ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză iBanFirst: 5 provocări ale companiilor din Europa Centrală și de Est care se extind la nivel global

08 Mai 2024   |   BizLawyer

● Europa Centrală și de Est (CEE) devine o zonă tot mai relevantă pentru expansiunea internațională a afacerilor, având în vedere perspectivele economice favorabile. FMI prognozează o creștere PIB-ului de 2,8% pentru România și de 3,1% pentru Europa emergentă, depășind ritmul de creștere de 1,7% anticipat pentru economiile avansate. ● Companiile originare din CEE, care s-au extins la nivel global, se confruntă cu provocări specifice precum imaginea negativă a brandurilor regionale, accesul la capital, retenția talentelor locale, întelegerea comportamentului consumatorilor și riscurile financiare. ● Cea de-a treia ediție a CEE Business Summit, care a avut loc în aprilie, a dezbătut strategiile de globalizare ale companiilor regionale. iBanFirst a punctat cele 5 provocări cheie întâmpinate de aceste companii și a prezentat oportunitățile de mentorat pentru a susține tinerii antreprenori.

 
 
Europa Centrală și de Est (CEE) devine o zonă tot mai relevantă pentru expansiunea internațională a afacerilor, având în vedere perspectivele economice favorabile. FMI prognozează o creștere a PIB-ului1 de 2,8% pentru România și de 3,1% pentru Europa emergentă, depășind ritmul de creștere de 1,7% anticipat pentru economiile avansate. Companiile originare din CEE, care s-au extins la nivel global, au acum oportunitatea de a deveni mentori pentru tinerii antreprenori.

Cea de-a treia ediție a CEE Business Summit, care a avut loc în această primăvară, a oferit o platformă pentru schimbul de idei și strategii legate de expansiunea globală, subliniind modul în care companiile pot valorifica punctele forte regionale și transforma provocările în oportunități de creștere. iBanFirst, unul dintre cei mai importanți furnizori globali de servicii de schimb valutar și plăți internaționale pentru companii, a prezentat 5 provocări principale cu care se confruntă businessurile din regiune în procesul lor de expansiune internațională, oferind totodată strategii eficiente pentru a le depăși.


1. Imaginea negativă a brandurilor regionale: În multe cazuri, brandurile din regiune sunt asociate cu o calitate scăzută și riscuri crescute, percepție generată de prețurile accesibile. Prin adoptarea unei strategii de promovare a produselor de înaltă calitate, companiile pot combate aceste stereotipuri, își pot îmbunătăți reputația la nivel global și consolida oportunitățile de extindere internațională.

2. Accesul la capital și finanțare: Lichiditatea joacă un rol esențial în supraviețuirea și dezvoltarea afacerilor, întrucât capitalul este adesea expus riscurilor semnificative. Obținerea finanțării reprezintă o provocare constantă pentru multe companii. Deși există variante oferite de angel investors, fonduri de capital de risc și fonduri de capital privat, pentru a accesa aceste finanțări, companiile trebuie să dezvolte propuneri de afaceri bine fundamentate și să demonstreze capacitatea de a gestiona contextul financiar internațional.

3. Recrutarea și retenția talentelor: Pe măsură ce companiile își extind operațiunile pe noi piețe, devine esențial să găsească și să rețină talentele adecvate care să susțină această creștere. Procesul implică nu doar recrutarea experților locali, care înțeleg specificul pieței, ci și coordonarea eficientă a unei forțe de muncă diverse din țări diferite. În acest context, este nevoie de o strategie de management flexibilă care permite adaptarea rapidă la dinamica piețelor locale și la nevoile specifice ale fiecărei regiuni.

4. Atragerea clienților: Acest proces necesită o înțelegere profundă a comportamentului și preferințelor consumatorilor locali, precum și adaptarea strategiilor de marketing și a ofertelor de produse pentru a satisface nevoile specifice ale fiecărei piețe. În acest fel, produsele și serviciile devin relevante din punct de vedere cultural și accesibile din punct de vedere lingvistic pentru consumatori.

5. Managementul financiar și al riscului valutar: Gestionarea optimă a resurselor financiare este esențială pentru companii, având în vedere impactul semnificativ pe care fluctuațiile cursurilor de schimb îl pot avea asupra profitabilității și fluxului de numerar. Adoptarea soluțiilor fintech a simplificat anumite procese, contribuind la o mai bună adaptabilitate la volatilitatea de pe piețele valutare. Cu toate acestea, complexitatea pieței financiare internaționale continuă să reprezinte o provocare majoră.

