ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sebastian Guţiu, Schoenherr şi Asociaţii: Dezvoltatorii și investitorii imobiliari sunt tot mai interesați de diversificarea portofoliilor

14 Aprilie 2025   |   R. T.

Dezvoltatorii și investitorii imobiliari s-au reunit la un eveniment organizat recent de firma de avocatură Schoenherr și Asociații SCA, care le-a avut ca lectori invitați pe Alina Necula (country manager, Lion's Head), Oana Rădulea (managing partner, SEMA Real Estate) și Anda Constantin (group chief operating officer, Yellow Tree Group).

 
 
Diversificarea portofoliului imobiliar ca modalitate de atenuare a riscurilor, creștere a randamentelor și valorificare a potențialului diferitelor proprietăți și arii geografice este o strategie folosită tot mai frecvent de către dezvoltatorii și investitorii imobiliari. Provocări precum cele generate de pandemie în piața de birouri, blocajele urbanistice din București, în ultimii ani, sau accesul la finanțare, sunt doar unele dintre exemplele de situații care pot fundamenta o decizie de diversificare.

„Vedem un interes crescând din partea dezvoltatorilor și investitorilor imobiliari în a-și diversifica portofoliile. Fie că vorbim despre noi clase de active sau despre expansiunea geografică, diversificarea portofoliului imobiliar vine cu o serie avantaje, dar și cu provocări specifice intrării într-un segment de piață nou, o zonă nouă, sau chiar o nouă industrie, dacă ne gândim, spre exemplu, la dezvoltatorii imobiliari care se extind în direcția producerii de energie verde sau dezvoltarea de data centers‟, a declarat avocatul Sebastian Guțiu, managing partner Schoenherr și Asociații SCA, care coordonează practica de real estate a firmei.


Dezvoltatorii și investitorii imobiliari s-au reunit la un eveniment organizat recent de firma de avocatură Schoenherr și Asociații SCA, care le-a avut ca lectori invitați pe Alina Necula (country manager, Lion's Head), Oana Rădulea (managing partner, SEMA Real Estate) și Anda Constantin (group chief operating officer, Yellow Tree Group).

„Aici, în România, Lion's Head este cunoscut ca fiind proprietarul clădirilor de birouri Oregon Park. Începând cu anul 2022, ne-am diversificat activitatea către sectorul logistic, unde vedem un potențial de creștere semnificativ. Inițial, am dorit să achiziționăm active deja existente, generatoare de venit, dar, cum ofertele nu ne-au îndeplinit așteptările, am decis să ne orientăm spre dezvoltare. Astfel, anul trecut am achiziționat un teren de 15 hectare în Popești-Leordeni, unde vom construi primul nostru proiect logistic, cu o suprafață totală de aproximativ 86.000 m2. Planul este să începem construcția în luna mai, anul acesta, cu o primă fază de 20.000 mp. În prezent, suntem în ultima etapă de obținere a autorizației de construire‟, a declarat la eveniment Alina Necula, country manager, Lion's Head.

„În ultimii 15 ani, am dezvoltat peste 150.000 mp de birouri clasa A. Unele dintre aceste proiecte au fost vândute, iar altele sunt încă în portofoliul nostru. Suntem pe cale să ne diversificăm portofoliul prin dezvoltarea unui proiect rezidențial pe platforma SEMA, pe care îl pregătim în prezent. Totodată, vom demara dezvoltarea unui parc fotovoltaic, pentru care am achiziționat terenul și ne aflăm în faza de avizare. Este o extindere complementară activității noastre în domeniul imobiliar, în sensul că intenționăm să folosim SEMA ca loc de consum pentru proiectul fotovoltaic, ceea ce ne va permite să producem energie verde și să asigurăm independența de rețea a proiectelor imobiliare de pe platformă, inclusiv a dezvoltărilor viitoare‟, a declarat Oana Rădulea, managing partner, SEMA Real Estate.

„Grupul de investiții imobiliare Yellow Tree este activ în șase țări, unde deține peste 50 de clădiri, și este pe cale să se extindă în alte două jurisdicții. Avem un mandat foarte larg în privința sectoarelor în care putem investi, astfel că portofoliul nostru la nivel de grup include clădiri de birouri, proiecte de logistică, hoteluri, centre medicale, precum și active din sectoarele retail sau rezidențial. În București, deținem șase clădiri de birouri și un spațiu logistic și suntem interesați în continuare să ne diversificăm portofoliul în privința tipurilor de active, dar nu și geografic. Mai mult, anul acesta marchează o noutate în activitatea noastră – debutul în zona de dezvoltare imobiliară, România fiind prima țară în care vom demara construcția unui proiect‟, a declarat Anda Constantin, group chief operating officer la Yellow Tree Group.

Dezvoltatorii și investitorii imobiliari au discutat în detaliu despre aspectele care dictează decizia de diversificare a portofoliilor imobiliare, dar și despre provocările practice întâlnite la intrarea într-un nou sector sau extinderea o nouă zonă geografică.

„Diversificarea portofoliului imobiliar ridică o serie de provocări din perspectivă juridică. Spre exemplu, e nevoie ca dezvoltatorii și investitorii să se adapteze unui nou cadru de reglementare, atunci când se extind în noi sectoare ale pieței imobiliare sau în noi industrii (precum cea a producției de energie din surse regenerabile, fie că vorbim de proiecte fotovoltaice construite pe acoperișul unor clădiri existente, sau de parcuri fotovoltaice de sine-stătătoare). În unele cazuri, trecerea din zona B2B în zona B2C – și mă gândesc aici, în special, la cazul unui proprietar de birouri care intră în sectorul rezidențial – apar cerințe specifice, cum ar fi cele din domeniul protecției consumatorului. În egală măsură, atunci când investitorii sau dezvoltatorii optează pentru alte localități decât cele în care au operat până atunci, e nevoie de înțelegerea și adaptarea la specificul local al practicii autorităților în domeniul urbanismului.‟ – a punctat Mădălina Mitan, partener, avocat specializat în real estate la Schoenherr și Asociații SCA.

Schoenherr este o firmă regională de avocatură, activă în Europa Centrală și de Est și Europa de Sud-Est, unde operează 15 birouri. Firma este prezentă în România din anul 1996, oferind servicii de asistență juridică în principalele arii de practică relevante pentru activitatea companiilor locale și multinaționale. Avocații Schoenherr și Asociații SCA sunt recunoscuți la nivel internațional de principalele organismele independente de cercetare a pieței de avocatură (Chambers, Legal500) pentru activitatea în domeniul real estate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10 / 123
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...