ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AmCham: Lansarea unor ipoteze de lucru privind intenţiile de creştere a poverii fiscale induc tensiune şi neîncredere

27 Aprilie 2023   |   Agerpres

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este între cele mai reprezentative asociaţii ale comunităţii de afaceri din România

 
 
Lansarea în spaţiul public a unor ipoteze de lucru privind intenţiile de creştere a poverii fiscale induc tensiune şi neîncredere, iar o astfel de retorică transmite un semnal descurajator pentru operatorii economici cu o contribuţie semnificativă la bunul mers al economiei, susţine Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România).

"Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) transmite îngrijorarea comunităţii de afaceri pe care o reprezintă cu privire la riscurile ridicate de deviaţie a deficitului bugetar de la traiectoria de ajustare la care România s-a angajat la nivel european. AmCham România, alături de asociaţii de afaceri ale sectorului privat, a pledat în mod repetat pentru dialog şi parteneriat constructiv în sprijinul unui cadru fiscal coerent şi al unei politici bugetare sustenabile, care să asigure predictibilitatea şi stabilitatea atât de necesare continuităţii fluxurilor investiţionale şi implicit creşterii economice. Considerăm că lansarea în spaţiul public a unor ipoteze de lucru privind intenţiile de creştere a poverii fiscale induc tensiune şi neîncredere, afectând atât calitatea dialogului public-privat, cât şi a mediului investiţional în ansamblu. O astfel de retorică transmite un semnal descurajator pentru operatorii economici cu o contribuţie semnificativă la bunul mers al economiei, prin prisma activităţilor care produc valoare adăugată, a planurilor de investiţii şi a taxelor plătite la buget", se arată într-un comunicat al organizaţiei.


AmCham Romania atrage atenţia asupra faptului că finanţarea deficitului bugetar se realizează la acest moment prin pieţele financiare, iar costul acestei finanţări este determinat de coerenţa şi de predictibilitatea reformelor implementate de Guvern. Evoluţia deficitului de cont curent, care în 2022 a atins un nivel record de 26,571 miliarde de euro, o creştere de 52,1% faţă de anul anterior şi cu o acoperire de 62,5% prin investiţii străine directe şi contul de capital, demonstrează nevoia de finanţare externă a economiei naţionale şi interdependenţele cu capitalul privat, respectiv pieţele externe şi investitorii străini, consideră reprezentanţii companiilor americane în România.

Potrivit acestora, actualul context economic şi geopolitic reclamă o abordare prudentă din partea factorilor decizionali şi asumarea unei traiectorii fiscal-bugetare credibile şi sustenabile.

"Eficientizarea cheltuielilor bugetare presupune creşterea calităţii acestora şi reforma administrativă şi trebuie însoţită de implementarea reformelor structurale asumate prin PNRR, care vor contribui la creşterea ponderii veniturilor bugetare raportate la PIB. Este imperativ ca acestea să fie implementate cu seriozitate şi fără sincope, nu doar pentru a securiza absorbţia fondurilor din PNRR şi a contribui la consolidarea bugetară, dar mai ales pentru a remedia probleme structurale care grevează potenţialul de dezvoltare al României", se precizează în comunicat.

Pentru reducerea riscurilor de deviaţie a deficitului de la traiectoria de ajustare asumată, AmCham consideră prioritare mai multe direcţii. Astfel, respectarea angajamentului de consolidare fiscal-bugetară este o precondiţie pentru restabilirea echilibrului macroeconomic, cu atât mai mult cu cât România se află sub presiunea corectării deficitului bugetar excesiv. Investitorii arată, în context, că se aşteaptă la asumarea unui plan coerent şi realist pentru îndeplinirea angajamentului faţă de Comisia Europeană pentru ieşirea din această procedură în anul 2024.

