
Barometrul statistic al lunii februarie: creşterea PIB în toate regiunile României, în 2021
02 Martie 2023
AgerpresRegiunile cu cea mai mare creştere a volumului PIB-ului după regiunea Notio Aigaio din Grecia au fost: regiunea de Sud a Irlandei (+16,3%) şi Jadranska Hrvatska din Croaţia (+16,0%).
Atât Institutul Naţional de Statistică, cât şi Eurostat au publicat în luna februarie 2023 informaţii privind evoluţia economico-socială în anul 2021. Dintre rezultatele anunţate, se remarcă creşterea PIB în toate regiunile României şi în cele europene (cu excepţia a trei dintre ele), iar în ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor din regiunile metropolitane, Braşov, Cluj-Napoca şi Timişoara înregistrează printre cele mai scăzute rate ale şomajului în comparaţie cu media naţională, la nivel european. Tabloul de bord statistic european privind redresarea arată că economia UE a evitat în 2022 o contracţie în ciuda şocurilor excepţionale.
Din Tabloul de bord statistic european privind redresarea, publicat de Eurostat la 17 februarie 2023, reiese că economia UE a avut zero creştere în trimestrul al patrulea din 2022, evitând o contracţie în ciuda şocurilor excepţionale. În aceeaşi perioadă, declaraţiile de faliment au continuat să accelereze, crescând peste nivelul pre-pandemic. Piaţa muncii din UE a continuat să performeze puternic în decembrie 2022, cu o rată a şomajului stabilă, sub nivelul pre-pandemic. Inflaţia a dat semne de scădere suplimentară în statele UE în luna ianuarie 2022, în principal datorită preţurilor la energie. În acest context, Indicatorul de sentiment economic a continuat să se îmbunătăţească în ianuarie 2023, dar a rămas sub nivelul pre-pandemic.
Din Tabloul de bord statistic european privind redresarea, publicat de Eurostat la 17 februarie 2023, reiese că economia UE a avut zero creştere în trimestrul al patrulea din 2022, evitând o contracţie în ciuda şocurilor excepţionale. În aceeaşi perioadă, declaraţiile de faliment au continuat să accelereze, crescând peste nivelul pre-pandemic. Piaţa muncii din UE a continuat să performeze puternic în decembrie 2022, cu o rată a şomajului stabilă, sub nivelul pre-pandemic. Inflaţia a dat semne de scădere suplimentară în statele UE în luna ianuarie 2022, în principal datorită preţurilor la energie. În acest context, Indicatorul de sentiment economic a continuat să se îmbunătăţească în ianuarie 2023, dar a rămas sub nivelul pre-pandemic.
Ca rezultat al preţurilor mari la energie şi al măsurilor coordonate luate de UE pentru reducerea consumului de energie, utilizarea electricităţii la nivel european a scăzut la niveluri înregistrate în lunile aprilie şi mai 2020, determinate atunci de ''lockdown''. Consumul de electricitate la nivelul UE a fost cu 9.0% mai scăzut în noiembrie 2022, comparativ cu cea mai scăzută valoare a acestei luni din perioada 2016-2019, arată https://ec.europa.eu/eurostat/.
În 2021, PIB-ul real a crescut în toate regiunile UE, cu excepţia a trei
În 2021, modificările PIB-ului real în regiunile individuale ale UE au variat de la -2,4% în provincia Brabantul Valon (Belgia) la +16,7% în Notio Aigaio (Grecia), comparativ cu 2020. PIB-ul real a crescut în toate regiunile UE, cu excepţia a trei: provincia Brabantul Valon (Belgia), Mayotte (-0,7%; Franţa) şi Tirol (-0,2%; Austria).
Regiunile cu cea mai mare creştere a volumului PIB-ului după regiunea Notio Aigaio din Grecia au fost: regiunea de Sud a Irlandei (+16,3%) şi Jadranska Hrvatska din Croaţia (+16,0%).
Toate regiunile României au înregistrat creşteri ale volumului PIB în 2021, comparativ cu anul precedent, cea mai mare creştere înregistrând-o regiunea Vest (6,4%), iar cea mai scăzută creştere regiunea Bucureşti-Ilfov (5%), conform rezultatelor publicate de https://ec.europa.eu/eurostat/ la 20 februarie 2023.
Criza provocată de COVID-19 a avut un impact major asupra tuturor regiunilor, afectând indicatorii sociali şi economici în 2020. Ratele de creştere a volumului PIB în 2021 sunt, în multe cazuri, invers proporţionale cu scăderile PIB în 2020. Comparând nivelurile de volum al PIB-ului din 2021 cu anul pre-COVID 2019, cele trei regiuni cu cele mai mari creşteri au fost toate în Irlanda: Sud (+28,4%), Est şi Centru (Midland) (+15,4%), precum şi în Nord şi Vest (+14,1%).
