
Inflația și rata șomajului au scăzut în zona euro (Eurostat)
03 Iunie 2025
AgerpresPotrivit Eurostat, prețurile la energie în zona euro au înregistrat o scădere de 3,6% în ritm anual, în luna mai. În schimb, prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări au înregistrat un avans de 3,3%, urmate de prețurile la servicii care au înregistrat o creștere de 3,2%.
Rata anuală a inflației în zona euro a încetinit semnificativ în luna mai, coborând sub ținta vizată de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite AFP.
Potrivit unei estimări preliminare publicate marți de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a scăzut în luna mai până la 1,9%, de la un nivel de 2,2% în aprilie. Cifra anunțată de Eurostat este superioară estimărilor analiștilor, care mizau pe o scădere până la 2,0%.
Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 2,3% în luna mai, de la un nivel de 2,7% în aprilie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Potrivit unei estimări preliminare publicate marți de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a scăzut în luna mai până la 1,9%, de la un nivel de 2,2% în aprilie. Cifra anunțată de Eurostat este superioară estimărilor analiștilor, care mizau pe o scădere până la 2,0%.
Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 2,3% în luna mai, de la un nivel de 2,7% în aprilie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Potrivit Eurostat, prețurile la energie în zona euro au înregistrat o scădere de 3,6% în ritm anual, în luna mai. În schimb, prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări au înregistrat un avans de 3,3%, urmate de prețurile la servicii care au înregistrat o creștere de 3,2%.
Estimarea publicată marți de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă și datele privind inflația în Uniunea Europeană, să fie dată publicității în data de 18 iunie.
Tot marți, Eurostat a publicat o serie de date care arată că rata șomajului în zona euro a scăzut ușor în luna aprilie, până la 6,2% din populația activă, de la un nivel de 6,3% în martie. În Uniunea Europeană, rata șomajului a rămas stabilă la 5,8%, cel mai mic nivel din istorie.
În cifre absolute, 12,902 milioane de persoane din UE erau în șomaj în luna aprilie, dintre care 10,688 milioane în țările care fac parte din zona euro. În rândul statelor membre, cele mai scăzute rate ale șomajului au fost înregistrate în Cehia și Malta, ambele cu o rată de 2,7%. La polul opus, cea mai ridicată rată a șomajului se înregistrează în Spania (10,9%).
În România, datele Eurostat arată că rata șomajului a scăzut până la 5,7% în luna aprilie 2025, de la un nivel de 6,0% în luna martie.
Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini șomajul este cel al Biroului Internațional al Muncii (BIM). Șomerii, conform definiției BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.
Scăderea inflației și a șomajului oferă noi argumente oficialilor BCE să adopte o nouă reducere a dobânzii de referință la ședința de politică monetară care va avea loc săptămâna aceasta, chiar dacă tensiunile comerciale globale alimentează presiunile pentru o creștere pe termen lung a prețurilor. Începând din luna iunie a anului trecut, BCE a redus costul creditului de șapte ori și o nouă reducere ce ar urma să fie anunțată joi este considerată drept aproape sigură de analiști, având în vedere scăderea prețurilor la energie, faptul că moneda euro se apreciază și creșterea economică este una anemică, toate acestea fiind motive pentru încetinirea inflației.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 379 / 19588 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...