ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INS: Turiştii nerezidenţi sosiţi în unităţile de cazare din România au cheltuit 1,18 miliarde de lei, în 2020

17 Martie 2021   |   Agerpres

Datele oficiale relevă faptul că, la nivelul trimestrului IV din anul anterior, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică a fost de 59.800, cu cheltuieli totale de 139,2 milioane de lei.

 
 
Numărul de turişti nerezidenţi sosiţi în structurile de cazare colective din România, pe parcursul anului 2020, a fost de 452.000, iar suma totală cheltuită de aceştia a însumat aproape 1,18 miliarde de lei, valoarea medie fiind de 2.609,7 lei/persoană, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).
 
Datele oficiale relevă faptul că, la nivelul trimestrului IV din anul anterior, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică a fost de 59.800, cu cheltuieli totale de 139,2 milioane de lei.
 
Potrivit sursei citate, afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de 60% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, în trimestrul IV 2020, cheltuielile acestora reprezentând 54,7% din total pentru perioada respectivă.
 
La nivelul ultimului trimestru din anul anterior, patru din zece (40%) turişti nerezidenţi sosiţi în România au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (62,4%) şi pentru vizitarea prietenilor şi rudelor (17%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit şi alte activităţi.
 
În acest context, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cele pentru cazare (52,9%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (82,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare).
 
De asemenea, cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 16,5% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. În plus, din suma totală alocată cheltuielilor pentru cumpărături, mai mult de jumătate (54,7%) a fost destinată alimentelor şi băuturilor, în timp ce 26,7% pentru cadouri şi suveniruri.
 
Statistica oficială arată că, în ceea ce priveşte cheltuielile pentru închirierea de autoturisme, ponderea a fost de 65,9% în trimestrul IV din anul anterior pentru transport, iar cele pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 32,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
 
Raportat la perioada analizată, din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, aproape jumătate (48,5%) şi-au organizat singuri sejurul, 28,9% prin agenţii de turism şi 22,6% prin alte modalităţi de organizare a călătoriei.
 
Conform datelor, principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în ţara noastră a fost avionul (67,3%), urmat de autoturisme proprii (29%), autocare şi autobuze (+2%), respectiv alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) - cu 1,7% din total.
 
Pe ansamblul anului 2020, afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 63,4% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, cheltuielile acestora reprezentând 62,2% din totalul cheltuielilor.
 
Totodată, peste o treime (36,6%) dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în ţară au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (57%) şi pentru vizitarea rudelor şi prietenilor (17,3%).
 
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în anul 2020, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,3%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,3% din totalul cheltuielilor pentru cazare.
 
În acelaşi context, cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,5% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Pe segmentul cheltuielilor pentru cumpărături, 46,5% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, în timp ce 30,8% pentru cadouri şi suveniruri.
 
Pe parcursul anului trecut, cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 67,4% din totalul cheltuielilor pentru transport şi cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 59%.
 
Din totalul nerezidenţilor sosiţi în anul 2020 în România, 43,6% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, 34,4% şi-au organizat singuri sejurul, iar 22% prin alte modalităţi de organizare a călătoriei.
 
Statistica oficială evidenţiază că, tot anul trecut, principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 77,7% din numărul total de turişti, în timp ce 18,3% au utilizat autoturisme proprii, 3% autocare şi autobuze, respectiv 1% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).
 
Sursa datelor publicate miercuri o constituie cercetarea statistică trimestrială prin sondaj, referitoare la "Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor" (ACNER) care are ca scop culegerea de date trimestriale referitoare la cheltuielile nerezidenţilor cazaţi în structurile de primire turistică (hoteluri şi pensiuni turistice), în vederea compilării anuale a Contului Satelit de Turism de INS, respectiv trimestriale a Balanţei de Plăţi de Banca Naţională a României (BNR).
 
În cadrul cercetării au fost selectate: s˜tructurile de cazare (hoteluri şi unităţi similare) care au avut peste 650 turişti străini cazaţi în anul anterior culegerii datelor şi pensiunile turistice cu peste 150 de turişti străini cazaţi în anul anterior culegerii datelor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 5459 / 19459
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Senior (Banking & Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Stagiar (Banking&Finance)
Elementele de noutate în stabilirea sancțiunilor, aduse de ghidul Comitetului European pentru Protecția Datelor, explicate de avocații Filip & Company. Raluca Pușcaș (Partener): Amenda trebuie să își atingă obiectivul de a descuraja încălcările viitoare, să fie eficientă și proporțională | Bilanțul a patru ani de GDPR, cu accent pe evoluția practicii de Privacy & Data Protection și proiectele complexe în care este implicată echipa
În ciuda condițiilor grele în care se derulează afacerile, preocuparea pentru respectarea regulilor privind protecția datelor personale nu și-a pierdut importanța, spun avocații CEE Attorneys | Krisztina Voicu, Partener: Am construit o echipă specializată în protecția datelor personale, formată din avocați care au deja experiență considerabilă în această arie. Unul din trei proiecte presupune abordare și consultanță și din perspectiva GDPR
Aria de Employment de la Mușat & Asociații a avut în ultimul an o încărcătură constantă de proiecte de anvergură, atât din perspectiva activității de consultanță, cât și în sfera litigiilor de muncă | De vorbă cu avocații firmei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2022 pe piața muncii. Creșterea numărului de cereri care vizează restructurarea afacerii, urmată de șomaj tehnic sau de concedieri, evidențiată în analiza tendințelor observate de specialiști anul acesta
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică Grupului Indotek cu privire la achiziția clădirii One Victoriei Center. 20 de avocați în echipa de proiect
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Employment)
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Andreea Lepărdă, medie finală 9,66, una dintre cele mai bune absolvente din generația anului 2021: Nu contează dacă ești în linia întâi sau nu. Contează ca, acolo unde te afli, să realizezi importanța pe care o ai la nivel social și să fii responsabil, serios
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is loooking for an associate | Banking & Finance
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...