ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Actualizarea preţurilor în proiectele derulate din fonduri europene, în analiza Comisiei Europene, la propunerea României

25 Mai 2022   |   Agerpres

"România solicită Comisiei Europene să adopte de urgenţă decizia care să permită majorarea costurilor proiectelor şi compensarea cheltuielilor suplimentare pentru beneficiarii PNDR, astfel încât să se asigure finalizarea investiţiilor deja începute", a declarat Chesnoiu, la Consiliul AgriFish, desfăşurat în data de 24 mai 2022, la Bruxelles.

 
 
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a propus Comisiei Europene identificarea unor soluţii rapide la nivelul UE pentru a veni în sprijinul beneficiarilor publici şi privaţi ai programelor de dezvoltare rurală ale căror proiecte sunt afectate de crize din afara sectorului, astfel încât să se poată asigura finalizarea acestora, informează ministerul de resort.
 
"România solicită Comisiei Europene să adopte de urgenţă decizia care să permită majorarea costurilor proiectelor şi compensarea cheltuielilor suplimentare pentru beneficiarii PNDR, astfel încât să se asigure finalizarea investiţiilor deja începute", a declarat Chesnoiu, la Consiliul AgriFish, desfăşurat în data de 24 mai 2022, la Bruxelles.
 
Solicitarea ministrului român s-a bucurat de o largă susţinere din partea statelor membre, iar preşedintele Consiliului şi Comisia Europeană au apreciat iniţiativa României ca fiind una extrem de utilă. În perioada următoare, Comisia Europeană va identifica cele mai potrivite soluţii pentru derularea şi implementarea în bune condiţii a proiectelor demarate, se arată în comunicat.
 
"Având în vedere situaţia economică generală nefavorabilă survenită în timpul pandemiei COVID-19, accentuată mai întâi de creşterea preţurilor utilităţilor şi apoi de conflictul armat din Ucraina, România şi alte state membre al Uniunii Europene se confruntă cu o situaţie dificilă în implementarea programelor de dezvoltare rurală. Mulţi dintre beneficiarii măsurilor de sprijin se află în incapacitate de a continua realizarea proiectelor aflate în derulare, întrucât bugetele aprobate la nivelul anilor 2014-2020 nu mai pot acoperi cheltuielile suplimentare apărute pe parcurs. În acest context, există riscul renunţării la executarea lucrărilor şi nefinalizarea sau rezilierea proiectelor, ceea ce va conduce la neîndeplinirea obiectivelor propuse, corelat cu riscurile legate de dezangajare a fondurilor europene, fapt ce afectează implementarea programului şi mai ales dezvoltarea zonelor rurale", se arată în comunicat.
 
Printre alte subiecte aflate pe agenda discuţiilor Consiliului AgriFish s-a regăsit protecţia solului în Uniunea Europeană (UE) şi potenţialul său de a contribui la atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European.
 
În acest context, în cadrul intervenţiei sale, ministrul Adrian Chesnoiu a subliniat necesitatea îmbunătăţirii calităţii solului împreună cu asigurarea reducerii costurilor totale de producţie din partea fermierilor şi a diminuării progresive a substanţelor chimice utilizate în agricultură. În acest sens, România a propus acordarea de subvenţii de către UE din fondurile alocate statelor membre pentru achiziţia de utilaje şi echipamente pentru obţinerea şi utilizarea biomasei din resturi vegetale, pentru a evita posibilele arderi ale miriştilor care ar putea conduce la diminuarea proprietăţilor solului.
 
Utilizarea în sectorul agricol a îngrăşămintelor organice va contribui la atenuarea problemelor actuale asociate cu îngrăşămintele chimice de sinteză, când fermierii se confruntă cu mari dificultăţi în aprovizionare din cauza exploziei preţurilor acestora.
 
Oficialul MADR a atras atenţia asupra nevoii de a susţine financiar achiziţia de tehnologii cu impact redus asupra structurii solului, precum şi a încurajării utilizării tehnologiilor care permit sechestrarea carbonului şi a azotului în sol, a tehnologiilor de refacere a calităţii solului. Un rol important îl pot avea cercetarea şi inovarea, inclusiv în ceea ce priveşte irigarea durabilă a zonelor sensibile şi crearea de soiuri de plante rezistente la deficitul de apă, la boli şi dăunători, mai spune documentul citat. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7278 / 16851
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...