
Țuca Zbârcea & Asociații, soluție definitivă la ÎCCJ privind fostul sediu al Primăriei Generale a Municipiului București, clădire evaluată la 30 mil. €
22 Iulie 2020
BizLawyerPrin decizia civilă din 14 iulie 2020, ÎCCJ a respins recursul Municipiului București și a admis recursul proprietarului clădirii, dispunând înlocuirea considerentelor criticate.
![]() |
Ioana Gelepu, Partener în cadrul departamentului de Litigii si Arbitraje al Tuca Zbârcea & Asociatii |
Ţuca Zbârcea & Asociaţii a obținut la ÎCCJ o soluție definitivă de respingere a acțiunii Municipiului București, îndreptată împotriva proprietarului fostului sediu al Primăriei, prin care primul tindea la dobândirea dreptului de proprietate asupra clădirii evaluată la aproximativ 30 milioane de euro.
Litigiul a fost inițiat în anul 2014, de către Municipiul București în contradictoriu cu proprietarul clădirii din Splaiul Independenței, sediu al Primăriei până în ianuarie 2017, solicitându-se instanței pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare. În cadrul acestui demers, Municipiul București a pretins că ar fi beneficiarul unei promisiuni de vânzare, ce i-ar fi conferit dreptul de a solicita proprietarului clădirii, evaluată la aproximativ 30 milioane de euro, transferul dreptului de proprietate.
Litigiul a fost inițiat în anul 2014, de către Municipiul București în contradictoriu cu proprietarul clădirii din Splaiul Independenței, sediu al Primăriei până în ianuarie 2017, solicitându-se instanței pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare. În cadrul acestui demers, Municipiul București a pretins că ar fi beneficiarul unei promisiuni de vânzare, ce i-ar fi conferit dreptul de a solicita proprietarului clădirii, evaluată la aproximativ 30 milioane de euro, transferul dreptului de proprietate.
Tribunalul București, ca primă instanță, a respins în tot demersul Municipiului București. Soluția a fost menținută de instanța de apel. Deși a păstrat soluția de respingere a acțiunii, reținând că nu există o promisiune de vânzare validă, întrucât nu a fost respectată cerința legală a stipulării unui preț determinat sau determinabil, instanța de apel a apreciat totuși că proprietarul clădirii își asumase o obligație de a vinde, la cererea Municipiului București. Această hotărâre a fost ulterior atacată cu recurs atât de Municipiul București (care critica soluția de respingere a acțiunii), cât și de proprietarul clădirii, acesta din urmă argumentând că nu și-a asumat o atare obligație.
Prin decizia civilă din 14 iulie 2020, ÎCCJ a respins recursul Municipiului București și a admis recursul proprietarului clădirii, dispunând înlocuirea considerentelor criticate.
„Discutăm despre un litigiu cu o miză considerabilă, derivată din valoarea substanțială a clădirii, cu multiple ramificații de ordin civil, expuse prin zeci de argumente pe care părțile le-au dezbătut timp de peste 6 ani, dar și cu un substrat probatoriu complicat, tradus în două expertize de specialitate. Soluția instanței supreme confirmă corectitudinea punctului de vedere al proprietarului, reprezentând o frumoasă recunoaștere a argumentelor ce țineau de regulile aplicabile promisiunilor de vânzare, criteriile de interpretare a contractelor, regimul convențiilor private, precum și de instituții pilon în materia procedurii civile”, a arătat Av. Ioana Gelepu.
În acest litigiu, proprietarul clădirii a fost reprezentat de o echipă de avocați coordonată de Ioana Gelepu, Partener în cadrul departamentului de Litigii și Arbitraje al Țuca Zbârcea & Asociații. Din echipă a făcut parte și Irina Răileanu, Managing Associate.
Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.
De asemenea, echipei de litigii și arbitraje i-a fost acordat recent premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii și Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distincții conferite de Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1520 / 2030 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...