ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mai mult de o treime dintre companiile româneşti de IT şi-au continuat planurile de recrutare (studiu)

18 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Conform cercetării Focal Hive "Romanian Software Industry Survey 2021", tehnologiile cu cel mai mare grad de adopţie în următorii doi ani, în România, sunt Inteligenţa Artificială şi Machine Learning (74%), în timp ce cloud computing continuă să fie în topul preferinţelor în ceea ce priveşte mediile de stocare şi dezvoltare a soluţiilor noi (79%).

 
 
Peste o treime dintre companiile IT din România (36%) şi-au continuat planurile de recrutare de dinainte de începerea pandemiei, iar 60% dintre aceste organizaţii au avut o cifră de afaceri cu aproximativ 50% mai mare, în 2020, faţă de anul anterior, arată un studiu de specialitate efectuat pe parcursul celui de-al doilea semestru din 2021.
 
Conform cercetării Focal Hive "Romanian Software Industry Survey 2021", tehnologiile cu cel mai mare grad de adopţie în următorii doi ani, în România, sunt Inteligenţa Artificială şi Machine Learning (74%), în timp ce cloud computing continuă să fie în topul preferinţelor în ceea ce priveşte mediile de stocare şi dezvoltare a soluţiilor noi (79%).
 
De asemenea, specializările cele mai căutate de către companiile româneşti vor rămâne cele care implică dezvoltarea generală de software (22%), urmate de Business Intelligence & Analytics (13%), UX Development (12%) şi Cybersecurity (11%).
 
În ceea ce priveşte evoluţia cifrei de afaceri a companiilor româneşti din industria de software, aceasta a fost preponderent în creştere, în 2020, faţă de anul anterior, cu procente situate între 11% şi 50% pentru 60% dintre respondenţi. Prin comparaţie, 26% dintre antreprenorii din IT participanţi la studiu au înregistrat o cifră de afaceri scăzută, diferenţa fiind dată de tipul de activitate desfăşurată de companie.
 
Potrivit sursei citate, criza socio-economică generată de virusul Covid-19 a avut un impact pozitiv în măsură moderată pentru 25% dintre companiile IT româneşti. Astfel, jumătate dintre cei chestionaţi au observat o creştere a profitului, în timp ce pentru restul profitul s-a menţinut sau a scăzut.
 
Provocările legate de echipă şi cele referitoare la relaţia cu clienţii au fost cel mai dificil de gestionat în 2020 - 2021, fiind urmate îndeaproape de provocările financiare şi nesiguranţa proiectelor, reiese din datele centralizate în studiul de specialitate. În acest context, 36% dintre companiile din IT şi-au continuat planurile de recrutare de dinainte de începerea pandemiei, în condiţiile în care 28% au pus stop recrutărilor.
 
Pe acest fond, componenta de marketing a suferit schimbări esenţiale în sectorul IT, în 2020, iar faţă de perioada anterioară jumătate dintre companiile respondente au renunţat complet la bugetul de marketing, cel puţin în prima parte a crizei pandemice şi doar 6% şi-au crescut aceste fonduri şi le-au reorientat către canalele digitale.
 
Pe segmentul de inovaţie, aproape două treimi dintre managerii din industria de software (64%) cu confirmat că, pentru perioada 2022 - 2023, aceasta va reprezenta un factor decisiv pentru succes. La polul opus, studiul evidenţiază o preocupare foarte mică pentru creşterea diversităţii şi diminuarea inegalităţilor sociale din companii.
 
În privinţa implicării în programe educaţionale menite să sprijine dezvoltarea de noi specialişti, 43% dintre liderii intervievaţi au în plan crearea de programe adresate studenţilor, webcast-uri şi podcast-uri educaţionale, 11% fiind deja implicaţi în activităţi de mentorat. Totodată, 17% dintre manageri au afirmat că nu sunt deloc interesaţi de astfel de programe şi nu le includ în planurile pe termen mediu.
 
Studiul Focal Hive "Romanian Software Industry Survey 2021" a fost realizat în perioada 11 iulie - 12 octombrie 2021, pe un eşantion de 53 de companii reprezentative la nivel naţional.
 
Focal Hive este o agenţie de marketing care oferă strategie şi programe de impact pentru organizaţii ce activează în B2B. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8823 / 16779
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...