ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Colliers - Volumul tranzacțiilor imobiliare din România, la cea mai mică valoare din ultimii 6 ani. O serie de tranzacții mari au fost amânate pentru 2020

05 Decembrie 2019   |   BizLawyer

În majoritatea celorlalte piețe din regiune, cu excepția Cehiei și a Poloniei, volumul tranzacțiilor din perioada ianuarie-septembrie din 2019 a scăzut comparativ cu aceeași perioadă din 2018, respectiv 2017.

Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services în cadrul Colliers International Romania

 
 
Pentru primele trei trimestre ale anului 2019, regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) a înregistrat un volum de investiții de aproape 9 miliarde de euro. Birourile domină tranzacțiile cu o cotă de 58%, urmată de un sector de retail mult mai lent, cu 18%, de sectorul de spații industriale și logistice cu 9% și de cel al hotelurilor cu 8%, conform celui mai recent raport al companiei de consultanță imobiliară, Colliers International. În România, volumul investițional s-a situat ușor sub jumătate de miliard de euro în primele trei trimestre ale anului, nivel comparabil cu cel de anul trecut.


Kevin Turpin, directorul regional al departamentului de research pentru regiunea ECE: „În majoritatea celorlalte piețe din regiune, cu excepția Cehiei și a Poloniei, volumul tranzacțiilor din perioada ianuarie-septembrie din 2019 a scăzut comparativ cu aceeași perioadă din 2018, respectiv 2017. Cu toate acestea, cu cel de-al patrulea trimestru al anului fiind de obicei cel mai activ în ceea ce privește încheierea tranzacțiilor, ne așteptăm ca regiunea să mențină un ritm similar cu cei trei ani precedenți, astfel că volumul de investiții din acest an poate totaliza undeva între 12,5 și 13,5 miliarde de euro.”

„Dacă în România la începutul anului părea că sunt mari șanse să trecem cu lichiditatea pieței imobiliare de pragul de un miliard de euro, o serie de tranzacții mari au fost amânate pentru 2020. Astfel, volumul pentru întregul an va fi în zona a 0,6-0,7 miliarde de euro, cea mai mică valoare din ultimii 6 ani. Totuși, există destule vești bune, fiindcă avem tranzacții doar cu clădiri de birouri de aproximativ 0,6 miliarde euro care s-ar putea închide în 2020, poate chiar în prima parte a anului. Un alt aspect pozitiv ar fi că am avut în acest an multe nume noi, un semn de bun augur pentru tranzacțiile viitoare și pentru randamente”, a adăugat Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services în cadrul Colliers International Romania.

Apetitul investitorilor pentru toate clasele de active din ECE rămâne crescut, mai ales că o mare parte din capital caută alocare, iar fundamentele pieței din regiune sunt în continuare atractive. În unele piețe și sectoare există un deficit de produse de bază, deoarece multe dintre aceste proprietăți aparțin, pe termen lung, deținătorilor, portofoliilor și platformelor. În plus, este posibil ca unii proprietari să ezite să vândă fără posibilitatea de a-și redistribui capitalul.

Drept urmare, mulți investitori se gândesc să dezvolte abordări diferite, precum achiziția de active cu potențial ridicat de creștere, și încep să se uite la sectoare alternative – printre altele, cămine studențești, centre medicale, proiecte rezidențiale pentru închirieri private – deși ele se află în faze incipiente din punct de vedere disponibilitate. Peste 50% din fluxul de capital din primele 9 luni ale lui 2019 a venit din Europa continentală (inclusiv ECE), cu 25% din acest volum venind de la investitori doar din regiunea ECE. Capitalul asiatic, în special cel din Coreea de Sud, a fost, de asemenea, dinamic, cu o cotă de 16%.  
 
Randamentele din toate țările și sectoarele sunt mai mici sau aproape de minimele istorice din perioada de dinaintea crizei. În ciuda diferenței de 375 puncte de bază dintre Sofia (8.0%) și Praga (4.25%) pentru clădiri de birouri de top, există o diferență și mai mare la produse similare în Germania (3.0%) și la alte vehicule de investiții cu riscuri reduse, precum obligațiunile guvernamentale. O compresie suplimentară a randamentelor va fi limitată, cu câteva excepții, așa cum se evidențiază în raportul Colliers.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15403 / 16860
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...