ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Europa vrea să devină un motor al întreprinderilor nou-înfiinţate şi al întreprinderilor în curs de extindere

28 Mai 2025   |   Agerpres

Întreprinderile nou-înfiinţate şi cele în curs de extindere sunt esenţiale pentru viitorul Europei, stimulând inovarea şi creşterea durabilă, creând locuri de muncă de înaltă calitate, atrăgând investiţii şi reducând dependenţele strategice.

 
 
Comisia Europeană a lansat, miercuri, Strategia UE privind întreprinderile nou înfiinţate şi extinderea acestora, "Alegeţi ca Europa să înceapă şi să extindă", pentru a transforma Europa într-un loc excelent pentru a începe şi a dezvolta întreprinderi bazate pe tehnologie la nivel mondial, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Întreprinderile nou-înfiinţate şi cele în curs de extindere sunt esenţiale pentru viitorul Europei, stimulând inovarea şi creşterea durabilă, creând locuri de muncă de înaltă calitate, atrăgând investiţii şi reducând dependenţele strategice. Cu toate acestea, în ciuda bazelor solide, prea mulţi încă întâmpină dificultăţi în a transfera idei din laborator pe piaţă sau în a se dezvolta la scară largă în cadrul UE.


"Odată cu lansarea Strategiei UE privind întreprinderile nou-înfiinţate şi extinderea acestora, deblocăm factorii de creştere pentru cele mai inovatoare şi promiţătoare întreprinderi din Europa. Am redus birocraţia, le-am facilitat accesul la finanţare şi le-am îmbunătăţit capacitatea de a face afaceri în cadrul pieţei noastre unice. Cu alte cuvinte, dorim să plasăm Europa chiar în mijlocul hărţii inovării la nivel mondial, pentru întreprinderi şi investitori", a declarat vicepreşedintele executiv pentru prosperitate şi pentru strategia industrială, Stephane Sejourne.

Strategia abordează aceste provocări prin sprijinirea lor pe tot parcursul ciclului lor de viaţă, de la început până la extindere şi până la maturizare şi succes aici, în UE. Aceasta identifică principalele nevoi ale întreprinderilor nou-înfiinţate şi ale întreprinderilor în curs de extindere şi prezintă un set de acţiuni în cinci domenii principale: promovarea unui mediu favorabil inovării, o mai bună finanţare, sprijinirea introducerii pe piaţă şi a extinderii, atragerea şi păstrarea talentelor de top şi facilitarea accesului la infrastructură, reţele şi servicii.

Comisia va propune un al 28-lea regim european pentru a simplifica normele şi a reduce costul eşecului prin abordarea aspectelor critice în domenii precum insolvenţa, dreptul muncii şi dreptul fiscal. Portofelul european pentru întreprinderi va permite interacţiuni digitale neîntrerupte cu administraţiile publice din întreaga Uniune, prin intermediul unei identităţi digitale unificate pentru toţi operatorii economici.

De asemenea, strategia urmăreşte să extindă şi să simplifice Consiliul European pentru Inovare, să implementeze un fond Scaleup Europe pentru a contribui la reducerea deficitului de finanţare al întreprinderilor în curs de extindere din domeniul tehnologiei profunde şi să elaboreze un pact european voluntar de investiţii în inovare pentru a mobiliza marii investitori instituţionali să investească în fonduri ale UE, în fonduri cu capital de risc şi în întreprinderi în curs de extindere necotate la bursă.

În plus, Strategia introduce o iniţiativă Lab to Unicorn, care include centrele europene pentru întreprinderile nou-înfiinţate şi extinderea acestora pentru a contribui la conectarea ecosistemelor universitare din întreaga UE. Aceasta include un plan de acordare a licenţelor, de partajare a redevenţelor şi a veniturilor şi de participare la capital pentru instituţiile academice şi inventatorii acestora atunci când comercializează proprietatea intelectuală (PI) şi creează spinoff-uri, împreună cu orientări privind normele referitoare la ajutoarele de stat în materie de proprietate intelectuală.

Pentru a păstra şi a atrage talente de top, Strategia introduce iniţiativa "Covorul albastru", axându-se în special pe educaţia antreprenorială, pe aspectele fiscale ale opţiunilor pe acţiuni ale angajaţilor şi pe ocuparea forţei de muncă la nivel transfrontalier. Comisia va promova, de asemenea, Directiva privind cartea albastră şi va încuraja statele membre să instituie sisteme accelerate pentru fondatorii din afara UE.

În sfârşit, Strategia propune simplificarea şi armonizarea condiţiilor contractuale şi de acces divergente pentru întreprinderile nou-înfiinţate şi cele în curs de extindere la infrastructurile tehnologice şi de cercetare prin intermediul unei Carte a accesului pentru utilizatorii industriali.

Comisia va prezenta un raport privind punerea în aplicare a strategiei până la sfârşitul anului 2027.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14 / 19194
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Familia Umbrărescu, cu sprijinul Bulboacă & Asociații, preia acționariatul Totalgaz Industrie – lider strategic în echipamente pentru gaze naturale
GNP obține o soluție favorabilă pentru un operator de platformă, ce ar putea să contureze o practică constantă și predictibilă, în baza căreia autoritățile de reglementare naționale vor analiza întinderea răspunderii furnizorilor de servicii intermediare. Problemele juridice ridicate în acest litigiu vizează în principal modul de interpretare și aplicare a reglementărilor din Regimul eCommerce și DSA | Avocații Octavian Adam (Partener), Cristina Badea (Senior Associate) și Alice Moisac (Associate), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Deschiderea procedurii la cererea debitorului (powered by ZRVP)
Women Lawyers | De vorbă cu Anca Simeria (Partener Popescu & Asociații), avocat care s-a format și a profesat în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România: ”Din perspectiva mea, Popescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat”
Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Fondurile Apax în achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra | Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa, cu Ioan Dumitrașcu (partener) în prim plan
Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...