ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Coface: Patru din zece companii din România erau, deja, vulnerabile înainte de pandemia COVID-19

22 Aprilie 2021   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, companiile active în România se regăseau, la începutul anului 2020, într-o situaţie mai vulnerabilă raportat la criza financiară precedentă.

 
 
Patru din zece companii active de pe piaţa autohtonă erau deja vulnerabile înainte de impactul economic negativ cauzat de pandemia COVID-19, pe parcursul anului 2020, relevă rezultatele unei analize Coface România, publicată cu ocazia celei de-a XVI-a ediţii a Conferinţei de Risc de Ţară.
 
În acest context, şi pe fondul scăderii vânzărilor, discontinuităţii afacerii şi încasării mai tardive a facturilor, aproximativ 11% dintre firmele active, cu o situaţie favorabilă înainte de pandemie, puteau intra în incapacitate de plată pe parcursul anului trecut, ceea ce putea duce la dublarea şomajului şi la adâncirea recesiunii economice cu alte 6 puncte procentuale, amplificând scăderea economică aproape de -10%. "Această situaţie a fost evitată datorită lichidităţii semnificative adusă în piaţă de schemele de ajutor de stat", susţin realizatorii analizei de specialitate.
 
Potrivit sursei citate, companiile active în România se regăseau, la începutul anului 2020, într-o situaţie mai vulnerabilă raportat la criza financiară precedentă.
 
De asemenea, situaţia financiară consolidată de la finalul anului 2019, prin comparaţie cu cea din 2007 (anii care au precedat crizele economice din 2008, respectiv 2020) pentru companiile active în România reflectă cinci probleme ale acestora, apreciază analiştii.
 
Astfel, prima problemă se referă la capitalul de lucru care, în 2007, era pozitiv, iar în perioada 2015 - 2019 a devenit negativ.
 
Totodată, a scăzut gradul de capitalizare, de la 35% (în 2007) la 28% (în 2019), în timp ce s-a majorat ponderea datoriilor pe termen scurt în total datorii, de la 58% la 75%, raportat la intervalul analizat.
 
În plus, s-a observat creşterea duratei de încasare a creanţelor la 115 zile (2019) faţă de 60 de zile, în 2007.
 
"Pentru a înţelege mai bine situaţia companiilor în 2020 şi impactul lipsei măsurilor de sprijin a guvernului, au fost aplicate două şocuri negative generalizate, respectiv, scăderea cifrei de afaceri şi creşterea creanţelor companiilor. S-a estimat o scădere de 6% a cifrei de afaceri la nivel de economie şi o potenţială creştere cu 14% a creanţelor companiilor active din România în lipsa măsurilor de sprijin oferite de autorităţi. Aplicând aceste variabile asupra companiilor active în România, rezultă un eşantion de firme cu o situaţie favorabilă înainte de pandemie, dar care au întâmpinat dificultăţi pe parcursul anului 2020, de 25.837 afaceri, acestea concentrând circa 390.000 de angajaţi şi 11% din veniturile întregului mediu de afaceri. Vulnerabilitatea companiilor a crescut direct proporţional cu dimensiunea acestora", se menţionează în cercetarea Coface România.
 
Conform datelor centralizate, sectoarele cel mai grav afectate de probleme de business sunt: comerţul cu ridicata şi retail, industria extractivă, transporturi şi HoReCa.
 
La polul opus, sectoarele cel mai puţin vulnerabile cuprind: sănătatea şi asistenţa socială, IT-ul, industria alimentară şi a băuturilor sau agricultura. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11801 / 16868
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...