Ei avertizează, totodată, că derapajele de la traiectoria de ajustare bugetară asumată determină costuri de oportunitate pentru România, un exemplu important fiind imposibilitatea accesării de împrumuturi suplimentare în contextul restructurării PNRR, din alocările necontractate de alte state membre ale Uniunii Europene din Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă din cauza procedurii de deficit excesiv pentru România.

De asemenea, este necesară creşterea gradului de colectare şi întărirea capacităţii instituţionale a ANAF, inclusiv prin accelerarea procesului de digitalizare, automatizare şi analiză a datelor. Materializarea reformelor şi investiţiilor din PNRR pentru transformarea digitală în domeniul fiscal (C8 R1, respectiv I1, I2 şi I3) va contribui la reducerea evaziunii şi creşterea conformării voluntare, generând economii cu cheltuielile de administrare fiscală, precizează AmCham.

Abordarea modernă şi aplicată a problematicii preţurilor de transfer, în vederea adresării unor efecte precum erodarea bazei impozabile sau alterarea mediului concurenţial, prin raportare la practicile implementate în alte state europene cu o legislaţie similară, reprezintă o altă direcţie de acţiune propusă de organizaţie. De asemenea, este necesară consolidarea administraţiei în vederea gestionării dosarelor de preţuri de transfer, în special a componentei de litigii, subliniază Camera de Comerţ Americană.

Mai departe, oamenii de afaceri recomandă eliminarea mecanismelor de optimizare fiscală care lasă loc de abuzuri. Potrivit acestora, reforma fiscală trebuie să rezulte în reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile şi contracararea formelor de eludare a impozitării muncii, inclusiv munca la negru şi la gri, care afectează negativ nu doar bugetul, cât şi companiile din sectorul privat, care se confruntă cu o puternică concurenţă neloială. Totodată, se impune lărgirea bazei impozabile prin revizuirea graduală a diverselor excepţii/tratamente preferenţiale de o manieră care să aibă în vedere atât interesul fiscal, cât şi cel economic, în tandem cu plafonarea contribuţiilor pentru sănătate şi pensii la un număr rezonabil de salarii medii pe economie, măsură constant promovată de AmCham şi de mediul privat.

"Viitoarea rectificare bugetară trebuie să aibă în vedere deopotrivă eficientizarea cheltuielilor bugetare şi restructurarea modului de alocare a resurselor cu prioritizarea investiţiilor şi a cheltuielilor productive la nivelul anvelopei bugetare, corelat cu dimensionarea corectă şi realistă a veniturilor la bugetul public. Odată cu disciplina fiscal-bugetară, este nevoie şi de responsabilitate politică pentru asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice pe termen mediu şi lung, mai ales în contextul apropierii rundelor multiple de alegeri din 2024", se mai arată în comunicat.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este între cele mai reprezentative asociaţii ale comunităţii de afaceri din România. În prezent, cele peste 530 de companii americane, internaţionale şi româneşti, membre ale comunităţii AmCham România, fac posibilă implicarea AmCham în promovarea priorităţilor economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Pieţe de Capital şi Servicii Financiare, Guvernanţă Corporatistă, Concurenţă şi Ajutor de Stat, Energie, Educaţie, Economie Digitală, Fiscalitate, Mediu , Piaţa Muncii, Sănătate, Fonduri Europene, Achiziţii Publice şi Partneriat Public-Privat, Real-Estate şi Turism.

Conexiunea cu mediul de afaceri internaţional este asigurată prin acreditarea AmCham România de către Camera de Comerţ a SUA şi afilierea la reţeaua europeană a Camerelor de Comerţ Americane. În plan intern, AmCham România se bucură de buna colaborare instituţională cu Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, şi face parte din platforme de consultare precum Coaliţia pentru Dezvoltarea României alături de alte organizaţii partenere din mediul asociativ care urmăresc obiective comune.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3316 / 16910
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite neperformante de 400 mil. € către APS. Partenerul Matei Florea a coordonat echipa implicată în Proiectul Delta, cel mai mare portofoliu de NPL tranzacţionat în România în ultimii 4 ani
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...