ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raportul CMS Emerging Europe M&A 2022-23: Optimism precaut pentru piața de fuziuni și achiziții din Europa emergentă, în contextul creșterii volumelor și scăderii valorilor tranzacțiilor în 2022

30 Ianuarie 2023   |   BizLawyer

Volumul tranzacțiilor de private equity a atins un nou maxim al ultimilor cinci ani, ajungând la 289 de tranzacții. În schimb, valorile tranzacțiilor au fost la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani - 9,99 miliarde de EUR, în scădere de la 13 miliarde de EUR în 2021.

 
 
Concluziile celui mai recent raport CMS Emerging Europe M&A, publicat astăzi în cooperare cu EMIS, arată că în 2022, activitatea din zona de fuziuni și achiziții în Europa emergentă1 a crescut cu 5,6% în volum, comparativ cu 2021, până la 1.229 de tranzacții. în schimb, valoarea totală a tranzacțiilor a scăzut cu 20%, până la 32,93 miliarde de EUR.

Horea Popescu, Managing Partner al CMS România și coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală și de Est în cadrul CMS, comentează: „În ciuda circumstanțelor extraordinar de dificile, activitatea de fuziuni și achiziții din Europa emergentă s-a dovedit remarcabil de rezistentă, menținând un ritm constant și comparându-se favorabil cu nivelurile pre-pandemie. Deși aceasta este o imagine încurajatoare, scăderea valorilor tranzacțiilor arată o abordare precaută în contextul situației economice actuale și a prelungirii conflictului din Ucraina.”


Stefan Stoyanov, coordonator al M&A Database la EMIS, afirmă: „Dacă 2021 a fost un an remarcabil pentru piața de fuziuni și achiziții, 2022 s-a dovedit a fi un an de contrast. Creșterea volumului tranzacțiilor arată că oamenii de afaceri s-au adaptat rapid circumstanțelor, iar companiile continuă să atragă investitori internaționali.”

Rodica Manea, Partner Corporate M&A CMS România, declară: „România a rămas și în 2022 unul dintre liderii regiunii, înregistrând o creștere susținută atât ca volum (aprox. +20%), cât și ca valoare a tranzacțiilor. Sectorul Imobiliare & Construcții a atins o valoare a tranzacțiilor de peste 1,5 miliarde EUR, segmentul de producție a ocupat locul al doilea, cu aprox. 680 milioane EUR, iar Telecomunicațiile și IT au continuat să se mențină în top, cu o valoare totală estimată de 190 milioane EUR. Rămânem relativ optimiști și în ceea ce privește perspectivele noului an, așteptând noi tranzacții care să consolideze statutul pieței românești în regiune.”

Activitatea de Private Equity se sprijină pe fundația solidă a anilor anteriori

Volumul tranzacțiilor de private equity a atins un nou maxim al ultimilor cinci ani, ajungând la 289 de tranzacții. În schimb, valorile tranzacțiilor au fost la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani - 9,99 miliarde de EUR, în scădere de la 13 miliarde de EUR în 2021.

În timp ce evenimentele geopolitice și condițiile macroeconomice mai dure au făcut din 2022 un an cu multe provocări, Europa emergentă s-a dovedit un teren fertil pentru firmele de private equity autohtone și internaționale, activând în special în sectoarele Telecomunicații și IT, Imobiliare și Construcții și Producție, care au atras 27%, 17% și, respectiv 14% din ofertele din 2022.

Sectoare performante


Telecomunicațiile și IT-ul au fost din nou în fruntea clasamentului din punct de vedere al volumului de tranzacții în 2022. În total, au fost realizate 336 de tranzacții, în creștere față de 278 anul precedent, continuând astfel accelerarea digitalizării în toate țările și industriile.

Cu toate acestea, în 2022, cele mai valoroase tranzacții au fost observate în sectoarele Minier, Imobiliar și Energetic. Fuziunea poloneză de 7,9 miliarde de EUR a PGNiG și PKN Orlen a fost singura tranzacție notabilă în sectorul minier, dar a fost suficientă pentru a o plasa pe primul loc în clasament, din punct de vedere al valorii.

Imobiliare și construcțiile au fost al doilea cel mai aglomerat sector și, deși a înregistrat o ușoară scădere a numărului de tranzacții de la 215 în 2021 la 205 în 2022, valoarea tranzacțiilor a crescut la 7,82 miliarde EUR, în creștere de la 5,8 miliarde EUR în 2021.

Valoarea tranzacțiilor în sectorul de energie și utilități a fost cu 55% mai mare, la 4,02 miliarde EUR, deși numărul tranzacțiilor a scăzut de la 91 la 69.

A fost un alt an favorabil pentru serviciile de educație și asistență medicală, deoarece numărul tranzacțiilor a crescut de la 35 la 58, iar valorile s-au dublat la 514 milioane EUR în 2022.

Lideri regionali

Polonia se distinge ca o piață majoră de fuziuni și achiziții în Europa emergentă în 2022. Valorile tranzacțiilor au atins un maxim istoric al ultimilor 10 ani, de 15,97 miliarde de EUR, în creștere cu o treime față de 2021, Polonia fiind, de asemenea, pe primul loc după numărul de tranzacții, cu un total de 250.

România a înregistrat al doilea cel mai mare număr de tranzacții în Europa emergentă în 2022, cu 234 de tranzacții, o creștere cu 20% față de 2021. Ca valoare, acestea au atins 2,9 miliarde EUR, al treilea cel mai bun scor, după Polonia și Croația.

