
INS: Turiştii nerezidenţi sosiţi în unităţile de cazare din România au cheltuit 1,18 miliarde de lei, în 2020
17 Martie 2021
AgerpresDatele oficiale relevă faptul că, la nivelul trimestrului IV din anul anterior, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică a fost de 59.800, cu cheltuieli totale de 139,2 milioane de lei.
Numărul de turişti nerezidenţi sosiţi în structurile de cazare colective din România, pe parcursul anului 2020, a fost de 452.000, iar suma totală cheltuită de aceştia a însumat aproape 1,18 miliarde de lei, valoarea medie fiind de 2.609,7 lei/persoană, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).
Datele oficiale relevă faptul că, la nivelul trimestrului IV din anul anterior, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică a fost de 59.800, cu cheltuieli totale de 139,2 milioane de lei.
Potrivit sursei citate, afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de 60% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, în trimestrul IV 2020, cheltuielile acestora reprezentând 54,7% din total pentru perioada respectivă.
La nivelul ultimului trimestru din anul anterior, patru din zece (40%) turişti nerezidenţi sosiţi în România au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (62,4%) şi pentru vizitarea prietenilor şi rudelor (17%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit şi alte activităţi.
În acest context, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cele pentru cazare (52,9%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (82,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare).
De asemenea, cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 16,5% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. În plus, din suma totală alocată cheltuielilor pentru cumpărături, mai mult de jumătate (54,7%) a fost destinată alimentelor şi băuturilor, în timp ce 26,7% pentru cadouri şi suveniruri.
Statistica oficială arată că, în ceea ce priveşte cheltuielile pentru închirierea de autoturisme, ponderea a fost de 65,9% în trimestrul IV din anul anterior pentru transport, iar cele pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 32,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Raportat la perioada analizată, din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, aproape jumătate (48,5%) şi-au organizat singuri sejurul, 28,9% prin agenţii de turism şi 22,6% prin alte modalităţi de organizare a călătoriei.
Conform datelor, principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în ţara noastră a fost avionul (67,3%), urmat de autoturisme proprii (29%), autocare şi autobuze (+2%), respectiv alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) - cu 1,7% din total.
Pe ansamblul anului 2020, afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 63,4% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, cheltuielile acestora reprezentând 62,2% din totalul cheltuielilor.
Totodată, peste o treime (36,6%) dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în ţară au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (57%) şi pentru vizitarea rudelor şi prietenilor (17,3%).
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în anul 2020, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,3%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,3% din totalul cheltuielilor pentru cazare.
În acelaşi context, cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,5% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Pe segmentul cheltuielilor pentru cumpărături, 46,5% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, în timp ce 30,8% pentru cadouri şi suveniruri.
Pe parcursul anului trecut, cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 67,4% din totalul cheltuielilor pentru transport şi cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 59%.
Din totalul nerezidenţilor sosiţi în anul 2020 în România, 43,6% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, 34,4% şi-au organizat singuri sejurul, iar 22% prin alte modalităţi de organizare a călătoriei.
Statistica oficială evidenţiază că, tot anul trecut, principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 77,7% din numărul total de turişti, în timp ce 18,3% au utilizat autoturisme proprii, 3% autocare şi autobuze, respectiv 1% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).
Sursa datelor publicate miercuri o constituie cercetarea statistică trimestrială prin sondaj, referitoare la "Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor" (ACNER) care are ca scop culegerea de date trimestriale referitoare la cheltuielile nerezidenţilor cazaţi în structurile de primire turistică (hoteluri şi pensiuni turistice), în vederea compilării anuale a Contului Satelit de Turism de INS, respectiv trimestriale a Balanţei de Plăţi de Banca Naţională a României (BNR).
În cadrul cercetării au fost selectate: structurile de cazare (hoteluri şi unităţi similare) care au avut peste 650 turişti străini cazaţi în anul anterior culegerii datelor şi pensiunile turistice cu peste 150 de turişti străini cazaţi în anul anterior culegerii datelor.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 14833 / 19431 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...