ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiza ONV LAW: Romania ar putea atrage un volum de investitii de cel putin 2 mld. EUR pana la finalul anului, ca urmare a contextului geopolitic

26 Iulie 2022   |   BizLawyer

• De la inceputul anului, volumul investitiilor straine a crescut cu peste 50%, in comparatie cu aceeasi perioada din 2021, potrivit analizei ONV LAW. • Zonele de interes pentru investitori cu capital strain sunt cele din proximitatea Capitalei, cele din Banat si Crisana, datorita apropierii de vestul Europei, dar si cele din Moldova, din vecinatatea Ucrainei. • Domeniile agribusiness, IT&C, retail, auto sau logistic sunt cele in care se prefigureaza noi investitii.

 
 
Ca urmare a noului context geopolitic, Romania ar putea atrage noi investitii in volum de pana la 2 mld. EUR pana la finalul anului, conform datelor publice si negocierilor existente in piata la jumatatea anului, analizate de ONV LAW.

Potrivit analizei, Romania avanseaza pe un trend ascendent in ceea ce priveste atractivitatea investitionala, volumul investitiilor straine crescand cu peste 50% pana la jumatatea anului curent, in comparatie cu aceeasi perioada din 2021.

Ucraina a reprezentat pana nu de mult un punct strategic important pentru multe companii globale care au avut in plan investitii majore de business in tara vecina, in principiu datorita facilitatilor fiscale si a fortei de munca accesibile. Razboiul declansat la inceputul anului a schimbat insa aceste perspective, iar Romania se numara acum printre tarile care absorb o mare parte a capitalului strain disponibil, alaturi de Polonia. Alaturi de noi investitii preconizate, mai multe companii si-au relocat sau au in plan sa isi mute activitatea din Ucraina sau Rusia in tara noastra, ceea ce reprezinta de asemenea noi investitii locale.


Capitala, Moldova si zonele din vestul Romaniei sunt preferate de investitori

Domenii precum sectorul automotive, IT&C, retail sau logistic sunt cele in care se prefigureaza noi investitii. Zonele care prezinta interes pentru investitori cu capital strain sunt cele din apropierea Capitalei, cele din Banat si Crisana, datorita apropierii de vestul Europei, dar si cele din Moldova, din vecinatatea Ucrainei.

Si sectorul agribusiness va inregistra o crestere a investitiilor straine in perioada urmatoare, in special pentru productia de ingrasaminte sau procesare, apreciaza specialistii ONV LAW. Deja 4 companii din Ucraina si Rusia au anuntat relocarea activitatilor in zona de sud a Romaniei.

“Romania se afla intr-o pozitie avantajata in acest moment, asa cum nu a fost de multe ori in istoria sa. Alaturi de siguranta teritoriala, Romania trebuie sa asigure investitorilor straini stabilitate fiscala si predictibilitate, precum si un mecanism birocratic mai flexibil. De asemenea, este necesara o strategie de educatie solida, pentru pregatirea urmatoarelor generatii care vor constitui forta de munca locala. Acesta ar putea fi un moment determinant pentru Romania, pentru multi ani de acum inainte”, declara Radu Nemes, Managing Partner ONV LAW.

Intre companiile care intentioneaza sa investeasca in Romania in perioada urmatoare se numara grupuri originare din Italia, Germania, Franta si SUA, potrivit analizei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6460 / 16802
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...