ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiul CMS European M&A 2025: Romania - locul 2 în CEE, cu o creștere de 80% | Horea Popescu (Managing Partner - CMS România): “Numărul de tranzacții în care CMS a oferit consultanță în regiune a crescut cu peste 30% față de 2023, fiind al doilea cel mai mare număr de tranzacții înregistrat din 2014 și până acum”. Rodica Manea (Partener): “În perspectivă, este important ca achizitorii să rămână agili și să păstreze un echilibru între încrederea într-o piață în continuă evoluție și provocările de reglementare”

24 Martie 2025   |   R. T.

Studiul arată că numărul tranzacțiilor pentru care CMS a oferit consultanță în Europa Centrală și de Est (ECE) a crescut cu mai mult de 30% comparativ cu 2023. România se clasează pe locul al doilea în top, cu 18 tranzacții, înregistrând o creștere de 80% comparativ cu 2023.

 
 
CMS, firmă de avocatură ce oferă una dintre cele mai mari practici de fuziuni și achiziții din Europa, a publicat rezultatele celui mai recent studiu CMS European M&A 2025”. Ajuns la cea de-a 17-a ediție, Studiul oferă o perspectivă exclusivă asupra evoluției pieței M&A. Studiul analizează un număr record de 582 de tranzacții în 27 de jurisdicții europene și evidențiază modul în care investitorii se adaptează unei piețe favorabile cumpărătorilor, incertitudinii geopolitice accentuate și unui cadru de reglementare în continuă schimbare.


Studiul arată că numărul tranzacțiilor pentru care CMS a oferit consultanță în Europa Centrală și de Est (ECE) a crescut cu mai mult de 30% comparativ cu 2023. România se clasează pe locul al doilea în top, cu 18 tranzacții, înregistrând o creștere de 80% comparativ cu 2023.

Principalele tendințe ale pieței: Reziliența fuziunilor și achizițiilor într-un climat politic și economic în schimbare

 

În ciuda provocărilor politice și economice actuale, activitatea de fuziuni și achiziții în 2024 a rămas solidă, cu o creștere notabilă a complexității structurării tranzacțiilor. Studiul identifică o schimbare favorabilă cumpărătorului în structurarea tranzacțiilor, cu utilizarea sporită a mecanismelor de ajustare a prețului de achiziție (PPA) și de earn-out, contrabalansată de o creștere a asigurărilor de garanție și despăgubire (W&I) - de obicei o tendință favorabilă vânzătorului.

 

Aspecte cheie relevate de studiul CMS:

 

1. Preț și structurare: Cumpărătorii adoptă o abordare fermă pentru protejarea prețului

Ajustările prețului de achiziție (PPA) au înregistrat o creștere semnificativă, ceea ce reflectă nevoia cumpărătorilor pentru garanții financiare în contextul fluctuațiilor pieței. Numărul de tranzacții în ECE cu clauze PPA a crescut cu 10% față de anul 2023.

Structurile de tip earn-out au câștigat teren, în special în sectoarele sensibile din punct de vedere politic, precum energia și tehnologia, în care incertitudinea în materie de reglementare reprezintă o preocupare majoră.

2. Alocarea riscurilor: Cumpărătorii cer mai multe garanții

Clauzele MAC (Material Adverse Change) sunt utilizate mai frecvent, în special în tranzacțiile expuse schimbărilor politice sau intervenției autorităților de reglementare. Cel mai mare număr de tranzacții cu clauze MAC a fost înregistrat în ECE, în 32% din tranzacții.

Cumpărătorii au negociat, de asemenea, perioade de limitare mai lungi pentru cererile de garanție, ceea ce confirmă accentul tot mai mare pus pe securizarea tranzacțiilor. Majoritatea tranzacțiilor din ECE au avut perioade de limitare de peste 24 de luni, în timp ce majoritatea termenelor din alte regiuni europene au fost de 24 de luni sau mai puțin.

3. Asigurarea de garanție și depăgubire/ Warranty & Indemnity (W&I): Un instrument esențial într-o piață favorabilă cumpărătorilor

Utilizarea asigurării W&I a crescut cu 8%, susținută de scăderea primelor și de adoptarea tot mai largă în tranzacțiile de dimensiuni medii și mari.

Marea Britanie a fost liderul acestui trend, asigurarea având un rol crucial în strategiile de diminuare a riscurilor. Utilizarea asigurării W&I a înregistrat, de asemenea, o ușoară creștere în ECE (cu 3% mai mult).

4. Environmental, social and governance (ESG) și Inteligența Artificială (AI): teorie vs. realitate în fuziuni și achiziții

În ciuda creșterii atenției acordate reglementărilor ESG, aceste aspecte rămân secundare în structurarea tranzacțiilor.

AI avansează rapid, fiind integrată în 32% dintre aplicațiile de tehnologie juridică utilizate în tranzacțiile de fuziuni și achiziții.

Perspective de viitor: Încredere într-o piață în continuă evoluție

Odată cu stabilizarea fluxului de tranzacții de fuziuni și achiziții și cu îmbunătățirea piețelor datoriilor, anul 2025 va aduce noi oportunități pentru investitorii strategici. Cu toate acestea, cumpărătorii trebuie să rămână agili, echilibrând optimismul pieței cu o atenție  sporită în procesul de due diligence și conștientizarea reglementărilor.

Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală și de Est în cadrul CMS și Managing Partner al CMS România: „În contextul actual al pieței de fuziuni și achiziții investitorii trebuie să facă față situației geopolitice complexe, precum și provocărilor rezultând din analiza mai atentă a tranzacțiilor de către autoritățile de reglementare. Studiul CMS European M&A 2025 subliniază importanța agilității și a analizei detaliate în procesul de due diligence pentru a asigura succesul tranzacțiilor. În ciuda provocărilor, piața de fuziuni și achiziții din ECE a rămas rezilientă. Numărul de tranzacții în care CMS a oferit consultanță în regiune a crescut cu peste 30% față de 2023, fiind al doilea cel mai mare număr de tranzacții înregistrat din 2014 și până acum. Mai mult de 45% dintre acestea au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând încă o dată amploarea și soliditatea practicii noastre de M&A în întreaga regiune.”   
 
Rodica Manea, Partener Corporate M&A CMS România, adaugă: “Pe măsură ce cumpărătorii preiau conducerea în tranzacțiile M&A, importanța alocării riscurilor și a securității financiare este mai mare ca oricând. Intensificarea utilizării mecanismelor de ajustare de preț de achiziție și de earn-out reflectă presiunea cumpărătorilor pentru o securitate financiară și protecție a valorii crescute. Creșterea folosirii asigurării W&I demonstrează în plus importanța strategiilor de mitigare a riscurilor. În perspectivă, este important ca achizitorii să rămână agili și să păstreze un echilibru între încrederea într-o piață în continuă evoluție si provocările de reglementare, pentru a urmări oportunități noi într-un peisaj în continua dezvoltare."

Louise Wallace, coordonator global al grupului Corporate/M&A al CMS, a declarat: Fuziuni și achiziții nu înseamnă doar tranzacții, ci și strategie. Cel mai recent studiu al nostru surprinde principalele tendințe în materie de tranzacționare pentru 2025 și mai departe, care vor contura 2025 și anii următori, oferind clienților informațiile necesare pentru a gestiona complexitatea cu încredere.”
 

Citiți integral CMS European M&A Study 2025 aici: LINK


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 36 / 1981
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...