ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Barometru COFACE T3 - 2022 | Posibilitatea unei recesiuni globale devine tot mai clară. Amploarea declinului va depinde în mare măsură de severitatea iernii

18 Octombrie 2022   |   BizLawyer

Guvernele naționale, luptând împotriva scăderii activității, au multiplicat într-adevăr măsurile de susținere a puterii de cumpărare a gospodăriilor și a fluxului de numerar corporativ. Rezultatul va fi un cocktail potențial exploziv pentru finanțele publice: un deficit public în creștere și costuri de finanțare mai mari.

Photo by Bob Richards on StockSnap

 
 
Dincolo de repercusiunile războiului din Ucraina, înăsprirea monetară globală și constrângerile multiple asupra creșterii chineze relevă  o perspectivă sumbră. Pe termen scurt, economia pare să se instaleze într-un regim de „stagflație”, în care stagnarea economică și prețurile în creștere rapidă coexistă. Între timp, posibilitatea unei recesiuni globale devine din ce în ce mai clară.

În acest context, Coface a realizat revizuiri generale în sens descendent ale previziunilor de creștere a PIB-ului și ale evaluărilor sectoriale și de țară.

Opt țări, inclusiv Italia, Danemarca, Elveția, Egipt și Chile, au fost evaluate în jos după 19 retrogradări anunțate în trimestrul al doilea.


Un număr de 49 de retrogradări sectoriale evidențiază deteriorarea clară a condițiilor din sectoare sensibile la ciclul economic, cum ar fi construcțiile, metalele și lemnul, dintr-o varietate de zone geografice.

Iarna și recesiunea se vor abate asupra Europei

Cele mai multe dintre riscurile menționate în publicațiile anterioare Coface s-au materializat: criza energetică din Europa, inflația persistentă și înăsprirea monetară agresivă. Acestea au contribuit la revizuirea în a jos a creșterii economice mondiale în 2023: cu un estimat de sub 2% similar anilor 2001, 2008, 2009 și 2020.

În timp ce previziunile de creștere au fost revizuite negativ pentru toate regiunile din lume, Europa este ținta celor mai grele perspective, cu o recesiune care pare inevitabilă în toate principalele economii în iarna ce urmează. Într-adevăr, criza energetică se intensifică și bătrânul continent se pregătește pentru o sobrietate „impusă”. Fie că aceasta va lua forma unei reduceri „voluntare” (suspendarea activităților neprofitabile din cauza costurilor energiei) sau a unei raționalizări decretate de guverne, scăderea consumului de energie se va traduce neapărat printr-o producție mai mică și un declin al PIB-ului. Amploarea declinului va depinde în mare măsură de severitatea iernii, iar Germania, principala putere industrială a continentului, va fi vizată în mod special din acest punct de vedere.

În consecință, majoritatea retrogradărilor de risc de țară în acest trimestru se referă din nou la economiile europene. Sunt anunțate 6 retrogradări suplimentare, în special pentru 3 țări în care riscul a fost considerat încă foarte scăzut: Danemarca, Elveția și Luxemburg. Doar Norvegia, producător de gaze, beneficiază de o mai bună evaluare a riscurilor.

În fața perspectivei unor prețuri globale ridicate la energie, aproape jumătate din cele 49 de retrogradări ale evaluărilor sectoriale se referă la industrii mari consumatoare de energie, cum ar fi produsele chimice, hârtia și metalele. Totuși, spre deosebire de trimestrul precedent, când majoritatea acestor evaluări în jos s-au înregistrat în principal în Europa, de data aceasta sectoarele au fost retrogradate și în majoritatea economiilor asiatice și în Africa de Sud.

Băncile centrale intensifică lupta împotriva inflației persistente

Ultimele luni au confirmat materializarea unei inflații persistente ridicate și tot mai răspândite în economiile avansate și emergente.

În acest context, principalele bănci centrale rămân ferme în luarea de măsuri și majoritatea au revenit la niveluri cheie ale ratei dobânzii nevăzute în ultimul deceniu. Fed, de exemplu, și-a majorat rata cheie de 3 ori la rând cu 75 de puncte de bază în vara anului curent. Această agresivitate duce la creșterea înăspririi monetare în alte țări - în special în țările emergente - pentru a opri deprecierea monedelor lor față de USD.
O astfel de înăsprire a condițiilor monetare și financiare, dacă ar continua în ritmul actual, ar amenința în mod evident creșterea globală și stabilitatea financiară.

