ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Antreprenorii români pot accesa şi în 2025 o varietate de finanţări nerambursabile (analiză)

24 Martie 2025   |   Agerpres

Printre programele naţionale de interes pentru antreprenori se numără "Start-Up Nation 2025", care are un buget estimat la 450 de milioane de euro, cea mai mare alocare de până acum pentru acest program, ce provine integral din fonduri europene, potrivit Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului (MEDAT).

 
 
Antreprenorii români pot accesa şi în 2025 o varietate de finanţări nerambursabile, menite să accelereze dezvoltarea afacerilor, să sprijine implementarea tehnologiilor digitale şi să încurajeze tranziţia către modele de business sustenabile, conform unui comunicat al European Business Leaders.

Potrivit sursei citate, Costin Dendea, antreprenor în domeniul energiei şi tehnologiei, specialist în accesarea de fonduri nerambursabile, consideră că este esenţial ca IMM-urile şi start-upurile să fie bine pregătite pentru a valorifica oportunităţile de finanţare disponibile, din programele naţionale sau din cele europene.

Printre programele naţionale de interes pentru antreprenori se numără "Start-Up Nation 2025", care are un buget estimat la 450 de milioane de euro, cea mai mare alocare de până acum pentru acest program, ce provine integral din fonduri europene, potrivit Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului (MEDAT). Aceste fonduri vor sprijini proiecte din domenii-cheie precum tehnologia, energia verde, producţia şi serviciile inovative.


Cei care doresc să obţină finanţarea de până la 50.000 de euro per IMM trebuie să ştie că înscrierile la cursurile de antreprenoriat din program încep pe 15 aprilie, iar dosarele pentru deschiderea unei afaceri pot fi depuse începând cu 1 iunie. După selecţia ce va avea loc în perioada 1 octombrie - 1 noiembrie, peste 7.500 de antreprenori vor beneficia de finanţare. Practic, până la finalul lunii octombrie, ar trebui semnate toate contractele şi acordat avansul în valoare de 50%.

Persoanele care fac parte din grupurile ţintă eligibile sunt: tineri cu vârsta sub 30 de ani, persoane cu vârsta între 30 şi 35 de ani, şomeri, persoane inactive ori care provin din grupuri dezavantajate, precum şi cei care s-au reîntors în ţară din Diaspora. Cheltuielile eligibile includ costurile pentru înfiinţarea firmei, achiziţia de echipamente IT şi software, dotarea spaţiilor de lucru, investiţiile în promovare şi marketing, serviciile de consultanţă şi formare profesională, precum şi costurile cu salarizarea. Prin implementarea acestui program, se estimează crearea a peste 15.000 de locuri de muncă la nivel naţional.

Un alt program guvernamental este "Electric Up", cu un buget estimat la 500 de milioane de lei. Acesta susţine IMM-urile şi operatorii HoReCa care doresc să investească în panouri fotovoltaice, în staţii de încărcare pentru vehicule electrice şi în modernizări ale infrastructurii electrice, acordând granturi de până la 150.000 de euro pentru fiecare proiect.

"Printre cheltuielile eligibile se regăsesc costurile asociate achiziţiei şi instalării panourilor fotovoltaice (cu o capacitate de cel puţin 27 kWp) şi ale staţiilor de încărcare (cu o putere minimă de 22 kW), modernizarea infrastructurii electrice, precum şi serviciile de consultanţă şi proiectare. Programul se desfăşoară în două etape: mai întâi, preînscrierea pentru depunerea intenţiilor de finanţare şi evaluarea preliminară, apoi implementarea care constă în selectarea proiectelor şi acordarea finanţărilor", a precizat Costin Dendea, citat în comunicat. Programul "Electric Up" este coordonat de Ministerul Energiei.

România are acces la linii importante de finanţare care sprijină tranziţia către surse de energie mai eficiente. În 2025, prin "Fondul pentru Modernizare", aproximativ 300 de milioane de euro sunt alocate investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum în activităţi non-agricole. Totodată, alte 150 milioane de euro sunt destinate investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii).

