ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiul CMS European M&A 2023 - Număr record de tranzacții înregistrate anul trecut, în ciuda contextului economic dificil | Horea Popescu (Managing Partner, CMS România): Activitatea din regiune arată că jucătorii de pe piață se pot adapta cu ușurință la noile circumstanțe și că CMS este foarte bine plasată pentru a face față provocărilor și complexității care ne așteaptă

29 Martie 2023   |   BizLawyer

Studiul arată că principalul motor al tranzacțiilor în 2022 a fost intrarea pe noi piețe (39%), aflată într-o ușoară scădere de la 43% în 2021.

Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală si de Est în cadrul CMS si managing partner al CMS România si Rodica Manea, Partener Corporate M&A CMS România

 
 

Activitatea de tranzacționare în Europa a menținut un ritm constant în 2022, în ciuda contextului economic dificil, potrivit celui mai recent studiu anual european axat pe piața de fuziuni și achiziții realizat de firma globală de avocatură CMS.

Studiul „CMS European M&A 2023”, ajuns la cea de-a 15-a ediție, acoperă 509 tranzacții cu acțiuni și active pentru care firma de avocatură CMS a oferit consultanta în 2022. Numărul record înregistrat confirmă faptul că au existat numeroase oportunități de tranzacții, în ciuda unui mediu macroeconomic dificil, influențat de creșterea inflației și a ratelor dobânzilor, încetinirea creșterii economice și intensificarea tensiunii geopolitice.


Studiul arată că principalul motor al tranzacțiilor în 2022 a fost intrarea pe noi piețe (39%), aflată într-o ușoară scădere de la 43% în 2021. A existat și o scădere a numărului tranzacțiilor care implică achiziția unui concurent, de la 32% în 2021 la 28% în 2022 – cel mai probabil reflectând un pas înapoi față de achizițiile care urmăresc o consolidare post-pandemie a veniturilor și costurilor.

Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală și de Est în cadrul CMS și managing partner al CMS România: "Europa Centrală și de Est (ECE) a performat foarte bine în 2022. Studiul acoperă 25 de tranzacții de fuziuni și achiziții în Polonia, zece tranzacții în România, la egalitate cu piața din Bulgaria. Piețele de fuziuni și achiziții din Ungaria, Croația și Republica Cehă se află la mică distanță, cu opt, șapte și, respectiv, șase tranzacții, consolidând tendința de evoluție a ultimilor ani după pandemie. În ciuda contextului macroeconomic și politic regional și global nefavorabil, activitatea din regiune arată că jucătorii de pe piață se pot adapta cu ușurință la noile circumstanțe și că CMS este foarte bine plasată pentru a face față provocărilor și complexității care ne așteaptă.”

Rodica Manea, Partener Corporate M&A CMS România: "Oportunitățile de afaceri continuă să fie prezente în regiune și să atragă investiții, în special în zona noilor intrări pe piață și a achizițiilor de companii competitoare. Împreună, acestea au reprezentat anul trecut 77% din tranzacțiile evaluate de studiul nostru, CMS European M&A 2023. Asistăm și la o consolidare a noului statut al pieței românești, care tinde către performanțele Poloniei, câștigând în complexitate și în gradul de sofisticare al tranzacțiilor. Suntem încântați să putem contribui, prin expertiza multi-juristicțională a CMS, la această evoluție.”

Louise Wallace, partener și coordonator global al grupului Corporate/M&A al CMS, a declarat: „Contextul economic plin de provocări al pieței de fuziuni și achiziții de anul trecut nu a dus la o mișcare considerabilă față de numărul tranzacțiilor din anii mai buni. Totusi, rămânem prudent optimiști în ceea ce privește activitatea tranzacțiilor în Europa în 2023, în ciuda faptului că mulți dintre factorii economici și politici care au avut un impact istoric negativ asupra creșterii pieței fuziunilor și achizițiilor sunt încă prezenți. Faptul că echipa noastră a realizat un număr record de tranzacții de fuziuni și achiziții reflectă puterea practicii noastre de M&A în toată Europa.”

Dr. Malte Bruhns, partener și coordonator global al grupului Corporate/M&A al CMS, a adăugat: „Deși am avut parte de un alt an turbulent pentru fuziuni și achiziții, există în mod clar apetitul de a realiza tranzacții în toate sectoarele principale. Fără îndoială, vor exista în continuare provocări multiple, din seria celor experimentate deja anul trecut, ce vor continua si în 2023. Cu toate acestea, ne putem consola să știm că 2022 a fost încă un an puternic pentru încheierea de tranzacții, în ciuda acestor provocări și că oportunitățile încă abundă.”

Aspecte cheie relevate de studiul CMS:

        ·         Clauze MAC: clauzele MAC nu sunt încă foarte populare în Europa, acestea fiind incluse în doar 13% dintre tranzacții și mult mai puțin folosite în tranzacțiile cu valoare medie spre mare. Acest lucru este în contrast puternic cu SUA, unde clauzele MAC sunt încă incredibil de comune și au fost folosite în 98% din tranzacții.

