ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AMRCR: Operatorul SGR va deveni una dintre cele mai mari entităţi economice din România

21 Octombrie 2021   |   Agerpres

În viziunea reprezentantului Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, există o oarecare suprapunere între obiectivele din Directiva (UE) 2019/904 privind interzicerea punerii pe piaţă a anumitor produse din plastic de unică folosinţă şi cele ale Sistemului de Garanţie-Returnare.

 
 
Operatorul unic al Sistemului Garanţie - Returnare (SGR) va deveni una dintre cele mai mari entităţi economice din România, poate chiar din Uniunea Europeană, consideră George Bădescu, director executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

"Vorbim despre un Sistem de Garanţie - Returnare. La prima vedere, lucrurile păreau simple şi de bun simţ, la modul că trebuie să existe un sistem prin care aceste deşeuri de ambalaje să poată fi colectate. Numai că în spatele unor asemenea procese există un imens efort organizatoric şi foarte multe resurse logistice. Pentru atingerea unor obiective nu trebuie să neglijăm modalitatea prin care vom ajunge acolo, pentru că dacă totuşi sistemul nu va funcţiona, se va bloca sau nu va eficient la parametri aşteptaţi, atunci practic nu va servi la atingerea acelor obiective. Noi trebuie să ne asigurăm că atunci când punem pe picioare un astfel de sistem care presupune foarte multe lucruri să fim convinşi că există o probabilitate foarte mare ca acesta să funcţioneze fără blocaje. Altfel, ar însemna că multe alte resurse au fost consumate, dar nu s-a atins obiectivul de la care pornisem iniţial. Putem să ne dăm seama şi de amploarea acestei entităţi (operatorul unic al Sistemului de Garanţie - Returnare, n.r.). Va deveni una dintre cele mai mari entităţi economice din peisajul economic din România, am putea spune că nu ne-ar surprinde că şi din Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, cine va conduce această entitate va trebui să aibă o capacitate de performanţă cu adevărat deosebită. Toate aceste într-un timp extrem de scurt", a declarat Bădescu, într-un forum de specialitate, organizat joi.


În viziunea reprezentantului Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, există o oarecare suprapunere între obiectivele din Directiva (UE) 2019/904 privind interzicerea punerii pe piaţă a anumitor produse din plastic de unică folosinţă şi cele ale Sistemului de Garanţie-Returnare.

"Noi ne aflăm pe partea de analiză a detaliilor din acest Sistem de Garanţie - Returnare. În continuare, credem că sunt o serie de provocări şi trebuie să privim înainte, să ne formulăm foarte bine strategiile. Aş menţiona, totuşi, că la nivel european, unele dintre aspectele conturate înainte de această pandemie pot părea astăzi ca anumite ajustări. Vorbim de Directiva anti-plastic, prin faptul că există o oarecare suprapunere între obiectivele acestea şi ceea ce un Sistem de Garanţie - Returnare ar trebui să producă, şi anume o diminuare a plasticului, în general, şi în particular a ambalajelor din plastic. Nu se poate exclude ca peste câţiva ani, când acest sistem ar trebui să funcţioneze, cantitatea de ambalaje pe care ar trebui să o livreze s-ar putea să fie alta, mult mai mică decât cea din prezent", a subliniat şeful AMRCR.

Guvernul României a adoptat, în data de 4 octombrie 2021, Hotărârea de Guvern care reglementează Sistemul Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR), prin care se plăteşte o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziţionată.

Prevederile HG sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

Conform documentului, întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcţionează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, comercianţi, dar şi statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecţia mediului cu o pondere de 20%.

De asemenea, actul normativ prevede ca, după selectarea operatorului naţional de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie a anului viitor.

Publicaţia Club Antreprenor a organizeazat, joi, Forumul de management şi reciclare a deşeurilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9808 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...