
Noul Parchet European: 300 de anchete privind fraude în valoare de 4,5 miliarde de euro
14 Septembrie 2021
AgerpresEPPO, după acronimul său în limba engleză, a înregistrat peste 1.700 de semnalări de infracţiuni transmise de către autorităţile statelor participante, dar şi de la persoane fizice, indică instanţa respectivă într-un comunicat emis cu ocazia celor 100 de zile de activitate.
Parchetul European, noua instanţă de luptă împotriva fraudelor care afectează bugetul Uniunii Europene, a anunţat marţi că, de la lansarea sa la 1 iunie, a deschis circa 300 de anchete vizând un prejudiciu total evaluat la 4,5 miliarde de euro, relatează AFP.
Acest parchet, al cărui birou central îşi are sediul la Luxemburg şi dispune de procurori delegaţi din aproximativ 20 de ţări membre ale UE, este mandatat să efectueze anchete, dar şi să îi aducă pe autorii infracţiunilor în faţa tribunalelor din statele participante.
EPPO, după acronimul său în limba engleză, a înregistrat peste 1.700 de semnalări de infracţiuni transmise de către autorităţile statelor participante, dar şi de la persoane fizice, indică instanţa respectivă într-un comunicat emis cu ocazia celor 100 de zile de activitate.
În total, 22 de ţări (din cele 27 state membre ale UE) participă la Parchetul European. Printre acestea, doar Slovenia nu a propus încă procurori delegaţi, o situaţie denunţată în mai multe rânduri de către şefa acestei instanţe, românca Laura Kövesi, reaminteşte AFP. În Franţa, patru procurori delegaţi au fost numiţi dintre cei cinci care trebuie să fie în cele din urmă instalaţi la post.
O anchetă a Parchetului European cu privire la o fraudă transfrontalieră cu TVA, estimată la peste 14 milioane de euro, a condus la începutul lunii august la percheziţii în Germania, Olanda, Slovacia, Bulgaria şi Ungaria.
Mai recent, poliţia italiană a procedat, la solicitarea acestei instanţe, la confiscarea a circa 200.000 de euro de la o societate care importă electrozi wolfram, acuzată că s-a sustras de la plata taxelor vamale prin falsificarea originii produselor.
O anchetă a fost deschisă de asemenea în iulie împotriva a patru rezidenţi croaţi, printre care şi primarul oraşului Nova Gradiska, pentru corupţie activă şi pasivă şi abuz de putere. Dosarul, care are la bază un raport al poliţiei responsabile de lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate din Croaţia, reprezintă o atingere adusă fondului european de coeziune de aproximativ 57.000 de euro.
În total, confiscările realizate în cadrul celor 300 de anchete depăşesc 10 milioane de euro, a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Parchetului European, confirmând astfel informaţiile apărute anterior în Financial Times.
Procurorii europeni speră să procedeze la primele inculpări până la sfârşitul anului, ceea ce ar putea duce la procese în instanţele naţionale încă de anul viitor.
Parchetul European este responsabil de supravegherea utilizării corecte a planului masiv de relansare al UE, care se ridică la 800 miliarde de euro. Niciuna dintre anchetele menţionate nu are legătură cu aceste fonduri, care abia au început să fie alocate.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 13007 / 19521 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...