ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cuantumul la plata unică pe suprafaţă este de 95,4751 euro|hectar

14 Septembrie 2021   |   Agerpres

Potrivit acestuia, tot marţi a fost trimis pe circuitul de avizare şi proiectul de Hotărâre de Guvern pentru acordarea unui ajutor de minimis crescătorilor de albine, afectaţi de condiţiile meteo nefavorabile din primăvară.

 
 
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a postat în dezbatere publică pe site-ul propriu proiectul de Hotărâre de Guvern privind stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, iar acesta este de 95,4751 euro.
 
"Un alt subiect este legat de elaborarea Hotărârii de Guvern pentru stabilirea pentru acest an, pentru 2021, a cuantumului per hectar la plata unică pe suprafaţă, a plăţii redistributive, a plăţii pentru înverzire, dar şi a plăţii pentru tinerii fermieri. În fiecare an se face acest HG din care începând din 18 octombrie se fac avansurile la plăţi într-un cuantum de 1,7 miliarde de euro. Tot în acest HG este specificat şi plafonul privind plăţile directe pe schema de sprijin cuplat zootehnic la ovine. Aici discutăm de 71,3 milioane de euro pentru 4,3 milioane ovine eligibile, iar cuantumul per capita este de 16,55 de euro. Beneficiarii acestei forme de sprijin sunt peste 800.000 de fermieri. Plăţile vor începe din 18 octombrie", a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.
 
Potrivit acestuia, tot marţi a fost trimis pe circuitul de avizare şi proiectul de Hotărâre de Guvern pentru acordarea unui ajutor de minimis crescătorilor de albine, afectaţi de condiţiile meteo nefavorabile din primăvară.
 
"Tot astăzi am trimis în circuitul de avizare la celelalte ministere HG-ul privind ajutorul de minimis pentru albine Am promis la începutul anului, am şi prins un capitol bugetar separat pentru acest HG, şi acum am elaborat HG-ul privind ajutorul de minimis pentru albine pentru a compensa efectele evenimentelor meteo nefavorabile din primăvară. Sunt 2,2 milioane de familii de albine eligibile care au fost raportate până la 1 martie. Suma este de 53,2 milioane de lei, iar cuantumul per familia de albine este de 23,7 lei", a menţionat el.
 
Potrivit unui comunicat al MADR, instituţia a postat în dezbatere publică pe site-ul propriu proiectul de HG privind stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri şi a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine.
 
Prin acest act normativ se vor aproba: cuantumurile pentru plăţile directe în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2021, respectiv schema de plată unică pe suprafaţă - 95,4751 euro/ha; plata redistributivă pentru intervalele: între 1 şi 5 ha inclusiv - 5,0000 euro/ha şi peste 5 ha până la 30 ha inclusiv - 48,1457 euro/ha; plata pentru înverzire - 57,8931 euro/ha; plata pentru tinerii fermieri - 40,4514 euro/ha; plafonul de 71,3 milioane de euro aferent plăţii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine pentru anul 2021.
 
Cuantumurile unitare se calculează de APIA, prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile, după caz. Cuantumul estimat este de 16,55 euro/cap ovină/caprină.
 
"Tot de astăzi începe plata efectivă la ajutor Covid bovine şi aş vrea să explic aici, pentru presa de specialitate. Ajutorul naţional tranzitoriu care este dat pentru sau raportat la o dată de referinţă din 2013 făcea ca să facem plăţi pentru animale inexistente şi la proprietari care nu mai aveau animale din 2013. Anul acesta acea sumă dedicată ANT-ului am transformat-o într-o schemă de ajutor Covid, am notificat-o Comisiei, am elaborat o ordonanţă de urgenţă, de aceea a durat mai mult şi banii respectivi vor fi daţi sub formă de ajutor Covid pe animale reale şi la proprietari care chiar au la această dată animalele în ferme. Plafonul este de 225,5 milioane de lei, sunt 93.613 cereri, vor beneficia de aceste cereri 1,3 milioane de capete bovine şi 81.000 de tone de lapte. Pentru că se dă şi pentru producţia de lapte şi pentru producţia de carne. Plăţile se vor face începând de azi", a susţinut Oros.
 
Legat de programul de legume în spaţii protejate, el a menţionat că există câteva modificări pentru că, pe de o parte, cei 14.271 de beneficiari care s-au înscris până acum pentru plafonul de 150 de milioane de lei nu vor absorbi toată suma şi a rămas o diferenţă.
 
"De asemenea, pentru plantele aromatice, pentru programul dedicat sprijinului cultivatorilor de plante aromatice, din cele 6 milioane de lei s-au consumat doar 2,2 milioane lei. Ca atare, a rămas un disponibil de 3 milioane de lei pe care o să-l dirijăm către programul de legume în spaţii protejate. Astfel, cuantumul de 2000 de euro per 1000 de metri pătraţi se va majora la 2210 euro. Păstrăm aceiaşi beneficiari care şi-au depus cererile. Ei sunt în verificare în această perioadă şi toţi cei care rămân eligibili vor avea cuantumul crescut cu 210 euro", a menţionat şeful de la Agricultură.
 
Totodată, el a adăugat că, pe lângă acest program, în anul 2021 se plăteşte sprijin cuplat vegetal pentru tomate în câmp - 2013 euro pe hectar, pentru castraveţi în câmp - 3.391 de euro pe hectar şi pentru legume în spaţii protejate - 4.844 de euro pe hectar. Acestea sunt sume separate faţă de programul legume în spaţii protejate, a subliniat Oros.
 
Tot începând de anul acesta în Măsura "Investiţii în ferme" au fost prevăzute sume dedicate - 100 de milioane de euro pentru construcţia de sere şi solarii unde se poate ajunge la intensitate de sprijin de până la 70% pentru cooperative şi 50 de milioane de euro pentru depozitare şi procesare.
 
Tot marţi a fost elaborată şi trimisă în avizare Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei până la care se aplică prevederile HG nr. 1.179/2014 privind instituirea unui ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor. Practic, a fost extinsă perioada în care Guvernul acordă acest ajutor până la 31 decembrie 2022. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10277 / 16792
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...