ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CEC Bank a raportat un profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru

20 Mai 2022   |   Agerpres

Conform sursei citate, banca a continuat să-şi consolideze poziţia pe piaţă şi a înregistrat o creştere a activelor până la 50,4 miliarde de lei - plus 19% faţă de primul trimestru de anul trecut, peste creşterea medie a activelor din sistemul bancar (11,9%).

 
 
CEC Bank a înregistrat un profit net estimat, neauditat, de 54,2 milioane de lei în primul trimestru din 2022, potrivit unui comunicat remis spre publicare.
 
Conform sursei citate, banca a continuat să-şi consolideze poziţia pe piaţă şi a înregistrat o creştere a activelor până la 50,4 miliarde de lei - plus 19% faţă de primul trimestru de anul trecut, peste creşterea medie a activelor din sistemul bancar (11,9%).
 
"În ciuda provocărilor apărute în contextul pandemiei şi al conflictului din Ucraina, CEC Bank a continuat să susţină economia şi planurile clienţilor, dovadă fiind finanţările în creştere. Am acordat 8.400 de credite în primele 3 luni ale anului, în valoare de aproape 2,4 miliarde lei şi am continuat să ne extindem baza de clienţi. În acelaşi timp, rămânem o bancă solidă şi profitabilă, în care românii pot avea încredere", a declarat Bogdan Neacşu, Preşedinte CEC Bank.
 
Reprezentanţii CEC Bank susţin că performanţa financiară a băncii în primul trimestru a fost susţinută de creşterea veniturilor nete din dobânzi cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut, până la 319,1 milioane de lei, în timp ce veniturile nete din comisioane au crescut cu 11%, însumând 77,8 milioane de lei.
 
"Precizăm că în perioada menţionată, banca a înregistrat cheltuieli cu contribuţia la fondurile de garantare şi rezoluţie în valoare de 51,9 milioane de lei, de 2 ori mai mari decât în perioada similară a anului trecut", se mai spune în comunicat.
 
Potrivit sursei citate, CEC Bank a continuat să susţină economia, finanţând companiile şi segmentul persoanelor fizice, cu 8.400 de credite noi în primul trimestru din 2022, cu o valoare cumulată de 2,4 miliarde de lei, 0,9 miliarde de lei - credite de investiţii pentru companii.
 
Totodată, banca precizează că peste 7.600 de români, persoane fizice, au beneficiat de finanţări pentru a-şi transforma proiectele şi dorinţele în realitate.
 
Potrivit CEC Bank, valoarea creditelor noi pentru persoane fizice acordate în trimestrul I depăşeşte 625 milioane de lei, creditele pentru locuinţe având o pondere de circa 67%
 
Numărul de utilizatori de internet şi mobile banking a crescut cu 61% faţă de primul trimestru din 2021, iar valoarea tranzacţiilor cu 178%. Creditele în sold, la valoare brută acordate clienţilor se ridică la 27,8 miliarde de lei, în creştere cu 17,9% faţă de primul trimestru din 2021.
 
De asemenea, depozitele atrase de la clienţi au crescut cu 15,8% faţă de perioada similară a anului trecut, în contextul în care la sfârşitul lunii februarie 2022, odată cu debutul crizei din Ucraina, a crescut preferinţa publicului pentru numerar, în special în valută.
 
În primul trimestru din 2022, CEC Bank a plătit dividende statului român în valoare de 634,3 milioane de lei aferente profitului din 2019 şi 2020, reprezentând circa 85% din profitul net atribuibil acţionarilor.
 
"În linie cu preocupările la nivel european pentru reducerea emisiilor, energii regenerabile, şi reducerea dependenţei energetice, CEC Bank a lansat în primul trimestru al lui 2022 creditele ipotecare verzi, cu costuri mai mici decât cele standard şi finanţări BEI pentru IMM-uri, pentru investiţii în panouri fotovoltaice şi alte proiecte verzi. Iar la începutul lunii martie 2022, CEC Bank a primit primul rating internaţional de emitent de la Fitch: BB", se mai precizează în comunicat.
 
Portofoliul de credite se menţine sănătos, iar rata creditelor neperformante a înregistrat un nivel de 5,59%, în uşoară creştere faţă de nivelul de 5,29% înregistrat la sfârşitul anului 2021. Banca a menţinut o abordare prudentă şi a înregistrat cheltuieli nete cu provizioane/ajustări aferente creditelor acordate clientelei nebancare (inclusiv cheltuiala cu ajustările pentru creanţe depreciate) în cursul primului trimestru din anul 2022 în valoare de 106 milioane de lei, în trend cu evoluţia înregistrată în 2021.
 
Rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel de circa 22,60%, la sfârşitul primului trimestru din 2022, peste nivelul cerinţei globale de capital (OCR) aplicabilă băncii. Rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) a fost de 5,97%, în condiţiile majorării fondurilor proprii la sfârşitul anului.
 
CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de peste 50,4 de miliarde lei, la sfârşitul primului trimestru din 2022.
 
CEC Bank este o bancă universală de top pe piaţa românească şi oferă o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporaţiilor mari, prin multiple canale de distribuţie: unităţi bancare, reţele de ATM, internet banking, mobile banking şi magazinul virtual CEC_IN - unde pot fi accesate produse şi servicii bancare 100% online. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7246 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...