
Băncile străine vor trebui să respecte cerinţe mai ridicate privind capitalul, conform planurilor UE (Reuters)
31 Ianuarie 2022
AgerpresDocumentul UE pregătit pentru statele membre şi consultat de Reuters indică că "ajustările ar putea include constituirea automată a subsidiarei", sau metode prin care autorităţile de reglementare decid ce sucursale trebuie să devină subsidiare.
Băncile străine cu sediul în Uniunea Europeană (UE) ar putea fi obligate să deţină mai mult capital şi lichidităţi, conform revizuirii reglementărilor luate în considerare de statele membre ale blocului comunitar, arată un document UE consultat de Reuters.
Oficialii de la Bruxelles caută să clasifice mai multe bănci străine ca subsidiare în loc de sucursale, o schimbare ce le va obliga să-şi majoreze bilanţul şi să fie supervizate direct de UE. Sunt vizate în principal băncile care şi-au deschis subsidiare în UE după Brexit.
Documentul UE pregătit pentru statele membre şi consultat de Reuters indică că "ajustările ar putea include constituirea automată a subsidiarei", sau metode prin care autorităţile de reglementare decid ce sucursale trebuie să devină subsidiare.
În raportul publicat în iunie de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) se arată că la finalul lui 2020 erau 106 sucursale din ţări terţe (TCB) în 17 state membre care deţineau active de 510,23 miliarde de euro.
Faţă de anul precedent, sunt cu 14 mai multe sucursale, cu active de 120,5 miliarde de euro, tendinţa fiind legată de Brexit, apreciază EBA.
China are 18 sucursale, Marea Britanie - 15, Iran - 10 şi Statele Unite - 9.
În prezent, autorităţile UE de reglementare bancară decid de la caz la caz dacă o sucursală străină trebuie să devină o subsidiară pe care apoi o supervizează direct. Principala autoritate de reglementare pentru sucursala străină este organismul local de supervizare.
"Luarea în considerare a constituirii automate a subsidiarei va alarma firmele", susţine un oficial din industria bancară.
În prezent, autorităţile UE de reglementare bancară analizează sucursalele străine cu active de 30 miliarde de euro sau mai mult pentru a decide dacă reprezintă riscuri la adresa stabilităţii financiare.
Jeremy Kress, de la Universitatea Michigan din SUA, susţine că reglementările UE mai stricte ar putea determina Statele Unite să-şi revizuiască regulile pentru sucursalele băncilor străine.
Decizia de a forţa sucursalele să devină subsidiarele este de ultimă instanţă, iar unele state membre UE spun că actualul sistem este prea greoi.
Alte ţări membre UE vor să reducă pragul privind activele care duce la constituire automată a subsidiarei, se arată în document.
Schimbarea reglementării va acorda Băncii Centrale Europene, care supervizează principalele bănci, mai multă vizibilitate, şi va fi mai dificil pentru sucursalele să evite să devină subsidiare.
Deja BCE analizează dacă noile sucursale ale băncilor din Londra au suficienţi personal de conducere şi activitate pentru a îndeplini cerinţele privind licenţa.
Autoritatea britanică de reglementare este îngrijorată că mulţi bancheri sunt forţaţi să se mute de la Londra, iar operaţiunile din Regatul Unit nu vor avea suficient personal de conducere.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 11505 / 19590 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...