ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Eurostat: România, cel mai semnificativ avans din UE al preţurilor producţiei industriale, în august

03 Octombrie 2024   |   AGERPRES

În august, comparativ cu perioada similară din 2023, cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale în UE s-a înregistrat în România (2,8%), Bulgaria şi Portugalia (ambele cu 1,9%) şi Estonia (1,7%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Slovacia (minus 18,3%), Luxemburg (minus 6,9%) şi Franţa (minus 6,3%).

 
 
Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut cu 2,3% în zona euro şi cu 2,1% în Uniunea Europeană şi în zona euro, în august, comparativ cu perioada similară din 2023, dar cele mai mari creşteri au fost în România, Bulgaria, Portugalia şi Estonia, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În august, comparativ cu perioada similară din 2023, cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale în UE s-a înregistrat în România (2,8%), Bulgaria şi Portugalia (ambele cu 1,9%) şi Estonia (1,7%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Slovacia (minus 18,3%), Luxemburg (minus 6,9%) şi Franţa (minus 6,3%).

Eurostat precizează că preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de o creştere cu 1,7% a preţurilor bunurilor de capital, cu 1% a preţurilor bunurilor de folosinţă imediată şi cu 0,1% a bunurilor de folosinţă îndelungată, în timp ce au scăzut cu 7% preţurile la energie şi cu 0,8% preţurile bunurilor intermediare.


Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 0,6% în zona euro şi cu 0,4% în Uniunea Europeană şi în zona euro în august, comparativ cu luna precedentă (când s-a înregistrat un avans de 0,7% în zona euro şi de 0,8%).

În august, comparativ cu luna precedentă, cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale în UE s-a înregistrat în Estonia (2,2%), Grecia (1,7%) şi Spania (1,5%) şi Grecia (1,8%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Irlanda (minus 3,8%), Lituania (minus 1,7%) şi România (minus 1,6%).

Eurostat precizează că preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de o creştere cu 1,1% a preţurilor la energie, un avans de 0,2% a preţurilor bunurilor de capital, şi de 0,1% a preţurilor bunurilor de folosinţă imediată, în timp ce au scăzut cu 0,1% preţurile bunurilor intermediare şi ale celor de folosinţă îndelungată.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este pusă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Conform datelor recente ale Institutului Naţional de Statistică, în România preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 2,7%, în luna august din acest an faţă de perioada similară din 2023.

În acelaşi timp, în ritm lunar, august vs iulie 2024, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 1,1%.

Datele INS relevă faptul, de la an la an, pe marile grupe industriale, preţurile din industria bunurilor de capital s-au majorat cu 6,58%, în industria bunurilor de uz curent au înregistrat o creştere de 3,51%, în industria energetică s-au majorat cu 2,43%, în timp ce industria bunurilor de folosinţă îndelungată a fost pe un trend ascendent, de 1,56%. Pe de altă parte, preţurile raportate în industria bunurilor intermediare au scăzut cu 0,39%.

Potrivit sursei citate, în funcţie de secţiuni şi diviziuni industriale, în luna august 2024, comparativ cu acelaşi interval din anul anterior, indicele preţurilor producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) a crescut cu 13,61% în Distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, cu 6,25% în Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 2,67% în industria extractivă, respectiv cu 1,41% în industria prelucrătoare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1443 / 19128
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...