ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INS: Turiştii nerezidenţi sosiţi în unităţile de cazare din România au cheltuit 1,18 miliarde de lei, în 2020

17 Martie 2021   |   Agerpres

Datele oficiale relevă faptul că, la nivelul trimestrului IV din anul anterior, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică a fost de 59.800, cu cheltuieli totale de 139,2 milioane de lei.

 
 
Numărul de turişti nerezidenţi sosiţi în structurile de cazare colective din România, pe parcursul anului 2020, a fost de 452.000, iar suma totală cheltuită de aceştia a însumat aproape 1,18 miliarde de lei, valoarea medie fiind de 2.609,7 lei/persoană, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).
 
Datele oficiale relevă faptul că, la nivelul trimestrului IV din anul anterior, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică a fost de 59.800, cu cheltuieli totale de 139,2 milioane de lei.
 
Potrivit sursei citate, afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de 60% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, în trimestrul IV 2020, cheltuielile acestora reprezentând 54,7% din total pentru perioada respectivă.
 
La nivelul ultimului trimestru din anul anterior, patru din zece (40%) turişti nerezidenţi sosiţi în România au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (62,4%) şi pentru vizitarea prietenilor şi rudelor (17%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit şi alte activităţi.
 
În acest context, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cele pentru cazare (52,9%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (82,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare).
 
De asemenea, cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 16,5% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. În plus, din suma totală alocată cheltuielilor pentru cumpărături, mai mult de jumătate (54,7%) a fost destinată alimentelor şi băuturilor, în timp ce 26,7% pentru cadouri şi suveniruri.
 
Statistica oficială arată că, în ceea ce priveşte cheltuielile pentru închirierea de autoturisme, ponderea a fost de 65,9% în trimestrul IV din anul anterior pentru transport, iar cele pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 32,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
 
Raportat la perioada analizată, din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, aproape jumătate (48,5%) şi-au organizat singuri sejurul, 28,9% prin agenţii de turism şi 22,6% prin alte modalităţi de organizare a călătoriei.
 
Conform datelor, principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în ţara noastră a fost avionul (67,3%), urmat de autoturisme proprii (29%), autocare şi autobuze (+2%), respectiv alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) - cu 1,7% din total.
 
Pe ansamblul anului 2020, afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 63,4% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, cheltuielile acestora reprezentând 62,2% din totalul cheltuielilor.
 
Totodată, peste o treime (36,6%) dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în ţară au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (57%) şi pentru vizitarea rudelor şi prietenilor (17,3%).
 
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în anul 2020, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,3%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,3% din totalul cheltuielilor pentru cazare.
 
În acelaşi context, cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,5% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Pe segmentul cheltuielilor pentru cumpărături, 46,5% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, în timp ce 30,8% pentru cadouri şi suveniruri.
 
Pe parcursul anului trecut, cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 67,4% din totalul cheltuielilor pentru transport şi cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 59%.
 
Din totalul nerezidenţilor sosiţi în anul 2020 în România, 43,6% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, 34,4% şi-au organizat singuri sejurul, iar 22% prin alte modalităţi de organizare a călătoriei.
 
Statistica oficială evidenţiază că, tot anul trecut, principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 77,7% din numărul total de turişti, în timp ce 18,3% au utilizat autoturisme proprii, 3% autocare şi autobuze, respectiv 1% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).
 
Sursa datelor publicate miercuri o constituie cercetarea statistică trimestrială prin sondaj, referitoare la "Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor" (ACNER) care are ca scop culegerea de date trimestriale referitoare la cheltuielile nerezidenţilor cazaţi în structurile de primire turistică (hoteluri şi pensiuni turistice), în vederea compilării anuale a Contului Satelit de Turism de INS, respectiv trimestriale a Balanţei de Plăţi de Banca Naţională a României (BNR).
 
În cadrul cercetării au fost selectate: s˜tructurile de cazare (hoteluri şi unităţi similare) care au avut peste 650 turişti străini cazaţi în anul anterior culegerii datelor şi pensiunile turistice cu peste 150 de turişti străini cazaţi în anul anterior culegerii datelor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14539 / 19137
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | De vorbă cu Mirel Rădescu, fost procuror, cel care modelează strategic direcția departamentului de Corporate Investigation și White-Collar Crime al firmei Popescu & Asociații: „Experiența mea în investigarea fraudelor și a criminalității economice mi-a oferit o perspectivă unică asupra modului în care funcționează mecanismele economice și financiare complexe. În ultimul an am gestionat câteva dintre cele mai provocatoare cazuri din carieră”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...