizate anual, prind și tendințele din practica recentă a autorităților de concurență (de exemplu, practici de tipul semnalizării prețurilor în cadrul intervențiilor publice, sancționate recent, sau cele în materia achizițiilor publice). Cel mai important aspect este totuși cel al conștientizării riscului de către toți angajații companiei care au contact cu „exteriorul”, adică cu furnizori, clienți, concurenți. După cum se observă, interesul autorității este menținut cu privire la eventuale practici anticoncurențiale atât pe orizontală, cât și pe vertical”, detaliază Raluca Vasilache.


Citește și


Echipă experimentată, proiecte mari


Echipa de Dreptul concurenței de la Țuca Zbârcea & Asociații este stabilă de foarte mulți ani, sprijinindu-se pe pilonii Raluca Vasilache (partener), Anca Jurcovan și Andreea Oprișan (managing associates). De peste 10 ani funcționând în această formulă, se poate vorbi de o echipă solidă, cu experiență, care a asistat în nenumărate mandate și care a și crescut câțiva juniori de viitor.

Colaborarea excelentă cu departamentul de litigii care intervine în faza de instanță este și ea de lungă durată, Ioana Hrisafi (partener) coordonând litigiile de dreptul concurenței. Simbioza din cadrul departamentul de concurență, dar și cea între consultanță și litigii asigură succesul constant al echipei ȚZA în piață.

„Nu am spune niciodată că avem prea multe mandate, echilibrul se creează din mers, și răspundem întotdeauna tuturor solicitărilor. Există și perioade mai aglomerate, iar din acestea crește departamentul și numeric. Pentru viitor ne propunem să răspundem cu aceeași dedicație, același profesionalism și aceeași disponibilitate către soluții, făcând realmente echipă cu clienții noștri. Credem că ei remarcă aceste lucruri și se simt în deplină siguranță cu noi alături”, declară Raluca Vasilache.

În ceea ce privește proiectele ultimei perioade, este dificilă o ierarhizare în principal, din două considerente: în primul rând, pentru că implicarea Țuca Zbârcea & Asociații este 100% indiferent de natura speței și, în al doilea rând, întrucât lipsesc criterii omogene în funcție de care aceste proiecte să fie așezate într-un top. De exemplu, anumite proiecte de conformare pot ridica probleme de drept mai numeroase și mai complexe decât unele investigații.

Potrivit informațiilor BizLawyer, avocații din departamentul de Dreptul concurenței din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații au oferit asistență juridică Generali România în cadrul investigației pe piața asigurărilor. De asemenea, au fost implicați în tranzacția Vodafone – UPC, proiect transfrontalier, oferind servicii de asistență în faza de due-diligence, semnarea contractului și pregătirea integrării celor două companii, timp în care au fost instituite proceduri de conformare stricte pentru a acomoda relația de concurență între operatori.
LadyLawyer.ro | Află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 301 / 5466
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Banking & Finance
Înalta Curte suspendă în integralitate o decizie de impunere care fusese suspendată inițial doar parțial. Avocații Radu și Asociații salvează penalitățile de întârziere și obțin restituirea scrisorii de garanție bancară
ANAF are un plan de acţiune pentru recuperarea obligaţiilor fiscale neachitate în perioada pandemiei | Situația îndemnă la prudență și analiză, spun avocații NNDKP specializați în fiscalitate. Adaptabilitatea şi o bună comunicare în cadrul echipei sunt elemente cruciale în momente de criză, iar capacitatea de reacţie rapidă a consultantului şi avocatului este, de asemenea, esenţială
LegiTeam | POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție.
Dragne & Asociații își extinde echipa de parteneri și anunță alte 5 promovări
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Corporate | M&A
CEZ Group a aprobat vânzarea activelor din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets. Tranzacţia asistată de avocații TZA și RTPR va fi supusă aprobării CSAT şi Autorităţii Europene Antitrust
Avocații TZA specializați în Drept bancar spun că din a doua jumătate a anului au revenit mandatele tradiţionale în Banking & Finance. Gabriela Anton, Partener: Trendul din ultimele luni ne-a depășit așteptările. Acum lucrăm în paralel la un număr mai mare de mandate de acest tip, peste nivelul anului trecut
RTPR, alături de Innova la achiziția PayPoint și Payzone. Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Mihul (Senior Associate) au coordonat echipa
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Consultanță ̸ Dreptul muncii
Mandate unice și complexe pentru avocații de Banking & Finance de la Popescu & Asociații. Investitorii sunt mai atenți în privința tranzacțiilor, analizele - mai amănunțite, dar crește numărul solicitărilor de finanțare, spun avocații. Firma are cinci mandate de finanțare în desfășurare pentru jucători-cheie, atât locali, cât și internaționali
Cum își alege DLA Piper viitorii colaboratori din România. Ce trebuie sa știe stagiarii care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice firme globale de avocați
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...