Croația a tins și ea un nou maxim al deceniului, valoarea tranzacțiilor în 2022 ajungând la 3,16 miliarde EUR, o creștere de 69% față de 2021, care a inclus și achiziționarea cu 690 milioane EUR a unui pachet de acțiuni la SuperSport de către Entain din Marea Britanie. Volumul a crescut și el cu 16%, însumând 80 de tranzacții, astfel plasând-o pe locul al patrulea, după Cehia, care a înregistrat 125 de tranzacții finalizate în 2022.

Investițiile străine și regionale ating noi culmi

Statele Unite continuă să fie cel mai activ investitor străin, cu 126 de tranzacții încheiate în 2022. Și investitorii europeni continuă să manifeste un apetit puternic pentru tranzacții în țările emergente europene. După numărul tranzacțiilor, primii trei cei mai mari investitori europeni au fost Marea Britanie (88 de tranzacții), Germania (74 de tranzacții) și Austria (55 de tranzacții).

Austria, Franța și Regatul Unit s-au situat pe primele 3 locuri ale topului și din punct de vedere al valorii tranzacțiilor.

Activitatea tranzacțiilor transfrontaliere a fost un punct important, în creștere de la 743 la 815, deși valorile au scăzut de la 38,2 miliarde EUR la 22,7 miliarde EUR. Volumul tranzacțiilor interne a scăzut marginal de la 421 la 414, în timp ce valorile s-au triplat la 10,3 miliarde.

În Europa emergentă, cele mai mari țări investitoare au fost Polonia (10,3 miliarde de EUR), Republica Cehă (3,1 miliarde de EUR), Ungaria (1 miliard de EUR) și România (753 milioane de EUR).

Perspective pentru 2023


Radivoje Petrikić, CEE Corporate Practice, CMS, comentează: „Există multe incertitudini și noi provocări, dar pe măsură ce situația macroeconomică se stabilizează, este posibil ca pe termen mediu să vedem din nou mai multe tranzacții care vin pe piață. Deși nu ne putem aștepta la vremuri ușoare, datele arată că putem fi optimiști și că activitatea se va intensifica, în special în sectoare precum IT, energie și producție. Situația economică actuală va aduce probabil cave-outs și restructurări corporative, care ar putea oferi noi oportunități tranzacționale.”Raportul CMS Emerging Europe M&A 2022 poate fi accesat aici.


1.    Jurisdicțiile acoperite de raportul CMS Emerging Europe sunt: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina și Ungaria .


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 65 / 1358
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
PwC și D&B David și Baias au asistat compania Public Power Corporation (PPC) din Grecia în tranzacția de preluare a activelor din România ale grupului Enel
LadyLawyer | Doamnele avocat dau forță echipei Stratulat Albulescu & Asociații, firmă în care dedicarea, creativitatea, perseverența, mediul de lucru și expunerea la proiecte de anvergură clădesc cariere solide. De vorbă cu avocatele firmei despre valori, decizii înțelepte și calități care pavează drumul spre succes
LadyLawyer | Lavinia Nucu, Head of Legal pentru România în cadrul CPI Property Group, avocat cu o carte de vizită impresionantă, trail-blazer pe piața din România în multe tranzacții high-profile din industria de real estate: Orice problemă, indiferent de anvergură, surmontată prin alinierea sinergiilor echipei, este un motiv de satisfacție profesională și întărește sentimentul de apartenență la o organizație de succes
Filip & Company a asistat grupul Digi la încheierea unui contract cu abrdn pentru finanțarea dezvoltării unei rețele de comunicații în sudul Spaniei. Ce avocați au lucrat în proiect
Proprietarii Balvanyos Resort au cumpărat hotelul K+K Elisabeta din centrul Capitalei. Avocații Wolf Theiss au asistat vânzătorul
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează avocat (Finance & Banking)
Despre protecția avertizorilor în interes public, garanții și sprijin împotriva represaliilor, dar și despre obligațiile mediului public și privat, pentru efectuarea corectă și rapidă a raportărilor, într-o discuție cu avocații firmei Popescu & Asociații | Circumstanțele în care poate fi clasată o raportare în procedura internă lasă suficient loc de interpretare subiectivă, poate chiar discreționară. Puncte forte și vulnerabilități ale legii
LegiTeam | Voicu & Filipescu is looking for junior lawyers
Corporate & Commercial - Powered by CMS | Impactul factorilor ESG asupra proiectelor de fuziuni și achiziții (M&A)
SIMION & BACIU, reconfirmată ca o firmă-reper în domeniul Proprietății Intelectuale și TMT în ediția 2023 a Chambers and Partners Europe
Legea avertizorilor, jalon în PNRR și un punct central de atenție în perioada următoare, radiografiată de avocații NNDKP | George Trandafir (Managing Associate): Noua lege a avertizorilor se înscrie, din păcate, sub aspectul tehnicii legislative și al suficienței reglementării, într-un trend regresiv al actelor normative. Textul este redactat într-o manieră care face dificilă stabilirea domeniului său de aplicare
Popescu & Asociații intenționează să crească și să consolideze echipa din practica Dreptului Concurenței, care acoperă un volum de 30-35% din activitatea firmei | De vorbă cu partenerele Loredana Popescu și Dana Bivol despre modul în care se lucrează și proiectele de referință din această arie. Activitate preponderent preventivă, prin semnalarea potențialelor probleme de risc și găsirea celor mai bune soluții pentru evitarea sancțiunilor. Avocații cu o vastă experiență formează adevărate echipe cu reprezentanții fiecărui client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...