ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CEC Bank va utiliza împrumutul de la Ministerul Finanţelor pentru conformarea la cerinţele europene privind capitalizarea băncilor

26 Noiembrie 2021   |   Agerpres

Fondurile din acest împrumut îndeplinesc condiţiile reglementate pentru încadrarea în categoria fondurilor proprii de nivel II, se vor adăuga fondurilor proprii ale băncii şi permit CEC Bank să-şi continue dezvoltarea şi să finanţeze economia. Contractarea de împrumuturi subordonate este o practică uzuală pentru conformarea cu cerinţele de capital MREL, atât la nivelul băncilor din România (prin împrumuturi subordonate de la băncile mamă), cât şi la nivel european, subliniază sursa citată.

 
 
CEC Bank va utiliza împrumutul de 1,4 miliarde de lei obţinut de la Ministerul Finanţelor, acţionarul său, pentru a asigura conformarea la cerinţele europene privind capitalizarea băncilor (MREL), precizează instituţia financiar-bancară printr-un comunicat transmis vineri AGERPRES.
 
"CEC Bank va iniţia în perioada următoare demersurile pentru contractarea împrumutului subordonat de 1,4 miliarde de lei aprobat în şedinţa de Guvern de azi (n.r. 26.11.2021), pentru a asigura conformarea cu cerinţele europene privind capitalizarea băncilor (MREL). Acest împrumut subordonat a fost inclus în Planul de Afaceri 2019-2023 care a stat la baza procesului de majorare de capital şi care a fost aprobat de Comisia Europeană în 2019, trecând testul investitorului privat prudent. Pentru acest împrumut, CEC Bank va plăti trimestrial dobânzi stabilite la nivelul pieţei şi îl va rambursa la expirarea termenului de 10 ani, într-o singură tranşă", se precizează în comunicat.
 
Fondurile din acest împrumut îndeplinesc condiţiile reglementate pentru încadrarea în categoria fondurilor proprii de nivel II, se vor adăuga fondurilor proprii ale băncii şi permit CEC Bank să-şi continue dezvoltarea şi să finanţeze economia. Contractarea de împrumuturi subordonate este o practică uzuală pentru conformarea cu cerinţele de capital MREL, atât la nivelul băncilor din România (prin împrumuturi subordonate de la băncile mamă), cât şi la nivel european, subliniază sursa citată.
 
"Începând din 2019, când a fost aprobat Planul de Afaceri şi majorarea capitalului social al băncii în condiţii de piaţă, CEC Bank a demarat un amplu program de modernizare şi consolidare a poziţiei sale. Activele băncii au crescut cu peste 35% în perioada 2019-septembrie 2021, până la 45,15 miliarde de lei, iar banca a finanţat activ economia României: peste 17 miliarde de lei finanţări acordate sectorului privat şi peste 5 miliarde lei - finanţare netă acordată sectorului public (în special prin intermediul titlurilor de stat). Simultan cu procesul de creştere, CEC Bank a demarat un amplu program de modernizare şi eficientizare şi s-a concentrat pe îndeplinirea indicatorilor din Planul de afaceri aprobat la nivelul Comisiei Europene. În perioada 2019 - septembrie 2021, banca şi-a îmbunătăţit performanţa şi a generat un profit net cumulat de 1,05 miliarde de lei, în fiecare an fiind raportate profituri record", se mai arată în comunicat.
 
În acelaşi timp, CEC Bank intenţionează să îşi asigure în viitor necesarul de pasive eligibile pentru acoperirea cerinţei MREL prin emisiune de obligaţiuni, sursele tradiţionale ale băncii constând în depozitele atrase de la clientelă, acestea nefiind eligible pentru scopul menţionat. În acest sens, banca precizează că a demarat deja primele acţiuni premergătoare pentru accesarea pieţelor de capital, prin iniţierea discuţiilor cu una dintre cele mai mari agenţii de rating de credit şi prin punerea bazelor unui viitor birou de relaţii cu investitorii. Următorii paşi sunt obţinerea ratingului de credit şi aprobarea unui program de tip MTN (Medium Term Note), în baza căruia banca poate realiza emisiuni succesive de obligaţiuni.â
 
Vineri dimineaţa, Ministerul Finanţelor a anunţat că va acorda un împrumut subordonat către CEC Bank, în valoare de 1,4 miliarde lei, pe o perioadă de 10 ani, din bugetul de stat pe anul 2021, conform proiectului de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021, publicat pe site-ul MF.
 
CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de 45,1 miliarde lei la sfârşitul lui septembrie 2021 - în creştere cu 20,5% faţă de perioada similară a anului precedent.
 
CEC Bank oferă o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporaţiilor mari, prin multiple canale de distribuţie: unităţi bancare, reţele de ATM, internet banking (CEConline), mobile banking şi magazinul virtual CEC_IN - unde pot fi accesate produse şi servicii bancare 100% online. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9327 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...