        ·         Structurile earn-out: frecvența structurilor earn-out a continuat să crească, aplicându-se acum în 27% din tranzacții, comparativ cu 14% în 2010, când CMS a analizat pentru prima dată utilizarea acestora. Acest lucru este cuplat cu o creștere a utilizării EBIT sau EBITDA, ca măsură relevantă pentru earn-out, aplicată în 54% dintre astfel de tranzacții. Această tendință se aplică în întreaga Europă și contravine experienței de pe piața din SUA. Structurile earn-out sunt înregistrate cel mai frecvent în tranzacțiile mici și mijlocii.

        ·         Utilizarea tranzacțiilor de tip locked box: Pentru 2022, a existat o creștere semnificativă a aplicării aranjamentelor de tip locked box (62% în 2022, comparativ cu 51% în 2020). Creșterea este și mai mare pentru tranzacțiile de dimensiuni medii de până la 100 de milioane EUR, unde 79% dintre tranzacții au fost tranzacții de tip locked box. Această creștere este și mai accentuată în comparație cu utilizarea medie de 51% pentru perioada 2010-2021. Părerea noastră este că aceasta reflectă o acceptare mai largă a prevederilor de tip locked box în loc de prevederile de ajustare a prețurilor de achiziție, în special pentru tranzacțiile mai mari. De asemenea, o constatare a studiului CMS Private Equity subliniază că tranzacțiile PE arată o preferință marcată (85%) pentru structurile locked box.

        ·         Asigurarea de garanție și despăgubire / Warranty & Indemnity (W&I): popularitatea asigurării W&I a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, în special în Marea Britanie – deși aplicarea acesteia s-a stabilizat în 2022 la 32%. Acoperirea W&I este predominantă în principal în tranzacțiile mari cu valori de peste 100 de milioane EUR, acoperirea W&I fiind obținută pentru 58% dintre aceste oferte. Nivelul de acoperire achiziționat variază, deși o proporție semnificativă a tranzacțiilor (aproape 40%) au avut ca acoperire o sumă echivalentă a mai mult de 30% din prețul de achiziție.

        ·         ESG și sustenabilitate: factorii ESG în fuziuni și achiziții devin din ce în ce mai relevanți și importanți. Investitorii se confruntă cu presiuni pentru a susține standarde ridicate de guvernanță în toate industriile și regiunile geografice. De asemenea, pare probabil că dealmakerii doresc să valorifice atractivitatea oportunităților de tranzacționare care dețin și o valoare ESG. Cu toate acestea, aspectele ESG abia încep să apară în mod specific ca parte a procesului de due diligence (33% din tranzacții) și în documentele tranzacțiilor (45%).

Diferențe regionale :

        ·         PPA/Locked box: clauzele PPA sunt cele mai populare în Benelux (55%), țările sudice (Italia, Spania și Portugalia) (64%) și Marea Britanie (59%), în comparație cu media europeană de 48%. A existat o mare variație în ceea ce privește Benelux, de la 34% în 2021. PPA-urile sunt mai puțin populare în Franța (32%), țările de limbă germană (38%) și nordice (19%). Dimpotrivă, tranzacții de tip locked box sunt cele mai frecvente în țările de limbă germană (79%) și nordice (71%), față de media europeană de 62%. La celălalt capăt al scalei se află țările sudice (30%) și ECE (45%).

        ·         Clauze MAC: a existat o scădere a aplicării clauzelor MAC la o medie europeană de doar 13% în 2022. Ca și în cazul multor altor factori analizați de studiul CMS, au existat diferențe mari ale valorilor înregistrate în regiune, Regatul Unit și țările nordice fiind la cel mai scăzut nivel. Doar 4% și, respectiv, 5% dintre tranzacțiile lor au inclus o clauză MAC. La nivel superior, Franța și țările sudice au inclus clauze MAC în 29% și 27% din tranzacții. Evoluția în Franța a fost enormă, crescând de la doar 4% în 2021.

        ·         Earn-outs: Există o mare diferență în Europa în ceea ce privește aplicarea dispozițiilor de earn-out. În comparație cu media europeană de 27%, țările nordice (42%), țările de limbă germană și Benelux (ambele 36%) sunt în frunte, în timp ce media CEE este mult mai scăzută, cu doar 11% din tranzacții. A existat o mare creștere în ceea ce privește Benelux și țările de limbă germană, de la 20% și, respectiv, 30% în 2021 la 36% în 2022.

        ·         Asigurarea W&I: aplicarea asigurării W&I a crescut semnificativ în Regatul Unit în ultimii cinci ani, în timp ce adoptarea în alte țări este mai lentă, pe măsură ce brokerii și asigurătorii încep să își stabilească prezența. Regatul Unit rămâne o țară de referință, unde utilizarea asigurării W&I s-a stabilizat la 32% pentru 2022. Următoarea țară cu cea mai mare valoare, Franța, a înregistrat o medie de 18% – o evoluție imensă față 4% cât înregistra în 2021.  În comparație, în țările de limbă germană, asigurările W&I au scăzut la 10% în 2022 de la 17% în anul precedent.

Citiți întregul studiu CMS European M&A 2023 aici

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 326 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...