Trei bănci centrale emergente continuă să urmărească politici monetare în contracurent: Rusia, Turcia și China. Autoritățile monetare chineze au redus unele rate ale dobânzilor de referință pentru a susține activitatea ca răspuns la confirmarea unei încetiniri accentuate a economiei. Aceasta continuă să fie afectată de strategia zero-COVID, de seceta severă din vară și de criza din sectorul imobiliar. Problemele sectorului imobiliar, despre care se estimează că reprezintă 30% din PIB, vor contribui la o creștere mai slabă a Chinei cu mult sub standardele din ultimele decenii, în 2022 (3,2%) și 2023 (4,0%), generând o încetinire economică bruscă.

Înăsprirea monetară pe scară largă afectează în mod clar perspectivele pentru sectorul global al construcțiilor. Prețurile metalelor industriale și ale lemnului au scăzut constant în ultimele luni cu 20% și, respectiv, 60% de la începutul anului, ceea ce a determinat Coface să declaseze aceste sectoare în mai multe zone geografice.

Un nou pericol la orizont – obiective contradictorii între politicile fiscale și monetare

În timp ce băncile centrale sunt hotărâte să combată inflația cu „orice este nevoie”, multe se confruntă cu un conflict de obiective cu politica fiscală a țării/regiunii lor. Guvernele naționale, luptând împotriva scăderii activității, au multiplicat într-adevăr măsurile de susținere a puterii de cumpărare a gospodăriilor și a fluxului de numerar corporativ. Rezultatul va fi un cocktail potențial exploziv pentru finanțele publice: un deficit public în creștere și costuri de finanțare mai mari.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1300 / 22088
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Glodeanu Partners, boutique de avocatură cu focus specific pe proiecte de energie regenerabilă, a fost implicată în peste 20 de astfel de tranzacții în 2022. De vorbă cu partenerii firmei despre echipă, proiecte, ”clienți cheie”
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
BRD a acordat o finanţare de 24,32 mil. € pentru dezvoltarea a două clădiri rezidenţiale verzi. Wolf Theiss și Kinstellar, în proiect
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Lawyers, 3-5 years’ experience (Competition, Litigation and Employment)
Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Junior Lawyers (Consultancy and Litigation)
CMS, alături de Alpha Bank în proiectul finanţării de cca. 70 mil. €, acordată eMAG. Ana Radnev (Partener CMS), evidențiată pentru soluțiile multi-jurisdicționale oferite
Avocații ZRVP obțin o nouă victorie pentru Agenția Națională pentru Resurse Minerale într-un arbitraj internațional ICC Paris | Tribunalul arbitral a admis pretenții de 10,1 mil. USD, plus dobânzi. Cosmin Vasile (Managing Partner) și Cosmin Cojocaru (Partner), în prima linie
Mușat & Asociații va găzdui în data de 17 februarie 2023 evenimentul Asociației Internaționale a Barourilor – „Workshop on the IBA Arb40 Toolkit for Arbitral Award Writing”
Stratulat Albulescu continuă consolidarea practicii de Litigii și, în special, a ariei de Litigii fiscale. Luiza Ionescu-Donoiu se alătură echipei în rolul de Counsel
Anul 2022 a fost o etapă importantă în dezvoltarea firmei Stratulat Albulescu: rezultate foarte bune în toate practicile, expansiune peste granițe, multe contacte internaționale și consolidare a echipei. Deși anul acesta nu va fi unul ușor din punct de vedere economic, liderii firmei spun că o creștere de doi digiți poate fi realizabilă. Starea de spirit a clienților este bună, mulți dintre ei păstrându-și apetitul pentru proiectele de investiții
Practicile de M & A și Corporate, precum și consultanța day-to-day acordată clienților, au adus cele mai mari încasări pentru Mitel & Asociații în 2022 | Sorin Mitel, Senior Partner: În ciuda climatului destul de incert, clienții par că nu așteaptă o stabilizare care nu se vede la orizont și tratează acest mediu ca pe noua normalitate. Inflația post-pandemică nu se manifestă în onorarii, ci mai curând în costurile pe care le suportă firmele de avocatură, iar o creștere reală de doi digiți este mai greu de atins
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...