Tot din "Fondul pentru Modernizare", care se află sub gestionarea Ministerului Energiei, 150 milioane de euro sunt alocate pentru investiţii în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul în agricultură şi procesare produse agricole. Potrivit Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), sesiunea de depunere a solicitărilor de finanţare prin "schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol şi industriei alimentare" a fost prelungită până la 31 martie 2025, ca urmare a cererilor primite din partea potenţialilor beneficiari, pentru a asigura implementarea optimă a proiectelor. Responsabilitatea administrării schemei de ajutor de stat revine Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin intermediul AFIR. Finanţarea totală este împărţită astfel: 90 de milioane de euro pentru sursa solară şi două milioane de euro pentru sursa eoliană, în cazul capacităţilor de până la 1 MW, şi 40 de milioane de euro pentru sursa solară şi 18 milioane de euro pentru sursa eoliană, în cazul capacităţilor de peste 1 MW. Ajutorul de stat acoperă până la 100% din costurile eligibile.

Un proiect de energie eoliană poate primi 700.000 euro/ MW, indiferent de capacitatea instalată, iar unul de energie solară poate beneficia de 550.000 euro/ MW pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW sau 650.000 euro/ MW pentru capacităţi de până la 1 MW, inclusiv. Beneficiarii sunt întreprinderile din sectorul agricol şi industria alimentară. Pentru întocmirea documentaţiei necesare accesării acestei finanţări, cei interesaţi pot consulta Ghidul solicitantului şi anexele aferente Schemei pentru energie regenerabilă disponibile pe site-ul oficial al Agenţiei, www.afir.ro, la secţiunea Finanţare. De asemenea, mai multe informaţii despre "Fondul pentru Modernizare", se pot găsi pe site-ul Ministerului Energiei - energie.gov.ro.

Costin Dendea îi încurajează pe antreprenori să urmărească apelurile de finanţare disponibile, subliniind importanţa colaborării cu consultanţi de specialitate. Acest sprijin poate fi esenţial în elaborarea unor proiecte bine structurate, aliniate cerinţelor ghidurilor oficiale.

"Într-un an în care fondurile disponibile sunt semnificative, dar şi competiţia este acerbă, reuşita este condiţionată de calitatea aplicaţiei şi de o înţelegere detaliată a mecanismelor de finanţare. IMM-urile trebuie să fie pregătite să creeze proiecte bine structurate şi competitive pentru a se diferenţia", a precizat Dendea, subliniind importanţa sprijinului oferit antreprenorilor în procesul de creştere a afacerilor.

Prin mentorat, formare profesională şi consultanţă specializată pentru accesarea fondurilor nerambursabile, Costin Dendea, secretarul general al Fundaţiei European Business Leaders, contribuie la instruirea antreprenorilor români, un exemplu concret fiind evenimentul "Acces la Capital - Finanţare şi Fiscalitate pentru Antreprenori", ce va avea loc pe 3 aprilie, la Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).

Evenimentul promite să aducă în prim-plan informaţii actualizate despre oportunităţile de finanţare disponibile în 2025, oferind participanţilor o perspectivă strategică asupra mecanismelor de atragere a capitalului şi a dezvoltării afacerilor. La eveniment, vor fi dezbătute soluţii practice pentru atragerea de capital şi pentru optimizare fiscală. Printre speakerii invitaţi se numără reprezentanţi ai MEDAT, ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), dar şi antreprenori şi consultanţi financiari şi fiscali cunoscuţi, precum Cosmin Răileanu, Marius Todos, Corneliu Băjenaru, Dan Preda, Vera Dinescu şi Horaţiu Hagiu. Evenimentul va include paneluri interactive, un studiu de caz, un masterclass şi oportunităţi valoroase de networking între antreprenori, consultanţi şi investitori.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 253 / 18993
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...