
CCIFER: Franţa, al treilea investitor străin; 125.000 de locuri de muncă şi investiţii de peste 12,9 miliarde euro
14 Iulie 2025
AgerpresFranţa, al patrulea partener comercial al României, îşi consolidează poziţia de partener strategic în dezvoltarea economică durabilă a ţării, cu un volum al schimburilor comerciale bilaterale care a atins 11,6 miliarde de euro în 2024.
Franţa este al treilea investitor străin în România şi al patrulea partener comercial, generând 125.000 de locuri de muncă directe şi un volum de investiţii directe de peste 12,9 miliarde de euro, menţionează, luni, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER), cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, de pe 14 iulie.
"Franţa rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai României, cu o prezenţă consolidată în ultimele trei decenii, contribuind activ la transformarea structurală a economiei şi la dezvoltarea comunităţilor locale. Cu o comunitate diversificată de 600 de membri - companii mari, start-up-uri, microîntreprinderi, universităţi şi ONG-uri - CCIFER stimulează transformarea durabilă a economiei prin conexiuni solide şi proiecte inovatoare", arată un comunicat al organizaţiei.
"Franţa rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai României, cu o prezenţă consolidată în ultimele trei decenii, contribuind activ la transformarea structurală a economiei şi la dezvoltarea comunităţilor locale. Cu o comunitate diversificată de 600 de membri - companii mari, start-up-uri, microîntreprinderi, universităţi şi ONG-uri - CCIFER stimulează transformarea durabilă a economiei prin conexiuni solide şi proiecte inovatoare", arată un comunicat al organizaţiei.
Franţa, al patrulea partener comercial al României, îşi consolidează poziţia de partener strategic în dezvoltarea economică durabilă a ţării, cu un volum al schimburilor comerciale bilaterale care a atins 11,6 miliarde de euro în 2024.
"În 2025, la CCIFER am accelerat parteneriatul franco-român printr-un dialog public-privat aplicat, conectând expertiza comunităţii noastre de afaceri cu oportunităţile strategice din domenii precum energia nucleară, inteligenţa artificială sau securitatea energetică. Pe drumul către o economie net-zero, este esenţial să combinăm sustenabilitatea cu competitivitatea şi stabilitatea economică. CCIFER rămâne un partener de încredere al transformării economice durabile, punând la dispoziţia autorităţilor şi a mediului privat o expertiză colectivă puternică, ancorată în realitatea pieţei", a declarat Nicolas Richard, preşedintele CCIFER, citat în comunicat.
Potrivit Camerei de Comerţ, de peste treizeci de ani, Franţa joacă un rol-cheie în modernizarea economiei româneşti, investind în sectoare strategice precum: industria auto şi energia; agricultura, industria agroalimentară şi distribuţia; tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, telecomunicaţiile şi industria aerospaţială; serviciile financiare, sănătatea, construcţiile şi materialele de construcţii.
Această prezenţă economică este susţinută de: 4.150 de companii cu capital majoritar francez, 125.000 de locuri de muncă directe, o reţea solidă de IMM-uri şi filiale ale marilor grupuri internaţionale.
Sursa citată mai arată că, în 2024, schimburile comerciale franco-române au fost menţinute la un nivel ridicat: exporturile franceze către România au fost de 5,3 miliarde de euro, iar importurile franceze din România au fost de 6,3 miliarde de euro.
Comerţul este dominat de schimburi intra-sectoriale şi intra-grup, reflectând o colaborare tehnologică strânsă şi soliditatea relaţiilor economice.
În mod particular, schimburile bilaterale în 2024 s-au intensificat în sectoarele agroalimentar şi farmaceutic.
Potrivit CCIFER, există potenţial de creştere în: tehnologia informaţiei, echipamente electrice, industria textilă.
Cele mai mari companii franceze - aproape toate incluse în indicele CAC 40 - sunt prezente în România şi deţin poziţii de lider pe pieţele lor. Acestea sunt completate de întreprinderi mici şi mijlocii dinamice, antreprenori francezi şi companii locale dezvoltate în parteneriat cu investitori francezi.
Împreună, contribuie pozitiv la: dinamismul economiei româneşti, integrarea în lanţurile valorice regionale şi europene, sprijinirea dezvoltării durabile a comunităţilor prin crearea de locuri de muncă, formare profesională şi iniţiative de responsabilitate socială.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România reuneşte 600 de membri şi acţionează ca un motor al transformării economice prin: Maratonul de Business - 16 oraşe, 200 companii vizitate, 1.000 de participanţi; proiecte educaţionale cofinanţate din fonduri europene (ProMes şi StartStudent) - 500 de tineri conectaţi la piaţa muncii; iniţiative de responsabilitate socială - 23.000 de copaci plantaţi în judeţul Prahova; ăeste 10.000 de lideri şi experţi implicaţi anual în formare şi schimb de expertiză.
Fondată în anul 1996, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România este una dintre cele mai reprezentative organizaţii de business din România, care înglobează o comunitate relevantă pentru dezvoltarea şi competitivitatea ţării. Cu apartenenţă internaţională, într-o reţea formată din 120 de Camere în 95 de ţări, CCIFER acţionează ca un partener pentru parcursul de transformare durabilă a comunităţilor, a companiilor şi a României. CCIFER dezvoltă servicii pentru 600 de membri, companii cu capital francez, internaţionale şi româneşti, ONG-uri şi universităţi. Cele mai multe dintre companii deţin poziţii cheie în diverse sectoare de activitate ale economiei naţionale. CCIFER exprimă o poziţie comună a investitorilor francezi în România în dialogul public-privat, alături şi de alte organizaţii de profil, respectiv Coaliţia pentru Dezvoltarea României.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 79 / 19588 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...