ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Victorie importantă pentru cea mai mare societate de transport public din România, obținută de echipa de drept penal a Zamfirescu Racoți Vasile & Partners

30 Martie 2020   |   BizLawyer

Anul trecut, avocații ZRVP au fost implicați în peste 150 de dosare penale, gestionând inclusiv proiecte transfrontaliere ce au vizat colaborarea cu avocați din jurisdicții străine atât sub aspectul extrădării unor cetățeni români către autoritățile din SUA, judecarea și ulterior repatrierea acestora, cât și colaborarea cu avocați din Singapore și Israel în dosare penale în care se cercetează spălarea a zeci de milioane de euro prin intermediul unor firme ce aveau conturi deschise la bănci din România.

 
 
Echipa de drept penal din cadrul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) a obținut, în data de 20 martie 2020, în primă instanță, achitarea celei mai mari societăți de transport public din România, într-un dosar ce are ca obiect săvârșirea unei infracțiuni de ucidere din culpă și a unei infracțiuni din domeniul sănătății și securității în muncă. Totodată, instanța a respins toate daunele materiale și morale solicitate de părțile civile, acestea ridicându-se la aproximativ 500.000 Euro, fiind evident că o soluție de condamnare ar fi grevat semnificativ activitatea societății.

Pe scurt, elementele de acuzare reținute de procuror în rechizitoriu erau legate de lipsa unei evaluări a riscurilor pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor și lipsa unei instruiri a angajatului cu privire la riscul pe care îl presupune acționarea ușilor de acces în punctul de lucru unde își desfășura activitatea.


„Pentru a demonta acuzația și a obține soluția de achitare, strategia de apărare a avut în vedere suplimentarea probatoriului administrat în faza de urmărire penală, orientat în scopul susținerii trimiterii în judecată a persoanei juridice. De altfel, la pronunțarea acestei soluții de achitare, pe lângă pledoariile avocaților ZRVP au contribuit decisiv declarațiile martorilor noi propuși pe parcursul fazei de judecată și întrebările adresate de avocați cu ocazia acestor audieri. Cu titlu de exemplu, precizările oferite de angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă în fața instanței de judecată au confirmat că persoana juridică avea implementate proceduri interne și asigura un instructaj periodic în domeniul sănătății și securității în muncă, iar echipamentele erau în perfectă stare de funcționare, demontând astfel acuzațiile procurorilor”, a declarat George Avram, senior associate în cadrul echipei de drept penal a ZRVP.




„Am sesizat în activitatea organelor de urmărire penală practica din ce în ce mai răspândită de a atrage răspunderea persoanelor juridice atât în calitate de parte responsabilă civilmente, cât și prin cumul cu cea de inculpat, cu scopul evident de a se asigura recuperarea prejudiciului adus bugetului statului sau a daunelor materiale/morale solicitate de părțile civile”, a comentat Doru Cosmin Ursu, managing associate în cadrul echipei de drept penal a ZRVP.

Această practică reliefează importanța instituirii mecanismelor interne de control și prevenție la nivelul persoanelor juridice și rolul tot mai important al avocaților specializați în domeniul dreptului penal în auditarea și monitorizarea procedurilor proactive și reactive, contribuția penaliștilor fiind esențială la stabilirea pașilor concreți de urmat, astfel cum a arătat și domnul profesor dr. Valerian Cioclei, Partner of Counsel și unul dintre coordonatorii departamentului de drept penal al ZRVP, în cadrul unui articol publicat recent în care analizează răspunderea penală a persoanei juridice.

Anul trecut, avocații ZRVP au fost implicați în peste 150 de dosare penale, gestionând inclusiv proiecte transfrontaliere ce au vizat colaborarea cu avocați din jurisdicții străine atât sub aspectul extrădării unor cetățeni români către autoritățile din SUA, judecarea și ulterior repatrierea acestora, cât și colaborarea cu avocați din Singapore și Israel în dosare penale în care se cercetează spălarea a zeci de milioane de euro prin intermediul unor firme ce aveau conturi deschise la bănci din România. Tot anul trecut, avocații ZRVP au reușit să obțină daune materiale și morale de zeci de milioane de euro pentru cei 45 de supraviețuitori și persoane apropiate ale victimelor din Colectiv ce au fost asistați pro bono de casa de avocatură.

Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners (ZRVP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business, al insolvenței, al dreptului penal al afacerilor și al consultanței fiscale.
ZRVP are o echipă de 67 de avocați, dintre care 13 asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi și Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Cătălin Micu, Andrei Dumitrescu și Mihai Băjenaru (asociați), domnul prof.dr. Valerian Cioclei și Robert Oancea (of counsel).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1272 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...