ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană stabileşte acţiuni concrete pentru consolidarea dialogului social la nivel naţional şi la nivelul UE

25 Ianuarie 2023   |   Agerpres

Negocierile dintre organizaţiile care reprezintă angajatorii şi lucrătorii (partenerii sociali) prin intermediul dialogului social şi al negocierii colective contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă, cum ar fi remunerarea, programul de lucru, concediul anual, concediul pentru creşterea copilului, formarea şi măsurile de sănătate şi securitate.

 
 
Comisia Europeană a prezentat miercuri o iniţiativă prin care se continuă consolidarea şi promovarea dialogului social prin acţiuni concrete la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar, iniţiativa reînnoieşte angajamentul său ferm faţă de dialogul social ca piatră de temelie a economiei sociale de piaţă a UE şi a competitivităţii sale. Iniţiativa echipează dialogul social cu mijloacele necesare pentru a se adapta la lumea muncii în schimbare şi la noile tendinţe de pe piaţa forţei de muncă, în contextul tranziţiei către o economie digitală şi neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei şi al apariţiei unor noi forme de ocupare a forţei de muncă.


"Dialogul social este o dimensiune centrală a economiei noastre sociale de piaţă europene, însă apartenenţa la sindicate este în declin, iar multe sectoare, cum ar fi serviciile de îngrijiri sau lucrul pe platforme online, nu beneficiază de negocieri colective. Pentru a ne asigura că Europa rămâne competitivă şi favorabilă incluziunii, avem nevoie de un dialog social puternic şi de parteneri sociali puternici", a declarat comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Negocierile dintre organizaţiile care reprezintă angajatorii şi lucrătorii (partenerii sociali) prin intermediul dialogului social şi al negocierii colective contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă, cum ar fi remunerarea, programul de lucru, concediul anual, concediul pentru creşterea copilului, formarea şi măsurile de sănătate şi securitate. Ele joacă, de asemenea, un rol esenţial în ceea ce priveşte adaptarea la circumstanţele economice şi sociale în schimbare şi obţinerea unor creşteri de productivitate care sunt necesare pentru consolidarea competitivităţii întreprinderilor europene. Partenerii sociali joacă, de asemenea, un rol esenţial în perioade de criză sau de schimbare. Partenerii sociali contribuie şi la găsirea unor soluţii echilibrate pentru adaptarea pieţei forţei de muncă la era digitală. Cooperarea strânsă dintre angajatori şi angajaţi este, de asemenea, esenţială pentru a asigura organizarea eficientă a activităţilor de producţie industrială şi pentru a înzestra forţa de muncă cu competenţe verzi şi digitale.

Cu toate acestea, gradul şi calitatea implicării partenerilor sociali variază considerabil de la o ţară la alta. În acelaşi timp, apartenenţa la sindicate şi ponderea lucrătorilor care fac obiectul contractelor colective de muncă la nivel naţional sunt în scădere (de la o medie la nivelul UE de aproximativ 66% în 2000 la aproximativ 56% în 2019). De asemenea, este mai puţin probabil ca formele mai noi de ocupare a forţei de muncă, cum ar fi lucrul pe platforme online, şi anumite grupuri, cum ar fi tinerii, să fie reprezentate; în unele sectoare, cum ar fi serviciile de îngrijire, înregistrându-se o absenţă aproape totală a negocierilor colective.

În acest context, Comisia propune o recomandare a Consiliului, care stabileşte modul în care ţările UE pot consolida în continuare dialogul social şi negocierile colective la nivel naţional. De asemenea, Comisia prezintă o comunicare privind consolidarea şi promovarea dialogului social la nivelul UE. Partenerii sociali au fost implicaţi îndeaproape în pregătirea acestor iniţiative.

Propunerea Comisiei recomandă statelor membre: să asigure consultarea partenerilor sociali cu privire la conceperea şi punerea în aplicare a politicilor economice, sociale şi de ocupare a forţei de muncă, în conformitate cu practicile naţionale; să încurajeze partenerii sociali să analizeze noile forme de muncă şi formele atipice de ocupare a forţei de muncă şi să comunice pe scară largă cu privire la beneficiile dialogului social şi la orice acorduri colective puse în aplicare; să permită o creştere a capacităţii organizaţiilor de lucrători şi patronale, de exemplu prin asigurarea accesului acestora la informaţii relevante şi prin asigurarea sprijinului din partea guvernelor naţionale.

