ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană a adoptat norme revizuite privind ajutoarele de stat pentru reţelele în bandă largă

12 Decembrie 2022   |   Agerpres

De asemenea, ele introduc un nou cadru de evaluare pentru dezvoltarea de reţele mobile (inclusiv reţele 5G). Noile orientări vor permite statelor membre să sprijine reţelele mobile în absenţa unor investiţii realizate de către operatorii privaţi şi a altor măsuri menite să garanteze respectivele reţele, cum ar fi obligaţiile în materie de acoperire aferente utilizării unui anumit spectru de frecvenţe radio.

 
 
Comisia Europeană a adoptat luni o comunicare revizuită privind ajutoarele de stat pentru reţelele în bandă largă ("Orientările privind reţelele în bandă largă"), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
 
Orientările revizuite privind reţelele în bandă largă stabilesc normele în temeiul cărora Comisia evaluează măsurile de ajutor de stat notificate de statele membre pentru a sprijini dezvoltarea şi adoptarea reţelelor în bandă largă în UE. Noile norme contribuie la obiectivele strategice ale UE de asigurare a conectivităţii de ordinul gigabiţilor pentru toţi şi a acoperirii 5G peste tot până la sfârşitul deceniului, ceea ce reprezintă un aspect esenţial pentru realizarea tranziţiei digitale a Uniunii. Aceste noi orientări vor intra în vigoare în ziua următoare publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, care este programată pentru ianuarie 2023.
 
Orientările revizuite privind reţelele în bandă largă vor oferi un cadru actualizat pentru a sprijini tranziţia digitală şi pentru a reflecta evoluţiile tehnologice, de reglementare şi ale pieţei. În plus, noile norme reflectă priorităţile de politică actuale ale UE, astfel cum sunt stabilite în Comunicarea privind societatea gigabiţilor, în Comunicarea privind conturarea viitorului digital al Europei, în Comunicarea privind Busola pentru dimensiunea digitală şi în programul de politică "Calea către deceniul digital", care a fost adoptat recent de către Parlamentul European şi Consiliu.
 
În special, orientările revizuite aliniază pragul aplicabil sprijinului public acordat reţelelor fixe la cele mai recente evoluţii tehnologice şi ale pieţei. Aceste modificări vor permite statelor membre să investească în domenii în care piaţa nu le oferă - şi nici nu este probabil să le ofere - utilizatorilor finali o viteză de descărcare de cel puţin 1 Gbps şi o viteză de încărcare de cel puţin 150 Mbps. Orice investiţie de stat va trebui să permită cel puţin triplarea vitezei de descărcare disponibile şi, în zonele în care există o concurenţă sporită, să asigure viteze de descărcare de cel puţin 1 Gbps şi viteze de încărcare de 150 Mbps.
 
De asemenea, ele introduc un nou cadru de evaluare pentru dezvoltarea de reţele mobile (inclusiv reţele 5G). Noile orientări vor permite statelor membre să sprijine reţelele mobile în absenţa unor investiţii realizate de către operatorii privaţi şi a altor măsuri menite să garanteze respectivele reţele, cum ar fi obligaţiile în materie de acoperire aferente utilizării unui anumit spectru de frecvenţe radio.
 
În plus, este explicat modul în care sprijinul public poate fi utilizat pentru a stimula adoptarea serviciilor în bandă largă. Prin înlăturarea barierelor din calea conectivităţii digitale şi prin creşterea accesului la serviciile în bandă largă, măsurile de adoptare vizează promovarea incluziunii digitale şi a rezilienţei societăţii. Orientările revizuite enunţă clar criteriile de compatibilitate pentru voucherele sociale şi cele pentru conectivitate cu scopul de a stimula consumatorii şi întreprinderile să recurgă la servicii în bandă largă.
 
Orientările revizuite simplifică anumite norme pentru a facilita aplicarea practică a orientărilor şi pentru a reduce birocraţia pentru întreprinderi şi autorităţile publice. De exemplu, acestea permit statelor membre să le solicite operatorilor să furnizeze cel mai adecvat set de produse de acces cu ridicata, în funcţie de situaţia concurenţială dintr-o anumită zonă şi de cererea de produse specifice. Astfel se vor reduce costurile respectivelor produse, menţinându-se în acelaşi timp concurenţa şi prevenindu-se efectele de blocare.
 
De asemenea, ele clarifică şi furnizează orientări suplimentare cu privire la anumite concepte-cheie, care sunt importante pentru evaluarea ajutoarelor de stat efectuată de Comisie, cum ar fi cartografierea, consultările publice, procedura de selecţie, politica de preţuri în cazul accesului la nivel angro şi mecanismele de recuperare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4841 / 16935
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Eurohold şi EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza de 500 mil. €. Avocații României se vor înfrunta cu Pinsent Masons şi Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov
WH Partners, o firmă de avocatură din Malta, deschide primul birou din România în parteneriat cu Simion & Partners | James Scicluna, Co-fondator și Managing Partner WH Partners: „Lansarea WH Simion & Partners în București ne întărește angajamentul de a ne dezvolta firma mai departe de Malta într-un mod de care să beneficieze strategic clienții noștri. Abilitățile tranzacționale ale Cosminei Simion și experiența pe care aceasta și echipa ei o aduc în tehnologie, digital, media și divertisment completează perfect serviciile noastre”
Alpiq a obținut anularea integrală a unei decizii fiscale cu obligații de plată de cca. 158 mil. €. Sebastian Guțiu, Manging Partner Schoenherr: ”Această victorie majoră confirmă faptul că utilizăm abordarea corectă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Daniela Bulacu, Head of Legal - Ringier România: “Viitorul este cel al dialogului la nivel de comunicate, fără implicarea orgoliilor personale. Cred că sunt necesare mai multe întâlniri profesionale unde putem să schimbăm opinii, să învățăm unii de la alții”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Mușat & Asociații câștigă prestigiosul premiu “Romania Firm of the Year” la LMG Life Sciences Awards EMEA 2024 în Londra | Paul George Buta, Managing Partner: “O recunoaștere internațională a eforturilor întregii firme în mandate extrem de sofisticate din domeniul life sciences, care au implicat un număr semnificativ de avocați”
LMG Life Sciences EMEA Awards 2024 | Adrian CHIRVASE, Partner în cadrul POPESCU & ASOCIAȚII, desemnat Avocatul Anului în White Collar Crime: ”Apreciez recunoașterea obținută și rămân implicat să susțin, la cele mai înalte standarde de excelență juridică, toate mandatele care ne sunt încredințate”
Schoenherr a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite neperformante de 400 mil. € către APS. Partenerul Matei Florea a coordonat echipa implicată în Proiectul Delta, cel mai mare portofoliu de NPL tranzacţionat în România în ultimii 4 ani
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...