ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Clasamentul SEE TOP 100 pentru anul 2020 arată o modestă scădere a vânzărilor celor mai mari companii din Europa de Sud-Est, Dacia rămânând la conducere

18 Octombrie 2021   |   BizLawyer

Companiile petroliere și producătorii de automobile, liderii tradiționali ai clasamentului, au îndurat cu greu criza provocată de Covid, în timp ce retailerii au înregistrat o creștere de două cifre a veniturilor, profitând de valul comerțului electronic.

 
 
Pe fondul sumbru al crizei economice globale provocate de Covid, veniturile combinate ale celor o sută de companii mari din Europa de Sud-Est (SEE) au scăzut cu 7%, la 120 miliarde de euro în 2020, comparativ cu 129,3 miliarde de euro înregistrate de participanți în clasamentul de acum un an, arată cea de-a 14-a ediție a clasamentului SEE TOP 100, publicat astăzi de SeeNews.

Totuși, în timp ce scăderea veniturilor celor mai mari companii din regiune a fost modestă, profitul combinat a scăzut cu un sfert la 3,5 miliarde de euro, anulând câștigurile pe trei ani, potrivit clasamentului SeeNews.

SEE TOP 100 este un clasament anual al celor mai mari companii din Europa de Sud-Est după veniturile totale pentru anul fiscal încheiat la 31 decembrie 2020. Acesta cuprinde, de asemenea, clasamente ale celor mai mari bănci și ale celor mai mari asiguratori din regiune. Mai multe detalii despre cea mai recentă ediție a SEE TOP 100 aici.


Automobile Dacia, parte a companiei franceze Renault, conduce clasamentul pentru al șaptelea an consecutiv, chiar dacă veniturile sale au înregistrat o scădere anuală de 26%, până la 3,8 miliarde de euro. În ceea ce privește profitul, situația arată și mai îngrijorătoare, întrucât câștigurile s-au înjumătățit până la 61 de milioane de euro. Din cauza crizei Covid, compania a trebuit să oprească producția mai bine de o lună. În plus, la fel ca alți producători de mașini, Dacia s-a confruntat cu o gravă lipsă de semiconductori care au forțat-o să suspende producția de mai multe ori.

Clasamentul acestui an cuprinde cincizeci și două de companii. Primele 5 companii din clasament sunt:



„Pentru prima dată de când SeeNews a început să publice clasamentul cu cele mai mari companii din Europa de Sud-Est, în urmă cu cincisprezece ani, distribuitorii și retailerii au reușit să depășească sectorul petrolului și gazelor, devenind lideri în ceea ce privește veniturile totale, profitul și numărul de participanți în clasament. Performanța înregistrată în acest domeniu vine în urma unei creșteri puternice a comerțului electronic, generată de restricțiile de deplasare ale populației în contextul pandemiei, de facilitarea plăților online și de dezvoltarea a noi opțiuni de finanțare. Pandemia Covid a accelerat o tendință care a fost deja în desfășurare de câțiva ani”, a comentat Nevena Krasteva, redactor-șef la SeeNews.

Pe cealaltă parte, companiile de petrol și gaze din SEE TOP 100 au înregistrat o scădere cu un sfert a veniturilor combinate din cauza crizei economice, a reducerii prețurilor globale și a interdicțiilor de călătorie, făcând ca acest sector să înregistreze cea mai mare pierdere din clasament. Și trecerea globală la energia verde are un impact puternic asupra strategiilor de dezvoltare ale companiilor de petrol și gaze, forțându-le să își diversifice activitățile.

În ciuda programelor de ajutor de milioane de euro, economiile din regiune au scăzut cu aproximativ 6%. În țările unde turismul genera o mare parte din produsul intern brut, contracția economică a fost cea mai severă, depășind 15% în Muntenegru. Investițiile străine directe, un factor important de creștere pentru regiune, au scăzut brusc și ele. Totodată, și întreruperea aprovizionării și cererea redusă au afectat companiile locale și principalii lor parteneri comerciali din străinătate.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10700 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...