ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Barometrul Coface T4 2022: De la pesimism excesiv la optimism excesiv

14 Februarie 2023   |   BizLawyer

Pe un fond de rezistență relativă a activității, piața muncii continuă să dea dovadă de soliditate, cu niveluri ale șomajului încă scăzute din punct de vedere istoric.

 
 
Anul 2023 începe cu vești bune pe frontul macroeconomic. În primul rând, Europa a evitat o recesiune care părea inevitabilă. Creșterea eficienței și încetinirea activității au condus la o scădere bruscă a prețurilor la energie și, prin urmare, la o încetinire binevenită a inflației. În cele din urmă, perspectiva unei redresări în China în a doua jumătate a anului, deși foarte incertă, aduce, de asemenea, speranțe pentru economia globală. Acest lucru a fost suficient pentru ca piețele financiare să se dezlănțuie, liniștite de faptul că cel mai rău scenariu este, deocamdată, puțin probabil să se producă.

Deși se prefațează un acord comun cu privire la cele de mai sus, o doză de precauție este recomandată. Provocările cu care se confruntă economia globală încă de anul trecut rămân relevante, iar criza multidimensională pe care o traversăm nu va dispărea în curând: fragmentarea geopolitică, criza energetică, schimbările climatice, riscurile epidemice... Transformarea lumii accelerează și generează riscuri care ar putea schimba scenariile cel mai bine concepute.


În acest context, evaluările de risc ale Coface s-au modificat puțin, cu 5 modificări pentru riscurile de țară și 16 modificări pentru riscurile sectoriale. În mare, tendința arată mai multe retrogradări.

Recesiunea se retrage, în timp ce stagflația se instalează

2022 s-a încheiat într-o notă economică pozitivă. Temperaturile blânde și rezervele substanțiale de gaze au înlăturat spectrul raționalizării forțate pentru Europa în această iarnă, iar economiile europene ar trebui, astfel, să evite o contracție bruscă a activității. Acest lucru a determinat Coface să mențină neschimbată prognoza de creștere globală pentru 2023 la 1,9%. Scenariul de stagflație în economiile avansate și rezistența generală a țărilor emergente a fost, de asemenea, confirmat.

Această continuitate se reflectă în evaluările de risc Coface: doar 3 țări și 10 sectoare sunt retrogradate în trimestrul 4 din 2022, după 95 în iunie 2022 și peste 50 în octombrie 2022. Între timp, au fost revizuite pozitiv și evaluările pentru India și Burundi și șase evaluări sectoriale, în principal în industria auto, datorită diminuării treptate a tensiunilor din lanțurile de aprovizionare.

Spre o scădere (mecanică) a inflației în prima jumătate a anului 2023

În timp ce creșterea prețurilor la energie a fost la originea creșterii prețurilor de consum în economiile avansate, moderarea acestora a dus la o scădere mecanică a inflației până la sfârșitul anului 2022. Inflația pare astfel să fi depășit vârful în zona euro. Este și cazul Statelor Unite, unde inflația a atins 6,5% în decembrie după un vârf de 9,1%. Dincolo de moderarea prețurilor mărfurilor, scăderea inflației este atribuită și contribuției mai mici a mărfurilor. Se preconizează că încetinirea inflației va continua și în prima jumătate a anului 2023 doar datorită efectelor de bază, în măsura în care prețurile mărfurilor vor rămâne sub nivelurile înregistrate în anul precedent.

Pe acest fond de rezistență relativă a activității, piața muncii continuă să dea dovadă de soliditate, cu niveluri ale șomajului încă scăzute din punct de vedere istoric. Rata șomajului a continuat chiar să scadă la sfârșitul anului 2022 în zona euro, rămânând în același timp la cel mai scăzut nivel de peste 50 de ani în SUA (3,5%) și a crescut doar ușor (de la 3,5% la 3,7%) în Marea Britanie. Acest trend ar putea continua în prima jumătate a anului 2023: companiile, care s-au confruntat cu dificultăți istorice de recrutare în 2022, ar putea fi tentate să-și păstreze angajații, în ciuda cererii lente, în așteptarea reluării activității.

Riscurile pentru economia globală rămân

Perspectivele pentru economia globală rămân sumbre pentru 2023, într-un mediu atât riscant, cât și incert. Principala sursă de îngrijorare este traiectoria inflației. În timp ce o tendință dezinflaționistă pare să fie în curs de desfășurare, rămân semne de întrebare cu privire la unde va ajunge aceasta. Scenariul unei reveniri la ținta de 2% stabilită de băncile centrale din țările avansate nu a fost abandonat, dar se profilează posibilitatea stabilizării inflației la un nivel superior. Dezinflația preconizată în prima parte a anului ar putea fi întreruptă înainte de a ajunge la nivelurile vizate de autoritățile monetare, neputând fi exclusă o reapariție a inflației în a doua jumătate a anului.

Revenirea economică a Chinei este, de asemenea, o sursă de incertitudine. Reducerea restricțiilor împotriva COVID-19 în țară ar trebui să conducă la o redresare a consumului chinez. Dar, deoarece redeschiderea bruscă a fost însoțită de o creștere a infecțiilor, revenirea ar trebui să fie treptată. Normalizarea activității ar putea începe astfel la sfârșitul primului trimestru al anului 2023 și ar trebui să aibă loc o redresare mai fermă în a doua jumătate a anului, creând condițiile perfecte pentru o nouă furtună pe frontul energetic și, prin urmare, pe zona inflației.

Reclasificările sectoriale au revenit

Evaluările sectoriale s-au schimbat puțin în comparație cu ultimele barometre. Cu toate acestea, dacă există puține schimbări negative, au fost făcute câteva îmbunătățiri care reflectă îmbunătățirea relativă a scenariului economic. Acestea se observă în sectorul auto din Orientul Mijlociu, unde cererea rămâne puternică. În India, situația economică mai bună a țării a condus la o reclasificare a evaluării riscului de țară.

Unele companii din sectoare considerate anterior rezistente - TIC și produse farmaceutice - se confruntă, de asemenea, cu dificultăți. Problemele structurale ale companiilor farmaceutice din Europa devin din ce în ce mai evidente, parțial ca urmare a presiunii ridicate asupra finanțelor guvernamentale. Companiile TIC sunt „prinse” de situația economică globală și rămân în centrul tensiunilor comerciale dintre China și Statele Unite.

În cele din urmă, Europa de Vest este din nou regiunea cu cel mai mare număr de retrogradări sectoriale (5 din 11 în total). Deși perspectiva pe termen scurt pare mai puțin sumbră, în mod clar nu este încă timpul pentru îmbunătățiri în evaluarea sectoarelor.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6808 / 19573
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...