ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MEC: 8 universităţi vor pilota, pentru prima dată în România, programe de studii universitare de master didactic

18 Iunie 2020   |   AGERPRES

În termen de 20 de zile calendaristice de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial, ARACIS va adopta standardele specifice de calitate privind evaluarea programelor de studii universitare de tip master didactic, în conformitate cu cerinţele cuprinse în Metodologia anexă la ordin.

 
 
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a semnat Ordinul privind înfiinţarea şi organizarea programelor universitare de master didactic.

Acesta a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial al României, informează un comunicat al Ministerului Educaţiei, transmis joi AGERPRES.

Conform sursei citate, opt universităţi vor pilota, în anul universitar 2020 - 2021, pentru prima dată în România, programe de studii universitare de master didactic, la forma de învăţământ cu frecvenţă.

În termen de 20 de zile calendaristice de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial, ARACIS va adopta standardele specifice de calitate privind evaluarea programelor de studii universitare de tip master didactic, în conformitate cu cerinţele cuprinse în Metodologia anexă la ordin. Ulterior, în cel mult 45 de zile calendaristice de la publicarea ordinului, universităţile vor depune dosarele pentru evaluare în vederea acreditării la ARACIS.


Masterul didactic este un program de formare iniţială pentru cariera didactică, prevăzut încă de la adoptarea Legii Educaţiei Naţionale din 2011, ce nu a fost pus până acum în implementare, precizează comunicatul MEC.

Programul de studii de master didactic va avea o durată de doi ani şi se adresează absolvenţilor cu diplomă de licenţă sau echivalentă, care doresc să se orienteze către cariera didactică. Aceştia se pot înscrie la masterul didactic din acelaşi domeniu fundamental, corespunzător specializării dobândite prin studiile de licenţă, dar pot opta şi pentru o a doua specializare din cadrul aceluiaşi domeniu fundamental, aferent celui înscris pe diploma de licenţă sau echivalentă.

Domeniile fundamentale sunt: matematică şi ştiinţele naturii, ştiinţe inginereşti, ştiinţe biologice şi biomedicale, ştiinţe sociale, ştiinţe umaniste şi arte, ştiinţa sportului şi educaţiei fizice.

Masterul didactic se poate organiza în universităţi, în parteneriat între departamentele/ facultăţile de profil şi structuri instituţionale (departamente/ facultăţi) cu profil psihopedagogic. O universitate poate organiza programul de studii de master didactic pentru unul sau mai multe domenii de licenţă.

În vederea implementării optime a programului de studii de master didactic, universităţile care ofertează şi implementează programul stabilesc relaţii de colaborare, pe baza unor protocoale/ contracte, cu alte universităţi, unităţi de învăţământ şi instituţii din sistemul de învăţământ preuniversitar, autorităţi locale, mediul de afaceri, organizaţii neguvernamentale.

Pentru realizarea pregătirii practice de tip practică pedagogică din cadrul programului de studii universitare de master didactic se constituie o reţea de unităţi de învăţământ preuniversitar, denumite şcoli de aplicaţie, dintre acestea universităţile urmând a le selecta pe cele care îndeplinesc criteriile specifice proprii.

De asemenea, pentru a asigura adecvarea formării în cadrul masterului didactic la problemele reale ale şcolii, învăţarea şi cercetarea didactică se derulează în parteneriat, respectiv profesor din mediul academic (tutore) - student - profesor din şcoala de aplicaţie (profesor-mentor).

"Încă de la preluarea mandatului de ministru m-am angajat ca primele programe de masterat didactic să înceapă din această toamnă. În cazul mai multor specializări se simte nevoia de un număr mai mare de cadre didactice calificate. Va fi un program pilot, 400 de viitori profesori vor avea acces la formare iniţială de calitate, cu mai multă învăţare practică, cu sprijin din partea unui mentor", a declarat Monica Anisie, citată în comunicat.

Universităţile care vor organiza programe de master didactic, pe locuri subvenţionate de la bugetul de stat, în anul universitar 2020 - 2021 sunt:

* Universitatea Politehnică din Bucureşti - 50 de locuri
* Universitatea din Bucureşti - 50 locuri
* Academia de Studii Economice din Bucureşti - 50 de locuri
* Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca - 50 de locuri
* Universitatea "Ovidius" din Constanţa - 50 de locuri
* Universitatea din Craiova - 50 de locuri
* Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi - 50 de locuri
* Universitatea de Vest din Timişoara - 50 locuri.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 112 / 142
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...