Johan Gabriels, Director Regional al iBanFirst, evidențiază câteva elemente de bază pentru succesul unei companii în contextul actual dinamic și imprevizibil al comerțului global și al progresului tehnologic. Acestea includ reziliența și adaptabilitatea la schimbările constante, valorificarea creativității umane și agilitatea în luarea deciziilor și planificarea strategică. Prin dezvoltarea unor relații solide cu clienții și angajamentul de a oferi soluții inovatoare, întreprinderile pot aborda cu succes procesul de expansiune pe noi piețe, în ciuda tuturor provocărilor.

Companii românești pioniere în inovație și expansiune internațională În peisajul de afaceri din România, companii precum Scandia Food și Frisbo se diferențiază prin strategiile inovatoare și dinamice care le-au asigurat succesul pe piața internațională.

Scandia Food, liderul pieței românești de conserve, și-a propus să își exporte produsele prin diferite canale și parteneriate cu jucători din Europa. Andrei Ursulescu, CEO al Scandia Food afirmă „Extinderea prin fuziuni și achiziții poate părea o scurtătură, dar este mult mai riscantă. A te aventura într-o țară nouă înseamnă să te confrunți cu o legislație necunoscută, o cultură diferită, noi obiceiuri de consum și o limbă străină. Totul este nou și trebuie să înveți foarte repede și să fii foarte sigur de ceea ce vrei să realizezi. Integrarea este un proces mult mai important decât achiziția în sine.”

Frisbo este o platformă românească de e-fulfillment care se ocupă de stocarea, ambalarea și livrarea comenzilor online. Bogdan Colceriu, Fondator & CEO al Frisbo, consideră că extinderea într-o țară nouă vine cu un risc destul de mare, întrucât necesită investiții considerabile de timp și resurse financiare pentru a asigura integrarea reușită a afacerii în noua piață.

„De-a lungul anilor, am încercat diverse strategii pentru a intra pe noi piețe. Cea mai eficientă a fost asocierea cu o autoritate recunoscută în domeniu. Ne-am folosit baza de clienți existenți ca ancoră pentru extinderea ulterioară. În momentul în care câștigi un client într-o nouă țară, obții nu doar un studiu de caz, ci și experiență valoroasă și relevanță locală", spune acesta.

Europa de Vest vs Europa de Est: Perspective asupra succesului în afaceri


Pierre-Antoine Dusoulier, Fondator & CEO al iBanFirst subliniază necesitatea de a depăși barierele geografice: „Ca antreprenor, nu mi-au plăcut niciodată granițele, în special cele mentale. Este dificil pentru o companie să se dezvolte în propria țară, mai ales când aceasta este mică, cum este cazul multor țări din regiunea Europei Centrale și de Est. Acesta este și motivul pentru care am fondat iBanFirst, deoarece serviciile de schimb valutar funcționează ca un pașaport pentru afacerile internaționale”. Radu Georgescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al SeedBlink, a trebuit să combată stereotipul potrivit căruia produsele din Europa de Est sunt inferioare din cauza costurilor reduse. El a declarat: „Trebuie să depășim această concepție eronată că, dacă produsele din Europa de Est sunt mai accesibile, atunci sunt și de calitate inferioară”. Strategia sa pentru a atinge succesul în afaceri pe piețele europene constă în furnizarea de produse și servicii de înaltă calitate.

Ambii lideri au subliniat importanța unei strategii de piață și a unei viziuni inovatoare ca piloni esențiali pentru o expansiune de succes, elemente care stau la baza creșterii cotei de piață la nivel local, regional și global, indiferent de zona de origine a afacerii.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 204 / 17040
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, juristul trecut prin firme de top în avocatura de business și format în unele dintre cele mai sofisticate și cu miză proiecte: “Profesionistul Dreptului are, aidoma unui dascăl, o vocație socială: el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Attorney (flexible position) Competition, EU & Foreign trade - Bucharest
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
Frații Micula câștigă apelul și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $ | Judecătorii americani spun că România a încercat să “reîmpacheteze” argumente anterioare și a eșuat argumentând că hotărârile CJUE în procedurile privind ajutoarele de stat au invalidat sentința. “Vom continua să urmărim executarea silită împotriva României în Statele Unite și în alte jurisdicții”, amenință avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...