
Consultări între ministrul Finanţelor şi reprezentanţii mediului de afaceri
01 Noiembrie 2024
AgerpresÎn cadrul întâlnirii, au fost trecute în agendă aspecte cu privire la simplificarea mecanismului de declarare a veniturilor şi de stabilire a impozitului pe venit, respectiv a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile extrasalariale.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş şi preşedintele ANAF, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru, au avut joi consultări cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din România referitoare la funcţionarea sistemului electronic de raportare e-Transport şi simplificarea mecanismului de calcul, plată şi declarare de către contribuabilii persoane fizice a obligaţiilor fiscale ce vizează impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii.
"Printre măsurile discutate în cadrul întâlnirii s-au numărat aplicarea graduală a sancţiunii complementare a confiscării mărfurilor nedeclarate în cadrul e-Transport, dar şi suspendarea, până la 31 decembrie 2024, a aplicării dispoziţiilor care reglementează nerespectarea obligaţiei operatorului de transport rutier de a asigura transferul datelor curente de poziţionare a vehiculului de transport, care fac obiectul declaraţiei, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării din Sistemul RO e -Transport", a anunţat Ministerul Finanţelor într-o postare pe Facebook.
"Printre măsurile discutate în cadrul întâlnirii s-au numărat aplicarea graduală a sancţiunii complementare a confiscării mărfurilor nedeclarate în cadrul e-Transport, dar şi suspendarea, până la 31 decembrie 2024, a aplicării dispoziţiilor care reglementează nerespectarea obligaţiei operatorului de transport rutier de a asigura transferul datelor curente de poziţionare a vehiculului de transport, care fac obiectul declaraţiei, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării din Sistemul RO e -Transport", a anunţat Ministerul Finanţelor într-o postare pe Facebook.
Boloş a precizat în cadrul întâlnirii că, în cel mai scurt timp, se vor clarifica aspectele legate de interpretare, astfel încât erorile tehnice să nu intre sub incidenţa faptelor de evaziune fiscală.
Totodată, au fost trecute în agendă aspecte cu privire la simplificarea mecanismului de declarare a veniturilor şi de stabilire a impozitului pe venit, respectiv a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile extrasalariale.
"În ceea ce priveşte Ordonanţa prin care pregătim reglementarea declaraţiei unice inteligente, ne-am consultat cu privire la degrevarea contribuabililor persoane fizice de obligaţia depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru declararea venitului estimat, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, estimate. Paşii următori vor fi ca, la nivelul Ministerului Finanţelor, să creăm un grup de lucru cu mediul de afaceri, pentru ca structura formularului să fie creionată împreună cu specialiştii", a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.
În cadrul întâlnirii au mai fost prezentate o serie de noi scheme de ajutor de stat, ce sunt în pregătire la MF, pentru: investiţii în industria prelucrătoare, investiţii strategice pentru decarbonizarea proceselor industriale, investiţii pentru micii industriaşi sau pentru valorificarea resurselor minerale metalifere.
Şeful de la Finanţe a transmis mediului de afaceri că este deschis la dialog, pentru a asigura o concurenţă corectă şi loială între toţi actorii din piaţă.
La consultările de la Ministerul Finanţelor au fost prezenţi reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Romanian Business Leaders, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, Camera Franceză de Comerţ şi Industrie în România, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, AmCham România, Confederaţia Patronală Concordia şi Consiliul Investitorilor Străini.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1658 / 19551 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...