ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Victorie finală pentru statul român în arbitrajul ICSID cu firma elvețiană Alpiq. Avocații ZRVP și TGA au obținut decizia favorabilă României | Tribunalul arbitral a respins acțiunea în anulare depusă de Alpiq, menținând hotărârea din noiembrie 2018, prin care pretențiile de peste 450 milioane de dolari ale elvețienilor au fost respinse în totalitate

12 Septembrie 2023   |   Maria Theodoru

Soluția este de respingere a acțiunii în anulare formulate de Alpiq, cu acordarea de cheltuieli de arbitrare în favoarea României.

 
 
Comitetul Ad-hoc mandatat să soluționeze cererea Alpiq AG de anulare a deciziei în arbitrajul ARB/14/28 câștigat de România a transmis părților, pe 11 august 2023, soluția finală. Reamintim că avocații companiei elvețiene Alpiq au depus, în iulie 2019, la Secretariatul General al Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor cu privire la Investitii (ICSID/CIRDI) de pe lângă Banca Mondială, o cerere de anulare parțială a deciziei prin care Tribunalul arbitral a hotărât că România și-a respectat obligațiile asumate și nu a încălcat drepturile investitorului elvețian și, pe cale de consecință, prin hotărârea arbitrală pronunțată la data de 9 noiembrie 2018, a respins toate capetele acțiunii arbitrale.Potrivit informațiilor BizLawyer, România a obținut câștig de cauză și această ultimă fază a arbitrajului. Comitetul ad-hoc format din Toby Landau (UK), Președinte, Lawrence Boo (Singapore) și Carita Wallgren-Lindholm (Finlanda) a emis decizia de respingere a acțiunii în anulare depusă de Alpiq, menținând hotărârea arbitrală din data de 9 noiembrie 2018, prin care pretențiile Alpiq au fost respinse în totalitate.


În prima fază a arbitrajului, Alpiq a fost reprezentată de firma elvețiană de avocatură Homburger AG din Zurich, iar statul român s-a apărat cu un consorțiu format din firmele Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) și Tănăsescu Gavrilă & Asociații (TGA).

Ceva mai tarziu, pentru a-și spori șansele de reușită în procedura anulării deciziei ICSID în arbitrajul câștigat România, elvețienii au angajat inițial în lupta cu statul român și firma internațională Shearman & Sterling, prin biroul său parizian. Ulterior, Shearman & Sterling a fost înlocuită de Gaillard Banifatemi Shelbaya Disputes (biroul din Paris), care a lucrat împreună cu Homburger AG (biroul din Zurich).

România a păstrat echipa câștigătoare din prima fază a arbitrajului, formată din avocații ZRVP și TGA. Potrivit documentelor consultate de BizLawyer, în etapa acțiunii în anulare, echipa ZRVP a fost compusă din avocații Călin Zamfirescu, Cosmin Vasile, Cosmin Cojocaru, Alina Tugearu, Violeta Saranciuc și Andra Constantinescu.
Echipa TGA implicată în arbitraj a avut următoarea componență: Victor Tănăsescu, Carina Tănasescu, Cristian Gavrilă, Alice Solomon și Ion Alexandru. De menționat este însă și faptul că, după retragerea din activitate a avocatului Victor Tănăsescu, în urmă cu câțiva ani, TGA s-a desființat, iar Cristian Gavrilă a înființat societatea Gavrilă & Asociații.

Contactată de publicația noastră, firma ZRVP a confirmat informația.

------------------------------------------------------------------------------

Confirm faptul ca soluția este de respingere a acțiunii în anulare formulate de Alpiq, cu acordarea de cheltuieli de arbitrare în favoarea României. Suntem încântați că, după o așteptare neobișnuit de lungă a acestei soluții, ea a fost cea normală, consolidând hotărârea favorabilă obținută de noi în 2018. Acțiunea prin care se solicitau despăgubiri de 450.000.000 USD statului roman este astfel definitiv respinsă.

Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP

------------------------------------------------------------------------------

Un arbitraj cu pretenții de cca. 450 mil. US $

Prin acțiunea arbitrală promovată, în 2014, în fața tribunalului arbitral ICSID, compania-mamă a traderilor de energie Alpiq a solicitat obligarea României la plata a cca. 450 de milioane US $ cu titlu de despăgubiri, pretinzând încălcări ale drepturilor sale legate de deschiderea procedurii de insolvență a SPEEH Hidroelectrica SA și denunțarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie încheiate de către traderii Alpiq cu SPEEH Hidroelectrica SA. Alpiq a afirmat că România a nesocotit drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investiții dintre România și Elveția (BIT, 1993) și Tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994), invocând, printre altele, motive precum exproprierea investiției și încălcarea obligației statului de a acorda un tratament just și echitabil.

La 31 decembrie 2015, reclamanta solicita o compensație de 1.546.099.000 lei și cerea obligarea României la plata unor dobânzi, dar și a costurilor asociate procedurii de arbitraj, respectiv costurile și taxele ICSID, costurile aferente arbitrilor, precum și onorariile plătite avocaților și experților. În cadrul procedurii de arbitraj, pretențiile au crescut la peste 1,8 miliarde de lei, sumă la care se adaugau dobânzi la un nivel de 8% + nivelul dobânzii de referință al BNR.
Activitatea ZRVP, apreciată de Global Arbitration Review


Acest arbitraj a fost consemnat și de Global Arbitration Review (GAR), liderul mondial al publicațiilor juridice care abordează exclusiv domeniul arbitrajului internațional. GAR a apreciat activitatea firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners pe care a inclus-o în topul GAR 100 (ediția 2023), al celor mai bune firme de avocatură, la nivel global, implicate în arbitraje internaționale.

GAR notează, în ediția din 2023, că valoarea mandatelor în desfășurare din arbitrajul internațional, gestionate de echipa Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, este de cca. 2,1 miliarde de dolari, societatea de avocați fiind implicată în 17 astfel de proiecte.

Avocații și arbitrii ZRVP reprezintă Guvernul României la ICSID, instituții publice, întreprinderi de stat și organisme guvernamentale (ANRM), companii din energie precum Hidroelectrica sau SAPE. Din portofoliul de clieți fac parte și corporații private, printre care de amintit sunt OMV Petrom, Alro-Vimetco, Arcadis France SAS, DIWI Consult International, Secol Societa Edile Costruzioni e Lavori, Portico Investment sau grupul Saint-Gobain.

Pe de altă parte, portofoliul de dosare încredințate cuprinde mandate extrem de interesante si provocatoare profesional, în dispute complexe ca obiect și impresionante în ceea ce privește valoarea reclamată, notează GAR 100 în ediția din acest an.


Practica include o gamă largă de litigii în domenii precum construcții și infrastructură, energie, inginerie, insolvență, drept maritim, media, finanțe/bănci, distribuție și transport, producție, imobiliare și altele.

Ghidul juridic amintește și câteva victorii impresionante ale echipei, printre care și soluția favorabilă statului român în litigiul arbitral în care a fost chemată în judecată de către Alpiq AG Elveția. Disputa a derivat din efectele celor mai controversate proceduri de insolvență din Europa, insolvența Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie al României – încetarea celor două contracte pe termen lung de furnizare de energie electrică cu ceea ce media românească a numit „băieții deștepți”, două societăți din România deținute de Alpiq. Tribunal arbitral internațional a respins pretențiile Alpiq de peste 450 milioane $ împotriva României.

A fost unul dintre rarele cazuri de arbitraj în care este implicat statul, când România nu a apelat la serviciile unor firme internaționale”, notează GAR 100.

Printre victoriile răsunătoare, publicația amintește și proiectul SAPE vs ENEL în cadrul unui arbitraj în valoare de peste 500 ‎milioane € cu privire la o clauză de opțiune de vânzare în cadrul unui contract de privatizare a unui distribuitor de electricitate, Zamfirescu Racoți Vasile & Partners reușind să câștige pentru prima dată pentru Statul Român după mulți ani în care s-a pierdut în dispute similare.

Printre proiectele recente, GAR notează că ZRVP a asistat Hidroelectrica într-un important dosar ICC, care valorează mai mult de 290 mil. E, legat de reabilitarea principalei centrale hidroelectrice din țară, în care este implicată compania austriacă de construcții Andritz.

De asemenea, a apărat interesele companiei elene de construcții Aktor, într-un dosar ICC de 23 de milioane EUR în cadrul procedurilor inițiate de compania de autostrăzi din România, notează Global Arbitration Review.

