ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AMRCR: Operatorul SGR va deveni una dintre cele mai mari entităţi economice din România

21 Octombrie 2021   |   Agerpres

În viziunea reprezentantului Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, există o oarecare suprapunere între obiectivele din Directiva (UE) 2019/904 privind interzicerea punerii pe piaţă a anumitor produse din plastic de unică folosinţă şi cele ale Sistemului de Garanţie-Returnare.

 
 
Operatorul unic al Sistemului Garanţie - Returnare (SGR) va deveni una dintre cele mai mari entităţi economice din România, poate chiar din Uniunea Europeană, consideră George Bădescu, director executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

"Vorbim despre un Sistem de Garanţie - Returnare. La prima vedere, lucrurile păreau simple şi de bun simţ, la modul că trebuie să existe un sistem prin care aceste deşeuri de ambalaje să poată fi colectate. Numai că în spatele unor asemenea procese există un imens efort organizatoric şi foarte multe resurse logistice. Pentru atingerea unor obiective nu trebuie să neglijăm modalitatea prin care vom ajunge acolo, pentru că dacă totuşi sistemul nu va funcţiona, se va bloca sau nu va eficient la parametri aşteptaţi, atunci practic nu va servi la atingerea acelor obiective. Noi trebuie să ne asigurăm că atunci când punem pe picioare un astfel de sistem care presupune foarte multe lucruri să fim convinşi că există o probabilitate foarte mare ca acesta să funcţioneze fără blocaje. Altfel, ar însemna că multe alte resurse au fost consumate, dar nu s-a atins obiectivul de la care pornisem iniţial. Putem să ne dăm seama şi de amploarea acestei entităţi (operatorul unic al Sistemului de Garanţie - Returnare, n.r.). Va deveni una dintre cele mai mari entităţi economice din peisajul economic din România, am putea spune că nu ne-ar surprinde că şi din Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, cine va conduce această entitate va trebui să aibă o capacitate de performanţă cu adevărat deosebită. Toate aceste într-un timp extrem de scurt", a declarat Bădescu, într-un forum de specialitate, organizat joi.


În viziunea reprezentantului Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, există o oarecare suprapunere între obiectivele din Directiva (UE) 2019/904 privind interzicerea punerii pe piaţă a anumitor produse din plastic de unică folosinţă şi cele ale Sistemului de Garanţie-Returnare.

"Noi ne aflăm pe partea de analiză a detaliilor din acest Sistem de Garanţie - Returnare. În continuare, credem că sunt o serie de provocări şi trebuie să privim înainte, să ne formulăm foarte bine strategiile. Aş menţiona, totuşi, că la nivel european, unele dintre aspectele conturate înainte de această pandemie pot părea astăzi ca anumite ajustări. Vorbim de Directiva anti-plastic, prin faptul că există o oarecare suprapunere între obiectivele acestea şi ceea ce un Sistem de Garanţie - Returnare ar trebui să producă, şi anume o diminuare a plasticului, în general, şi în particular a ambalajelor din plastic. Nu se poate exclude ca peste câţiva ani, când acest sistem ar trebui să funcţioneze, cantitatea de ambalaje pe care ar trebui să o livreze s-ar putea să fie alta, mult mai mică decât cea din prezent", a subliniat şeful AMRCR.

Guvernul României a adoptat, în data de 4 octombrie 2021, Hotărârea de Guvern care reglementează Sistemul Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR), prin care se plăteşte o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziţionată.

Prevederile HG sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

Conform documentului, întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcţionează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, comercianţi, dar şi statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecţia mediului cu o pondere de 20%.

De asemenea, actul normativ prevede ca, după selectarea operatorului naţional de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie a anului viitor.

Publicaţia Club Antreprenor a organizeazat, joi, Forumul de management şi reciclare a deşeurilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12598 / 19550
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...