
Fitch a confirmat ratingul României la ‘BBB minus’, cu perspectivă negativă
22 Februarie 2025
AgerpresPrintre factorii, care în opinia Fitch, ar putea duce la îmbunătățirea ratingului, se află o consolidare fiscală mai mare decât cea proiectată, care să sprijine stabilizarea nivelului datoriei ca procent din PIB pe termen mediu, reducerea gradului de îndatorare externă și a riscurilor la adresa finanțării externe, în urma îmbunătățirii structurale a actualei situații a contului curent.
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul României pe termen lung în valută la 'BBB minus', cu perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.
Ratingul României pe termen lung 'BBB minus' este sprijinit de apartenența la UE și intrările de capital conexe care sprijină convergența veniturilor, finanțele externe și macrostabilitatea. PIB-ul per capita și indicatorii de guvernanță și dezvoltare umană sunt niveluri superioare față de țările din aceeași categorie de rating ('BBB'). Aceste puncte forte sunt puse în balanță cu deficitul bugetar și deficitul de cont curent, care sunt persistente și ridicate, cu deteriorarea dinamicilor datoriei, slăbirea credibilității politice, pe fondul incertitudinii politice ridicate și a poziției externe de debitor net relativ ridicată, se arată în comunicatul agenției de evaluare financiară.
Ratingul României pe termen lung 'BBB minus' este sprijinit de apartenența la UE și intrările de capital conexe care sprijină convergența veniturilor, finanțele externe și macrostabilitatea. PIB-ul per capita și indicatorii de guvernanță și dezvoltare umană sunt niveluri superioare față de țările din aceeași categorie de rating ('BBB'). Aceste puncte forte sunt puse în balanță cu deficitul bugetar și deficitul de cont curent, care sunt persistente și ridicate, cu deteriorarea dinamicilor datoriei, slăbirea credibilității politice, pe fondul incertitudinii politice ridicate și a poziției externe de debitor net relativ ridicată, se arată în comunicatul agenției de evaluare financiară.
Perspectiva negativă reflectă combinarea deteriorării semnificative a finanțelor publice și încetinirea accentuată a creșterii în 2024 și posibilul efect advers al incertitudinii politice ridicate privind perspectivele consolidării fiscale, apreciază agenția.
Deficitul general guvernamental al României s-a situat anul trecut la 8,7% din PIB, conform datelor preliminare. Este cel mai ridicat nivel în rândul țărilor cu ratinguri suverane 'BBB' și depășește ținta anterioară a Guvernului (5% din PIB prevăzut în Programul de convergență) și 6,5% din PIB în 2023. Deteriorarea fiscală mai mare decât se estima reflectă creșterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv a salariilor din sectorul public și a majorărilor de pensii nefinanțate, de dinainte de alegeri. Impactul deplin al majorărilor de pensii din septembrie 2024 se va adăuga la presiunile fiscale din 2025, făcând consolidarea chiar și mai dificilă, consideră sursa citată.
Guvernul vrea să reducă deficitul bugetar la 7% din PIB în 2025, îndeplinind ținta Comisiei Europene. Printre măsurile cheie se află înăsprirea controlului cheltuielilor, inclusiv înghețarea pensiilor și a salariilor, și îmbunătățirea colectării taxelor. Fitch estimează un deficit bugetar de 7,5% din PIB în 2025 și de 6,8% din PIB în 2026, mai mult decât dublu față de media previzionată pentru țările cu rating 'BBB' de 3,2% din PIB în 2025-2026. Consolidarea fiscală s-ar putea confrunta cu compromisuri dificile pe termen mediu, în urma potențialului impact advers al ei asupra creșterii economice deja redusă și a riscului majorării costurilor cu dobânzile, în urma volatilității piețelor financiare, ceea ce va slăbi și mai mult poziția fiscală, se arată în comunicat.
Fitch se așteaptă la o evoluție ascendentă a traiectoriei datoriei comparativ cu anii precedenți, deoarece deficitele primare rămân ridicate și creșterea economică încetinește. În scenariul de bază al agenției, datoria guvernamentală generală ca procent din PIB va crește de la un nivel estimat de 53% în 2024 la aproape 60% în 2026, peste media previzionată pentru țările cu rating 'BBB' de 56%, și va continua să crească la peste 65% din PIB până în 2028.
Ritmul creșterii economiei a încetinit gradual în 2024, cu o creștere medie a PIB-ului de 0,9%, comparativ cu 2,4% în 2023 și 4% în 2022. Exporturile au fost în mod special afectate în 2024, parțial din cauza șocurilor din acest sector, în timp ce consumul gospodăriilor a crescut, în urma majorării solide a veniturilor, alimentate de orientarea fiscală relaxată.
Fitch estimează o creștere economică de 1,4% în 2025 și de 2,2% în 2026, ținând cont de poziția ciclică slabă, impulsul fiscal negativ și redresarea mai puțin pronunțată a zonei euro.
Deficitul de cont curent (CAD) s-a adâncit la 8,2% din PIB în 2024, de la 6,6% din PIB în 2023, susținut de problema deficitelor gemene. Media la țările cu rating 'BBB' este de doar 1% din PIB, astfel încât Romania e un caz excepțional. Pe lângă creșterea continuă a importurilor, performanța slabă a exporturilor în 2024 arată dificultățile externe de competitivitate cu care se confruntă economia României în urma creșterii rapide a salariilor nominale. Datoria externă netă ar urma să crească de la nivel estimat de 14% din PIB în 2024 la 19% din PIB în 2026, multe peste nivelul de 3% la țările cu rating 'BBB' și de la 12% din PIB în 2023.
România a beneficiat în general de condiții favorabile de finanțare pe piață și de o lichiditate amplă a pieței, până în octombrie 2024. Totuși, condițiile de finanțare s-au deteriorat în ultimele luni, în urma sporirii riscurilor fiscale și politice interne și a necesităților ridicate de finanțare.
România a emis trei emisiuni de eurobonduri în februarie 2025, cu scadența la cinci, nouă și 12 ani, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de euro, aproximativ 30% din planificatele emisiuni externe anuale. Ținând cont de creșterea datoriei și a randamentelor marginale, Fitch se așteaptă ca raportul dintre plata dobânzii și venituri să crească aproape de 8% din venituri până în 2026, de la 6,4% în 2024, depășind media de 7,5% în țările cu rating 'BBB'.
Printre factorii care, în opinia Fitch, ar putea duce la retrogradarea ratingului, se află continuarea creșterii rapide a datoriei guvernamentale pe termen mediu, pe fondul eșecului implementării măsurilor care susțin o consolidare fiscală credibilă și susținută, sau o creștere economică slabă, și efecte negative la adresa stabilității macroeconomice, de pe urma șocurilor politice.
Printre factorii, care în opinia Fitch, ar putea duce la îmbunătățirea ratingului, se află o consolidare fiscală mai mare decât cea proiectată, care să sprijine stabilizarea nivelului datoriei ca procent din PIB pe termen mediu, reducerea gradului de îndatorare externă și a riscurilor la adresa finanțării externe, în urma îmbunătățirii structurale a actualei situații a contului curent.
În luna decembrie a anului trecut, agenția de evaluare financiară Fitch a anunțat că a înrăutățit perspectiva atribuită României de la stabilă la negativă, același anunț venind în luna ianuarie acestui an și de la S&P Global.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 596 / 19143 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...