ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Banca Naţională a României va oferi asistenţă Băncii Naţionale a Moldovei într-un proiect de twinning

18 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Cu acest prilej, el a precizat că le este recunoscător partenerilor actuali, De Nederlandsche Bank, Lietuvos Bankas, Autoritatea de Supraveghere Financiară din România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România.

 
 
Banca Naţională a României va oferi asistenţă Băncii Naţionale a Moldovei într-un proiect de twinning, iar activitatea va cuprinde cinci componente cu un grad înalt de tehnicitate, a afirmat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unui eveniment transmis online.
 
"Proiectul de twinning pe care îl lansăm astăzi are o sferă largă de cuprindere, nu doar pentru sectorul bancar, ci şi pentru întreaga piaţă financiară din Republica Moldova. El vizează beneficii atât pentru Banca Naţională a Moldovei, cât şi pentru Comisia Naţională a Pieţei Financiare din Republica Moldova, prin consolidarea capacităţilor instituţionale şi a guvernanţei, precum şi prin dezvoltarea cadrului de reglementare, de supraveghere şi a cadrului operaţional pentru funcţionalitate sporită. Din perspectiva mea, Banca Naţională a României a acumulat în timp, după 1990, cu sprijinul partenerilor săi din Uniunea Europeană - inclusiv cu sprijinul Băncii Centrale a Regatului Ţărilor de Jos, pe care doresc să o menţionez în mod deosebit - o solidă experienţă şi expertiză. Este rândul şi datoria noastră acum, în calitate de partener senior, să o transmitem prin acest proiect, Republicii Moldova şi suntem în măsură să facem eficient acest lucru, având şi avantajul limbii române. Complexitatea noului proiect, pe parcursul a doi ani, reuneşte o echipă de proiect remarcabilă. Activitatea va cuprinde cinci componente cu un grad înalt de tehnicitate, în sfera macrostabilităţii financiare, a supravegherii prudenţiale, a sectorului financiar nebancar, a cadrului intern de reglementare a supravegherii şi a cadrului de reglementare privind infrastructura de plăţi şi funcţionalitatea acesteia la standarde europene", a spus Mugur Isărescu.
 
Cu acest prilej, el a precizat că le este recunoscător partenerilor actuali, De Nederlandsche Bank, Lietuvos Bankas, Autoritatea de Supraveghere Financiară din România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România.
 
"Ne aflăm astăzi, într-un context în care, la nivel global, atât guvernele, cât şi băncile centrale, au intervenit cu promptitudine pentru a contracara impactul negativ determinat de pandemia de coronavirus, prin politici sociale, economice, fiscale şi monetare. Mobilizarea fără precedent a autorităţilor într-o manieră complexă şi determinată a asigurat în mare măsură buna funcţionare a pieţelor, a mecanismelor economice şi sociale. În acest sens, întărirea capacităţilor de răspuns la situaţii adverse este esenţială, iar acest deziderat este posibil a fi realizat şi prin consolidarea guvernanţei corporative, a supravegherii, şi gestionării riscurilor în sectorul financiar. Acestea sunt coordonatele fundamentale ale noului program de twinning", a subliniat Mugur Isărescu.
 
Guvernatorul BNR a menţionat că, prin acest nou program de twinning, sistemul financiar-bancar din Republica Moldova îşi va întări convergenţa cu cerinţele financiare prudenţiale internaţionale şi va continua alinierea la standardele Uniunii Europene pentru urmărirea stabilităţii macrofinanciare şi a consolidării cadrului de supraveghere prudenţială, a dezvoltării supravegherii prudenţiale în sectorul asigurărilor, a extinderii cadrului legal în materia supravegherii instituţiilor nebancare de creditare şi a îmbunătăţirii cadrului de plăţi în linie cu cerinţele Single Euro-Payments Area.
 
Proiectul de twinning poartă denumirea"Consolidarea supravegherii, guvernanţei corporative şi gestionării riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova", potrivit Băncii Naţionale a Moldovei şi în cadrul acestui proiect de doi ani, finanţat şi sprijinit de Uniunea Europeană, BNM şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) vor beneficia de asistenţa unor instituţii partenere din Uniunea Europeană (UE), reunite într-un consorţiu format din Banca Naţională a României, lider de proiect, Banca Centrală a Regatului Ţărilor de Jos şi Banca Centrală a Lituaniei, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară din România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România. Acest proiect va ajuta BNM şi CNPF să îşi dezvolte în continuare capacităţile, urmând cele mai bune practici din UE pentru a asigura un nivel înalt de stabilitate a sectorului financiar în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8803 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...