ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Coface: Patru din zece companii din România erau, deja, vulnerabile înainte de pandemia COVID-19

22 Aprilie 2021   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, companiile active în România se regăseau, la începutul anului 2020, într-o situaţie mai vulnerabilă raportat la criza financiară precedentă.

 
 
Patru din zece companii active de pe piaţa autohtonă erau deja vulnerabile înainte de impactul economic negativ cauzat de pandemia COVID-19, pe parcursul anului 2020, relevă rezultatele unei analize Coface România, publicată cu ocazia celei de-a XVI-a ediţii a Conferinţei de Risc de Ţară.
 
În acest context, şi pe fondul scăderii vânzărilor, discontinuităţii afacerii şi încasării mai tardive a facturilor, aproximativ 11% dintre firmele active, cu o situaţie favorabilă înainte de pandemie, puteau intra în incapacitate de plată pe parcursul anului trecut, ceea ce putea duce la dublarea şomajului şi la adâncirea recesiunii economice cu alte 6 puncte procentuale, amplificând scăderea economică aproape de -10%. "Această situaţie a fost evitată datorită lichidităţii semnificative adusă în piaţă de schemele de ajutor de stat", susţin realizatorii analizei de specialitate.
 
Potrivit sursei citate, companiile active în România se regăseau, la începutul anului 2020, într-o situaţie mai vulnerabilă raportat la criza financiară precedentă.
 
De asemenea, situaţia financiară consolidată de la finalul anului 2019, prin comparaţie cu cea din 2007 (anii care au precedat crizele economice din 2008, respectiv 2020) pentru companiile active în România reflectă cinci probleme ale acestora, apreciază analiştii.
 
Astfel, prima problemă se referă la capitalul de lucru care, în 2007, era pozitiv, iar în perioada 2015 - 2019 a devenit negativ.
 
Totodată, a scăzut gradul de capitalizare, de la 35% (în 2007) la 28% (în 2019), în timp ce s-a majorat ponderea datoriilor pe termen scurt în total datorii, de la 58% la 75%, raportat la intervalul analizat.
 
În plus, s-a observat creşterea duratei de încasare a creanţelor la 115 zile (2019) faţă de 60 de zile, în 2007.
 
"Pentru a înţelege mai bine situaţia companiilor în 2020 şi impactul lipsei măsurilor de sprijin a guvernului, au fost aplicate două şocuri negative generalizate, respectiv, scăderea cifrei de afaceri şi creşterea creanţelor companiilor. S-a estimat o scădere de 6% a cifrei de afaceri la nivel de economie şi o potenţială creştere cu 14% a creanţelor companiilor active din România în lipsa măsurilor de sprijin oferite de autorităţi. Aplicând aceste variabile asupra companiilor active în România, rezultă un eşantion de firme cu o situaţie favorabilă înainte de pandemie, dar care au întâmpinat dificultăţi pe parcursul anului 2020, de 25.837 afaceri, acestea concentrând circa 390.000 de angajaţi şi 11% din veniturile întregului mediu de afaceri. Vulnerabilitatea companiilor a crescut direct proporţional cu dimensiunea acestora", se menţionează în cercetarea Coface România.
 
Conform datelor centralizate, sectoarele cel mai grav afectate de probleme de business sunt: comerţul cu ridicata şi retail, industria extractivă, transporturi şi HoReCa.
 
La polul opus, sectoarele cel mai puţin vulnerabile cuprind: sănătatea şi asistenţa socială, IT-ul, industria alimentară şi a băuturilor sau agricultura. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12529 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...