
Aproape jumătate dintre investitorii individuali ignoră ESG înainte de a investi într-un activ (platformă)
17 Iulie 2024
AgerpresÎn România, 28% dintre investitorii individuali iau în considerare ESG înainte de a investi într-un activ, însă 19% nu mai fac acest lucru, în timp ce 30% au declarat că iau în considerare ESG doar atunci când investiţiile merg bine.
Aproape jumătate dintre investitorii individuali (46%), la nivel mondial, nu se gândesc la ESG (factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă - Environmental, Social and Governance), principalele motive fiind legate de confuzia cu privire la înţelesul termenului (25%) şi performanţa scăzută (29%) a acestui indicator, potrivit datelor incluse în cel mai recent studiu Retail Investor Beat (RIB) publicat de platforma de tranzacţionare şi investiţii eToro.
Cercetarea de specialitate arată că alţi 22% dintre respondenţi au declarat că se gândesc la ESG doar atunci când investiţiile lor au performanţe bune.
În România, 28% dintre investitorii individuali iau în considerare ESG înainte de a investi într-un activ, însă 19% nu mai fac acest lucru, în timp ce 30% au declarat că iau în considerare ESG doar atunci când investiţiile merg bine.
Cercetarea de specialitate arată că alţi 22% dintre respondenţi au declarat că se gândesc la ESG doar atunci când investiţiile lor au performanţe bune.
În România, 28% dintre investitorii individuali iau în considerare ESG înainte de a investi într-un activ, însă 19% nu mai fac acest lucru, în timp ce 30% au declarat că iau în considerare ESG doar atunci când investiţiile merg bine.
"Credibilitatea investiţiilor ESG a fost afectată în ultimii ani, pe fondul acuzaţiilor de greenwashing şi de etichetare greşită a fondurilor ESG. (...) performanţa activelor etichetate ESG a fost o problemă, cel mai mare fond ESG din lume rămânând în urma S&P 500, în ultimul an. Această sub-performanţă nu a fost ignorată de investitorii individuali - cel mai frecvent motiv pentru ignorarea ESG a fost acela că investitorii s-au concentrat mai mult pe randamente", notează experţii platformei de tranzacţionare.
Conform celui mai recent studiu Retail Investor Beat, cei care nu iau în considerare ESG atunci când investesc au fost întrebaţi de ce, iar cel de-al al doilea şi al treilea cel mai frecvent răspuns au fost că termenul este confuz (25%) şi că a existat prea mult greenwashing (24%).
Pentru investitorii români individuali, principalul motiv pentru care nu iau în considerare ESG a fost faptul că este derutant (32%), în timp ce greenwashing-ul este pe locul al treilea, cu 17%. În context, aceştia par să se concentreze mai mult pe soliditatea randamentelor (30%) sau pe faptul că firmele de petrol şi gaze au avut performanţe bune în ultimii ani (20%).
Totuşi, investitorii individuali mai în vârstă sunt cel mai puţin dispuşi să ia în considerare ESG. Astfel, doar 18% din cea mai în vârstă categorie din studiu (peste 55 de ani) ia în calcul întotdeauna ESG în deciziile de investiţii, faţă de 52% care nu o fac. De asemenea, în rândul investitorilor cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani, 23% iau întotdeauna în considerare factorii ESG, iar 40% nu o fac, mai mult de jumătate din acest ultimă categorie (21%) neglijând acest aspect.
Întrebaţi care este litera pe care o consideră cea mai importantă din acronimul ESG, investitorii individuali globali au indicat factorii de mediu (E) pe primul loc, cu 32% dintre sufragii. Mai departe, factorii sociali (S) primit 23% dintre preferinţe, iar cei de guvernanţă (G), o pondere de 19%. Un sfert dintre cei chestionaţi (25%) au afirmat că toţi sunt la fel de importanţi.
Pentru investitorii individuali români, mediul este doar al treilea (17%), principalul criteriu fiind factorii de guvernanţă (31%), urmat de cei sociali (25%). Pentru 27%, toate sunt importante în mod egal.
Cea mai recentă ediţie a Retail Investor Beat s-a bazat pe un sondaj realizat pe un eşantion de 10.000 de investitori individuali din 13 ţări - Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa, Australia, Italia şi Spania. Următoarele ţări au avut 500 de respondenţi:Ţările de Jos, Danemarca, Norvegia, Polonia, România şi Republica Cehă.
Sondajul a fost realizat în perioada 15 mai - 5 iunie 2024 de compania de cercetare Opinium.
eToro este o platformă de tranzacţionare şi investiţii fondată în anul 2007, ce are, în prezent, peste 35 de milioane de utilizatori înregistraţi din peste o sută ţări.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1726 / 18968 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...