Firma acționează pentru contractorul italian Secol Societa’ Edile Costruzioni e Lavori pentru care a obținut rezultate favorabile în trei arbitraje în fața CICA București și a consiliat clientul într-un arbitraj ICC în cadrul unei proceduri accelerate, care s-a soluționat în septembrie 2020. Un alt litigiu, pentru același client, s-a încheiat în 2021 cu un rezultat favorabil.

GAR amintește și faptul că, împreună cu Norton Rose Fulbright, ZRVP a câștigat disputa de 59 de milioane de euro pentru OMV în arbitrajul său ICC cu ministerul de mediu al României - pentru costurile de mediu rezultate din privatizarea celei mai mari companii petroliere din România, SNP Petrom.

Firma asistă în prezent Europolis, filiala din România a companiei imobiliare austriece CA Immobilien Anlagen, într-un arbitraj VIAC.

Prestigioasa publicație amintește și de aprecierile obținute de avocatul asociat coordonator al ZRVP, Dr. Cosmin Vasile. Laura Voinea, directorul juridic al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, apreciază capacitatea firmei de a răspunde la solicitări și de a se mobiliza, precum și profesionalismul avocaților de la ZRVP. Echipa a demonstrat, de asemenea, cunoștințe impresionante privind dreptul internațional privat și dreptul mediului, a adăugat ea.

-------------------------------------------------------------------------

GAR 100 – 2023 despre activitatea și oamenii firmei


Firma și-a făcut debutul în arbitrajul internațional în calitate de consultant al agenției de stat care superviza programul de privatizare al României. În anul 2000, a câștigat primul său dosar privind vânzarea unei rafinării de petrol în valoare de 240 de milioane de dolari SUA, care a deschis mai apoi calea pentru disputele ulterioare privind privatizările.
Firma s-a extins și în domeniul construcțiilor, reprezentând una dintre cele mai mari companii românești din acest domeniu, Bog'Art, într-o serie de procese începând cu 2003. De atunci, firma s-a dezvoltat, partenerul Cosmin Vasile fiind recunoscut pentru expertiza sa FIDIC.
În 2007, firma a primit primul său mandat într-un caz de tratat de investiții - o chestiune UNCITRAL de 10 milioane de dolari SUA, pentru care a colaborat cu White & Case. Trei ani mai târziu, a apărut un litigiu ICSID în valoare de 140 de milioane de dolari SUA, iar apoi au urmat alte dosare de mare valoare în domeniul arbitrajelor dintre investitori și stat.
GAR notează că avocatul Călin-Andrei Zamfirescu este un practician cunoscut și respectat în România, fiind anterior președinte al Asociației Avocaților din Balcani și al Asociației Naționale a Barourilor din România - al cărei președinte de onoare este în prezent. Atât el, cât și Cosmin Vasile, secretar al Comitetului de Arbitraj al Asociației Internaționale a Barourilor, au calitatea de arbitru.
Din echipă mai fac parte partenerii Alina Tugearu, specializată în litigii de proprietate intelectuală, și Cosmin Cojocaru, care are expertiză în domeniul construcțiilor.


------------------------------------------------------------------------- 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 263 / 1743
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Women in Business Law Awards 2024 | Două firme locale independente și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru premiul ”Firma anului în Europa de Est”. Popescu & Asociații, câștigătoarea de anul trecut, listată în trei categorii
Kinstellar a acordat consultanță ING Bank N.V. cu privire la o nouă facilitate de credit senior de 150 de milioane de euro acordată furnizorului român de servicii de telecomunicații DIGI România. Magdalena Răducanu (Special Counsel) a coordonat echipa
Raport IT&C: Oportunități de cooperare între Marea Britanie ̸ România | Mircea Moraru, Counsel la CMS România: Pentru investitorii britanici care iau în considerare scena dinamică de IT&C din România, este esențial să înțeleagă și să navigheze printre complexitățile juridice
Vasile Țiple, fostul Consilier General al UiPath și fondatorul Goodlegal, se alătură KPMG Legal - Toncescu și Asociații
PNSA a consiliat Grupul Orange în fuziunea post-achiziție dintre Orange România și Orange România Communications. Partenerii Bogdan C. Stoica și Irina Ivanciu au coordonat echipele din mai multe arii de practică
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...