Cererea nouă de spaţii industriale şi logistice în primul semestru, de două ori mai mare (consultanţi)
01 August 2024
AgerpresMunicipiul Bucureşti a beneficiat de cea mai mare parte a cererii în primul semestru, cu 46% din total (187.300 metri pătraţi), acesta fiind urmat de Arad cu 15% (62.700 metri pătraţi) şi de al doilea cel mai mare hub industrial din ţară, Timişoara, cu 14% din total (58.600 metri pătraţi). Ploieşti, Oradea şi Sibiu au fost de asemenea, printre oraşele preferate de companii.
Companiile au închiriat în primul semestru al acestui an spaţii industriale şi logistice cu o suprafaţă totală de 410.500 metri pătraţi, volum în scădere cu 25% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Cu toate acestea, cererea nouă, excluzând contractele de renegociere, a cumulat 52% din volumul spaţiilor contractate, respectiv 213.500 metri pătraţi, reprezentând dublul suprafeţei livrate în intervalul analizat, conform unui comunicat al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, remis, joi, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, municipiul Bucureşti a beneficiat de cea mai mare parte a cererii în primul semestru, cu 46% din total (187.300 metri pătraţi), acesta fiind urmat de Arad cu 15% (62.700 metri pătraţi) şi de al doilea cel mai mare hub industrial din ţară, Timişoara, cu 14% din total (58.600 metri pătraţi). Ploieşti, Oradea şi Sibiu au fost de asemenea, printre oraşele preferate de companii.
Cu toate acestea, cererea nouă, excluzând contractele de renegociere, a cumulat 52% din volumul spaţiilor contractate, respectiv 213.500 metri pătraţi, reprezentând dublul suprafeţei livrate în intervalul analizat, conform unui comunicat al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, remis, joi, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, municipiul Bucureşti a beneficiat de cea mai mare parte a cererii în primul semestru, cu 46% din total (187.300 metri pătraţi), acesta fiind urmat de Arad cu 15% (62.700 metri pătraţi) şi de al doilea cel mai mare hub industrial din ţară, Timişoara, cu 14% din total (58.600 metri pătraţi). Ploieşti, Oradea şi Sibiu au fost de asemenea, printre oraşele preferate de companii.
"Trimestrul al doilea a arătat mult mai bine din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici, în condiţiile unei inflaţii în scădere, a reducerii de către Banca Naţională a României a ratei de politică monetară, prima astfel de mişcare în 18 luni. În plus, economia a fost foarte rezistentă în prima jumătate a anului, cu rate de creştere a PIB-ului de 1,8% şi 2,1% înregistrate în T1 şi, respectiv, T2 şi cu creştere anuală estimată de 2,7% pentru 2024, o evoluţie notabilă dat fiind contextul macroeconomic şi geopolitic încă volatil. Toate aceste variabile creează contextul pentru un nou an bun pentru piaţa logistică şi industrial, atât în ceea ce priveşte cererea, cât şi activitatea de dezvoltare", spun specialiştii Cushman & Wakefield Echinox.
Cele mai mari tranzacţii parafate în trimestrul al doilea sunt reprezentate de două preînchirieri, una de 20.900 metri pătraţi de către VAT Group în VGP Park Arad şi cealaltă de 20.000 metri pătraţi realizată de Deichmann în ELI Park 3 Bucureşti.
Companiile de producţie au fost cele mai active pe piaţa închirierilor în primul semestru, cu aproape 100.000 metri pătraţi contractaţi, acestea fiind urmate de operatorii de logistică şi distribuţie, cu 63.000 mp, de companiile de retail, e-commerce şi FMCG - 48.000 metri pătraţi, cele din domeniul automotive - 24.000 mp, şi farma - 17.800 mp.
Stocul modern de spaţii industriale şi logistice a ajuns la aproape 7,13 milioane metri pătraţi la sfârşitul trimestrului II, în condiţiile în care dezvoltatorii au finalizat în primele şase luni ale anului proiecte noi cu o suprafaţă totală închiriabilă de circa 104.000 mp în toată ţara. În trimestrul doi, livrările au fost de aproximativ 60.000 mp.
Activitatea totală de dezvoltare în primul semestru al acestui an a încetinit în comparaţie cu perioadă corespunzătoare a anului trecut, când a cumulat 202.000 metri pătraţi. Pentru următoarele 18 luni sunt aşteptate livrări de peste 570.000 de metri pătraţi, iar astfel stocul ar putea depăşi 7,5 milioane de metri pătraţi la finalul lui 2024.
Cele mai mari suprafeţe aflate în construcţie se află în proiecte dezvoltate în Bucureşti - Ilfov (110.000 metri pătraţi), Ploieşti (110.000 metri pătraţi), Braşov (78.000 metri pătraţi) şi Timişoara (66.000 metri pătraţi).
Rata de neocupare a scăzut uşor la un nivel de 4,8%, fiind aşteptată o reducere suplimentară pentru restul anului, pe fondul unui număr limitat de proiecte dezvoltate pe baze speculative.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 631 / 17953 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
Bondoc și Asociații SCA a asistat UniCredit SpA în legătură cu achiziția Alpha Bank România SA | Echipa extinsă, formată din peste 20 de avocați, dintre care șase parteneri, a fost coordonată de Lucian Bondoc (Managing Partner) și Simona Petrișor (Partener). White & Case a asigurat asistența cu privire la legea engleză
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...