ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FNGCIMM a dat garanţii în valoare de 163 de miliarde de lei în 20 de ani de activitate; 45% între 2020-2022

07 Februarie 2023   |   Agerpres

Directorul General al FNGCIMM a declarat că anul acesta a venit aprobarea Comisiei Europene pentru prelungirea Programului IMM Invest Plus până la 31 decembrie 2025.

 
 
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii a acordat garanţii în valoare de 163 de miliarde de lei în 20 de ani de activitate, din care 45% în perioada 2020-2022, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, directorul general al Fondului, Dumitru Nancu.

"Începând din anul 2020, Fondul Naţional de Garantare a fost practic principalul sprijin pentru creditarea economiei reale. Vreau să vă spun că din 2002, de când a fost înfiinţat Fondul, şi până în prezent au fost acordate 461.817 garanţii, din care 111.000 numai în perioada 2020 până în prezent. Deci practic o pătrime din aceste garanţii au fost acordate în cei trei ani de activitate. De asemenea, ca valoare, am atins valoarea de 163 de miliarde de lei garantaţi în această perioadă, din care aproape 45%, adică jumătate din valorile garantate de către Fondul Naţional au fost în această perioadă 2020 - 2022, deci în trei ani de zile am acordat garanţii cât jumătate din cei 20 de ani de activitate", a spus Dumitru Nancu, la conferinţa "Banii României producătoare - finanţarea economiei private", eveniment organizat de cursdeguvernare.ro.


El a afirmat că în această perioadă Fondul a devenit principalul finanţator pentru IMM-uri şi a realizat cel mai mare parteneriat privat între instituţiile financiar - bancare.

Directorul General al FNGCIMM a declarat că anul acesta a venit aprobarea Comisiei Europene pentru prelungirea Programului IMM Invest Plus până la 31 decembrie 2025.

De asemenea, acesta spus că Fondul a ajutat la majorarea gradului bancabilitate al companiilor, de la 1 din 7 IMM-uri în 2020 la 1 din 2 IMM-uri care să poată obţine finanţare în 2022.

De la începutul Programului IMM Invest România au fost acordate 57.730 de credite, iar valoarea finanţărilor realizate de către cele 21 de instituţii financiar-bancare este de 41 de miliarde de lei. Valoarea garanţiei acordate de Fond este de 33 de miliarde de lei, iar efortul statului român a fost de 1,4 miliarde de lei.

Referitor la creditele neperformante, Dumitru Nancu a menţionat că sunt 155 de plăţi în valoare de 47 de milioane de lei.

"În ceea ce priveşte programul IMM Invest Plus, noi sperăm ca pe 15 februarie să avem toate, să spun, convenţiile cu instituţiile financiar-bancare semnate. Ordinul este pe circuit de avizare. Practic mâine sperăm să îl publicăm în Monitorul Oficial. Nu este pe criteriul primul venit primul servit. Este un program digitalizat, spunem noi, 90% pentru că între noi şi instituţiile financiar-bancare totul se transmite prin aplicaţiile noastre. Este pentru prima dată când deschidem programul la începutul anului şi este pentru prima dată când Comisia Europeană ne acordă o prelungire pe un an de zile faţă de celălalt cadru temporar când prelungirea se făcea din 6 în 6 luni", a spus Dumitru Nancu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 4053 / 16755
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...