ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AFP: Liderii UE se chinuie să găsească un răspuns la “racheta energetică” a lui Putin

11 Octombrie 2022   |   Agerpres

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel pentru noi sancţiuni care să vizeze sectorul energetic al Rusiei precum şi pentru noi arme, într-un moment în care blocul comunitar vrea să îşi menţină sprijinul pentru Ucraina şi să menţină o linie dură împotriva Kremlinului.

 
 
Liderii Uniunii Europene reuniţi la Praga s-au chinuit să vină cu un plan de răspuns la explozia preţurilor la energie, în contextul în care trebuie să facă faţă şi consecinţelor războiului Rusiei în Ucraina, se arată într-o analiză realizată de AFP pentru European Data News Hub (EDNH).
 
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel pentru noi sancţiuni care să vizeze sectorul energetic al Rusiei precum şi pentru noi arme, într-un moment în care blocul comunitar vrea să îşi menţină sprijinul pentru Ucraina şi să menţină o linie dură împotriva Kremlinului.
 
"Trebuie să fim puternici, până la victoria noastră comună, să apărăm ceea ce preţuim atât de mult", le-a spus Zelenski liderilor UE într-un mesaj video. "Trebuie să investim acum în apărarea noastră, în securitatea noastră, în cooperarea noastră, cât de mult posibil", a mai spus preşedintele Ucrainei.
 
De asemenea, liderii UE au discutat modalităţi prin care să protejeze mai bine infrastructura vitală, în urma scurgerilor de gaze apărute la conductele Nord Stream, scurgeri care ar fi fost provocate de acte de "sabotaj".
 
Însă, în centrul atenţiei s-au aflat dezacordurile mari cu privire la modul cum ar trebui abordată criza energetică, în condiţiile în care cele 27 de state membre s-au ciondănit cu privire la cel mai bun plan prin care vor să încerce să coboare preţurile.
 
Europa se confruntă cu o criză energetică în condiţiile în care costurile cu producţia de electricitate au explodat din cauza unei creşteri mari a preţului gazelor, provocată de decizia Rusiei de a închide robinetele.
 
"Rusia a lansat o rachetă energetică asupra continentului european şi a lumii", a spus preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
 
Guvernele din blocul comunitar se străduiesc să reducă facturile pentru consumatorii lor, însă se bazează pe surse diferite pentru aprovizionarea cu energie şi de aceea au opinii diferite cu privire la soluţii.
 
Preşedintele executivului comunitar, Ursula von der Leyen, propune o "foaie de drum" cu privire la măsurile necesare pentru a reduce povara - inclusiv o posibilă plafonare a preţului gazelor naturale.
 
Cu toate acestea, nu există un consens cu privire la modul în care un eventual plafon ar putea funcţiona, iar liderii europeni nu vor lua o decizie finală până la summitul care va avea loc la Bruxelles la finele acestei luni.
 
"Vom avea foarte mult de lucru în toamna şi iarna aceasta şi nu va fi uşor", a declarat cancelarul german Olaf Scholz.
 
* "Nu vom fi intimidaţi"
 
Mai mult de jumătate din statele membre ale blocului comunitar au cerut UE să introducă un plafon de preţ pentru gazele naturale livrate prin conducte, pe măsură ce se apropie iarna în emisfera nordică.
 
Însă, Germania s-a opus până acum de teamă că o astfel de măsură ar putea reorienta livrările preţioase de gaze dinspre Europa.
 
"Dacă s-ar putea ajunge la un plafon de preţ la gaze ar fi ceva grozav, cu condiţia să nu punem în pericol securitatea livrărilor. Nu putem impune un preţ la care nimeni nu va vrea să vândă gaze în Europa", a declarat premierul leton, Krisjanis Karins.
 
Autorităţile de la Berlin au fost criticate de alte state membre UE pentru că amână luarea unei decizii cu privire la acest dosar, în timp ce în paralel anunţă un fond de 200 de miliarde de euro pentru a subvenţiona achiziţiile de gaze pe plan intern.
 
"Mesajul meu către Germania este să fie alături de toţi ceilalţi pentru că în aceste perioade dificile toţi trebuie să cădem de acord asupra unui numitor comun", a spus premierul polonez, Mateusz Morawiecki.
 
În pofida unor critici venite din partea Ungariei, blocul comunitar a reuşit să rămână în mare parte unit în opoziţia sa faţă de Kremlin, în timp ce Putin a escaladat conflictul prin anexarea a patru regiuni ocupate din Ucraina.
 
* "Ucraina are nevoie de ajutor acum"
 
Un summit larg al liderilor din 44 de state din Europa organizat joi la Praga a scos în evidenţă izolarea Moscovei.
 
Michel a insistat că UE nu "intenţionează să fie intimidată", după ce preşedintele SUA, Joe Biden a avertizat că există riscul unui "Armagedon" nuclear după ce Putin şi-a înmulţit ameninţările.
 
Blocul încearcă să îşi menţină sprijinul pentru Kiev, în condiţiile în care trupele lui Zelenski continuă să respingă forţele ruseşti pe mai multe fronturi la şapte luni de la declanşarea războiului.
 
Ucraina cere UE să îşi urgenteze sprijinul economic de care are mare nevoie, după ce Bruxelles-ul a semnat luni un memorandum de înţelegere pentru a-i furniza cinci miliarde de euro.
 
Pe frontul militar, blocul se pregăteşte să demareze o misiune de antrenament pentru forţele ucrainene la finele acestei luni. De asemenea, blocul are în vedere posibilitatea unei noi tranşe de finanţare pentru armament destinat Ucrainei, care ar duce cheltuielile sale totale pentru armament la trei miliarde de euro.
 
La rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat că Parisul a înfiinţat un fond special în valoare de 100 de milioane de euro pentru a permite Kievului să cumpere direct armament.
 
"Ucraina are nevoie de sprijinul nostru nu mâine, Ucraina are nevoie de sprijin astăzi, acum", a declarat preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5365 / 16628
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...