Alicuş (ANRE): Sunt puţin peste 110.000 de prosumatori cu putere instalată de peste 1.400 MW
29 Februarie 2024
AGERPRESStocarea este primul lucru care trebuie încurajat prin legislaţie primară şi prin fonduri deoarece este în beneficiul prosumatorilor din piaţă, reducându-se astfel costurile în zona de distribuţie, cu potenţiale investiţii extrem de costisitoare în cazul în care s-ar face în lipsa acestor capacităţi de stocare.
Numărul prosumatorilor depăşeşte uşor 110.000 iar puterea instalată era de peste 1.400 MW, la 31 decembrie 2023, înregistrându-se o încetinire în ceea ce priveşte numărul de prosumatori în ultima lună a anului, potrivit lui Viorel Alicuş, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
"Ultimele date cred că le-am pus pe site. Sunt puţin peste 110.000 de prosumatori cu putere instalată, la 31 decembrie 2023, de puţin peste 1.400 MW. Am văzut o încetinire ca şi număr de prosumatori, în decembrie, dar probabil se datorează specificităţii lunii decembrie, când întreaga activitatea încetineşte puţin. De remarcat este faptul că există un trend de instalare de capacităţi în zona persoanelor juridice mult mai accentuat decât în zona persoanelor fizice", a menţionat miercuri Viorel Alicuş, la ZF Power Summit.
"Ultimele date cred că le-am pus pe site. Sunt puţin peste 110.000 de prosumatori cu putere instalată, la 31 decembrie 2023, de puţin peste 1.400 MW. Am văzut o încetinire ca şi număr de prosumatori, în decembrie, dar probabil se datorează specificităţii lunii decembrie, când întreaga activitatea încetineşte puţin. De remarcat este faptul că există un trend de instalare de capacităţi în zona persoanelor juridice mult mai accentuat decât în zona persoanelor fizice", a menţionat miercuri Viorel Alicuş, la ZF Power Summit.
În opinia sa, persoanele juridice sunt interesate să-şi protejeze afacerea de volatilitatea preţurilor din piaţă.
El a subliniat că este destul de greu să fie făcute prognoze deoarece trendul este diferenţiat.
"Cu toate că numărul de prosumatori este posibil să nu crească cu aceeaşi viteză, nu acelaşi lucru se poate spune despre capacitatea instalată, unde trendul se poate menţine, ba chiar ar fi posibil să accelereze. În acest context, apare problema de presiune asupra reţelelor de distribuţie, în special - şi ce se poate face în acest sens", a menţionat Viorel Alicuş.
Totodată, el a subliniat că stocarea este primul lucru care trebuie încurajat prin legislaţie primară şi prin fonduri deoarece este în beneficiul prosumatorilor din piaţă, reducându-se astfel costurile în zona de distribuţie, cu potenţiale investiţii extrem de costisitoare în cazul în care s-ar face în lipsa acestor capacităţi de stocare.
"Probabil că după o astfel de măsură urmează flexibilizarea reţelelor. Aş putea să vă dau ca exemplu ceea ce se întâmplă în Australia, dar noi mai avem până acolo. Trebuie să facem primul pas cu stocarea pentru a rezolva problema de capacitate actuală în reţelele de distribuţie, în special în zona de joasă tensiune. Stocarea însă va fi nevoie să fie implementată chiar şi la nivel de sistem energetic naţional, nu numai la joasă tensiune", consideră Viorel Alicuş.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1688 / 18113 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
O soluție definitivă pronunțată de către ICCJ aduce clarificări semnificative în practica litigiilor vamale. Ana Maria Iordache (Partener) și Iulia Goșnea (Avocat) - David și Baias, în prim plan
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații, în tranzacția prin care Grupul Lambert Dodard Chancereul intră în România prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni la Calibra M&D Impex din Hunedoara | Dragoș Iamandoiu, Partener coordonator al practicii de M&A, René Schöb și Elena Surdeanu (KPMG) au coordonat echipele implicate în proiect
Schoenherr a asistat Otokar la semnarea contractului de 1 miliard USD pentru livrarea de vehicule tactice blindate către armata română. Iustin Armașu (partener) a coordonat echipa implicată în proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Băiculescu și Asociații obține o soluție de clasare într-un dosar complex de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat. Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Rezultatul reflectă nu doar respectarea principiilor fundamentale ale dreptului, ci și angajamentul nostru de a proteja interesele clienților într-un mod ferm și etic”
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...