Pentru a promova în continuare rolul partenerilor sociali în elaborarea politicilor UE şi pentru a consolida dialogul social sectorial la nivelul UE, Comisia propune un set de măsuri pentru: consolidarea dialogului social sectorial european prin modernizarea cadrului său, în strânsă colaborare cu partenerii sociali din UE, printr-o posibilă revizuire a normelor actuale; continuarea sprijinirii acordurilor cu partenerii sociali, în special prin sprijin administrativ şi consiliere juridică; consolidarea implicării partenerilor sociali în procesul de elaborare a politicilor UE, de exemplu prin colectarea opiniilor partenerilor sociali interprofesionali europeni cu privire la priorităţile de politică ale UE înainte de stabilirea programului de lucru al Comisiei; eficientizarea sprijinului tehnic şi financiar acordat de UE partenerilor sociali.

În plus, Comisia invită partenerii sociali să negocieze şi să încheie mai multe acorduri cu partenerii sociali şi să îmbunătăţească calitatea de membru şi reprezentativitatea atât a sindicatelor, cât şi a organizaţiilor patronale.

În perioada următoare, statele membre vor discuta propunerea Comisiei de recomandare a Consiliului în vederea adoptării acesteia de către Consiliu. Odată adoptată, propunerea invită statele membre să prezinte Comisiei un set de măsuri, care au fost discutate în prealabil cu partenerii sociali, în vederea punerii în aplicare a acestei recomandări. Punerea în aplicare a măsurilor va fi monitorizată în contextul semestrului european.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 114 / 22049
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
CMS, alături de Alpha Bank în proiectul finanţării de cca. 70 mil. €, acordată eMAG. Ana Radnev (Partener CMS), evidențiată pentru soluțiile multi-jurisdicționale oferite
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting: Junior Associate ̸ Associate (Consultancy Team)
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting: Associate (Employment Team)
Avocații ZRVP obțin o nouă victorie pentru Agenția Națională pentru Resurse Minerale într-un arbitraj internațional ICC Paris | Tribunalul arbitral a admis pretenții de 10,1 mil. USD, plus dobânzi. Cosmin Vasile (Managing Partner) și Cosmin Cojocaru (Partner), în prima linie
Practicile de M & A și Corporate, precum și consultanța day-to-day acordată clienților, au adus cele mai mari încasări pentru Mitel & Asociații în 2022 | Sorin Mitel, Senior Partner: În ciuda climatului destul de incert, clienții par că nu așteaptă o stabilizare care nu se vede la orizont și tratează acest mediu ca pe noua normalitate. Inflația post-pandemică nu se manifestă în onorarii, ci mai curând în costurile pe care le suportă firmele de avocatură, iar o creștere reală de doi digiți este mai greu de atins
POPESCU & ASOCIAȚII a început anul în forță, după un parcurs excepțional în 2022, când echipa s-a consolidat prin cooptarea unor avocați de elită și a obținut victorii răsunătoare pentru clienți, care i-au adus și un important premiu european | Octavian Popescu, Managing Partner: Suntem pregătiți să răspundem tuturor oportunităților și provocărilor. Investiția în oameni este și va rămâne primul nostru obiectiv
Băiculescu & Asociații accelerează procesele de dezvoltare și consolidare. După recenta deschidere a unui birou la Cluj, firma îl recrutează pe Liviu Bosoancă pentru a coordona noua practică de Litigii & Arbitraj
Wolf Theiss a asistat SPEEDWELL în procesul de obținere a finanțării pentru dezvoltarea SpacePlus. Echipa, condusă de partenerul Claudia Chiper
Raportul CMS Emerging Europe M&A 2022-23: Optimism precaut pentru piața de fuziuni și achiziții din Europa emergentă, în contextul creșterii volumelor și scăderii valorilor tranzacțiilor în 2022
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting: Junior Associate ̸ Associate (Pharma & Public Procurement Team)
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Departament Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...