79 de regiuni au avut un nivel de volum al PIB mai mare în 2021 decât în 2019.
Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Insulele Baleare (-15,0%; Spania), Algarve (-13,8%; Portugalia) şi Insulele Canare (-13,4%; Spania).
În 2021, PIB-ul regional pe cap de locuitor exprimat în PPS (standardul puterii de cumpărare) a variat de la 28% din media UE în Mayotte (Franţa) până la 268% în Luxemburg. În România, valoarea a variat de la regiunea 49% în regiunea Nord-Est la 166% în Bucureşti-Ilfov.
Şomajul în rândul tinerilor
În 2021, erau 3 milioane de tineri şomeri (cu vârstă între 15 şi 24 ani) în UE, iar rata şomajului în rândul tinerilor a fost de 16,6%, conform rezultatelor Eurostat publicate la 13 februarie 2023. În România, rata şomajului în rândul tinerilor a fost de aproximativ 21% (20,9% în rândul populaţiei masculine şi 21,2% în rândul populaţiei feminine), conform datelor din Anuarul Statistic al României, publicat la 20 februarie 2023.
Între regiunile metropolitane ale UE, cea mai mare diferenţă între ratele şomajului în rândul tinerilor şi media naţională s-a înregistrat în Palermo (+26.1 puncte procentuale comparativ cu media naţională în Italia). Alte rate care au depăşit 20 de puncte procentuale (pp) peste media naţională aferentă s-au înregistrat în Messina (Italia, +25.3 pp), Les Abymes (Franţa; +24.4 pp), Taranto (Italia; +24.0 pp), Las Palmas (Spania; +23.7 pp) şi Napoli (Italia; +22.4 pp).
La polul opus, rata şomajului în rândul tinerilor a fost mai scăzută decât media naţională în Bergamo (-18.4 pp faţă de media naţională în Italia), Bratislava (Slovacia; -18.0 pp), Braşov şi Cluj-Napoca (România; ambele -13.7 pp) şi Timişoara (România; -13.6 pp).
Alături de Italia, s-au înregistrat variaţii regionale considerabile în rata şomajului în rândul tinerilor în România şi Spania. Indicatorul înregistrat în Craiova a fost de 5,2 mai mare faţă de Braşov, iar în Las Palmas de 2,6 mai mare decât în Pamplona/Iruna.
Sondajul Eurobarometru - ''Corectitudine, inegalitate şi mobilitate intergeneraţională'', publicat în februarie 2023, arată că 47% dintre europeni şi 40% dintre români cred că au oportunităţi egale de a progresa în viaţă în comparaţie cu ceilalţi, iar 38% din UE şi 44% din România cred că majoritatea lucrurilor care li se întâmplă în viaţă sunt corecte. Totodată, la afirmaţia ''În general, oamenii obţin ceea ce merită în ţara ta'', 37% dintre europeni au răspuns negativ şi 35% pozitiv, în timp ce în România, procentul celor care au răspuns pozitiv a fost egal cu al celor care au răspuns negativ (32%), iar 34% nu sunt nici de acord nici în dezacord.
Un procent de 81% din populaţia statelor UE crede că diferenţele între venituri sunt prea mari în ţara respectivă, în România, procentul fiind de 69%. 78% dintre europeni şi 67% dintre români cred că guvernul ţării ar trebui să facă mai mult pentru a combate inegalităţile dintre venituri. 73% dintre respondenţii din UE şi 64% dintre cei români cred acest lucru despre instituţiile UE.
În privinţa atitudinii faţă de cheltuielile publice, 78% dintre europeni consideră că totalitatea cheltuielilor publice în politici sociale cheie ar trebui să crească, iar în România, 2 din 3 respondenţi (66%) cred acest lucru.
Clasamentul domeniilor în care europenii cred că guvernele lor ar trebui să crească cheltuielile: Sănătate (71%), Îngrijire pe termen lung - de exemplu, asistenţă pentru vârstnici (70%), Educaţie (68%), Pensii (66%), Locuinţe (62%), Ajutoare sociale (59%), Politici pentru familii (55%) şi Ajutor de şomaj (47%). În România, clasamentul arată astfel: Sănătate (66%), Pensii (64%), Educaţie (63%), Locuinţe (60%), Îngrijire pe termen lung (59%), Ajutor de şomaj (58%), Ajutoare sociale şi Politici pentru familii (ambele 56%), Cultură (51%).
Sondajul Eurobarometru a fost realizat faţă în faţă şi online, cu participarea a 26.395 respondenţi din UE şi 1.056 din România, în perioada 30 mai- 28 iunie 2022, conform https://europa.eu/eurobarometer.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6065 / 19011 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...